Antena 3 CNN Politică Cabinetul Tăriceanu II NU intră în Parlament. Randamentul electoral al actualilor miniştri

Cabinetul Tăriceanu II NU intră în Parlament. Randamentul electoral al actualilor miniştri

Cabinetul Tăriceanu II NU intră în Parlament. Randamentul electoral al actualilor miniştri
02 Dec 2008   •   15:33

Fac parte din cabinetul Tăriceanu II, au candidat la parlamentare, dar nu s-au bucurat de sprijinul scontat din partea alegătorilor. Doar doi actuali miniștri, proveniți din rândurile UDMR, Attila Korodi și Laszlo Borbely au întrunit peste 50 la sută din voturi. Alți cinci deținători de portofolii ministeriale speră să prindă un loc la redistribuire, restul colegilor de guvernare luându-și la revedere de la astfel de demnități publice în urma rezultatelor electorale modeste înregistrate.
Ministrul mediului, Attila Korodi și cel al dezvoltării, Laszlo Borbely au câștigat clar alegerile în propriile colegii cu 85, respectiv 55% din voturile exprimate. Randamentul lor electoral nu a fost însă confirmat și de către cel de-al treilea reprezentant al UDMR în actualul guvern. Ministrul comunicațiilor, Karoly Borbely a candidat la Hunedoara și a obținut cel mai mic rezultat electoral dintre toți miniștrii: 5,5%.
Şanse bune de a prinde un loc parlamentar la masa redistribuirii le au doar cinci miniștri. Responsabil pentru relația cu Parlamentul, liberalul Mihai Voicu a câștigat 38 de procente în colegiul său uninominal din Dolj. 37% a contabilizat ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu la nivelul unui colegiu călărășean. Ministrul apărării, Teodor Meleșcanu(34,61%), cel al economiei, Varujan Vosganian (32,46%) și șeful internelor, Cristian David (33,54%) au și ei șanse mari să devină parlamentari uninominali după procedura de împărțire a mandatelor parlamentare.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu nu are motive de bucurie. Cele 29 de procente realizate nu-l îndreptățesc să spere la un mandat în viitorul legislativ. Și actualul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban ar putea privi pe dinafară Parlamentul de la înălțimea celor 28 procente cumulate la nivelul unui colegiu din Capitală. Colega sa de partid și deținătoare a portofoliului Muncii, Marian Câmpeanu a pierdut cursa parlamentară tot la nivelul Bucureștiului, primind doar 18,9% din opțiunile de vot exprimate la nivelul colegiului 9.
În fine, ministrul Educației, Anton Anton și omologul său de la IMM-uri, Ovidiu Silaghi au avut o evoluție palidă la aceste alegeri la nivelul județelor Timiș și Satu Mare.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri candidati
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close