Antena 3 CNN Politică Conflict "formal": Anastase fuge de Năstase la şedinţele conducerii Camerei Deputaţilor

Conflict "formal": Anastase fuge de Năstase la şedinţele conducerii Camerei Deputaţilor

Conflict "formal": Anastase fuge de Năstase la şedinţele conducerii Camerei Deputaţilor
Sursa foto: Roberta Anastase, Adrian Nastase
11 Mar 2009   •   14:43

40 de minute au pierdut miercuri deputaţii din conducerea acestei Camere după ce preşedintele Roberta Anastase a refuzat să se mai aşeze lângă deputatul PSD Adrian Năstase, pe motiv că acesta "îşi exercită puterea prin formalisme". Membrii Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor au trebuit să se foiască pe scaune pentru a face loc noii reaşezări a preşedintelui acestei camere lângă ?oamenii cu care poate face treabă", vicepreşedinţii Ioan Olteanu şi Daniela Popa. În replică, Năstase a cerut ca preşedintele camerei să fie ales sau revocat cu majoritatea deputaţilor prezenţi, prin modificarea Regulamentului în conformitate cu aceeaşi decizie a Curţii Constituţionale prin care i s-a ridicat recent imunitatea parlamentară.

Anastase: ?Stau unde vreau, lângă cei cu care lucrez bine?

Iniţial, preşedintele Camerei a solicitat grupului PSD-PC să-i recomande lui Năstase să îşi mute locul din vecinătatea sa. Cum deputatul PSD a refuzat, Anastase s-a mutat pe locul lui Bogdan Olteanu, absent la şedinţa de astăzi. Până în prezent, locul pe scaun al preşedintei Camerei Deputaţilor era poziţionat între vicepreşedinţii Ioan Oltean şi Adrian Năstase.

Conflictul dintre cei doi nu a rămas fără urmări. Anastase i-a luat lui Adrian Năstase dreptul de a-l primi mâine pe ministrul de externe al Serbiei aflat în vizită în România, încrediţănd această sarcină unui alt vicepreşedinte al Camerei, democrat-liberalul Ioan Oltean.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, după şedinţă, că decizia Robertei Anastase de a-şi schimba locul pe care îl ocupă în mod normal ca preşedinte de şedinţă a fost o una neprincipială, care l-a deranjat pe Adrian Năstase."Am stat 40 de minute ca să vedem cine, unde îşi are locul. (...) Domnul Adrian Năstase a venit mai devreme la şedinţă şi a constatat că locul principal, adică cel din mijloc, care este al preşedintelui Camerei, era ocupat. Domnul Adrian Năstase a considerat că abordarea este neprincipială, iar doamna Roberta Anastase a considerat că vrea să stea între domnul Ioan Oltean şi Daniela Popa. A fost o schimbare din dorinţa de repoziţionare", a explicat Zgonea.

"Stau unde vreau. Stau în general lângă cei cu care lucrez bine, aşa că am decis să mă aşez lângă doi vicepreşedinţi care îşi fac treaba: Ioan Oltean de la PDL şi Daniela Popa de la PSD+PC", a replicat, la final, Anastase.

Întrebată ce anume o deranjează în atitudinea lui Năstase, deputatul PDL a declarat: "Unii se ţin de formalisme, alţii de treabă, pe Adrian Năstase îl interesa subiectul aşezării în sală foarte tare. Năstase este obişnuit să-şi exercite puterea prin formalisme".

"S-ar putea s-o intimidez poate doar din punct de vedere intelectual" a comentat la rândul său Adsrian Năstase.
Anastase nu se află la primul gest de acest gen. Potrivit unor membri ai Biroului Permanent, preşedintele Camerei şi-a schimbat locul în ultimele două şedinţe ale Biroului Permanent, nemulţumită de comentariile ironice şi permanente ale lui Adrian Năstase.
Năstase: Alegerea sau revocarea preşedintelui Camerei, numai cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi
În replică, Năstase a cerut ca preşedintele Camerei Deputaţilor să fie ales sau...revocat prin votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în conformitate cu decizia 989 din 1 octombrie 2008 a Curţii Constituţionale prin care CCR a decis că toate hotărîrile Parlamentului, nu numai cele din procedura de legiferare, pot fi adoptate prin votul majorităţii celor prezenţi.
Decizia CCR, care a stat şi la baza ridicării imunităţii sale parlamentare cu concursul majorităţii simple a deputaţilor prezenţi, ar putea astfel fi folosită pentru toate deciziile acrestei camere, inclusiv pentru alegerea sau revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, a apreciat Năstase.
"Solicitarea, făcută pentru un anume scop-votul parlamentarilor în procedura prevăzută de articolul 109 alineatul 2 din Constituţie ce urma a fi acordat pentru cele două solicitări ale Procurorului General cu referire la Adrian Năstase-, a fost admisă de Curtea Constituţională, care a statuat că toate hotărârile adoptate de Parlament urmează a fi adoptate cu votul majorităţii celor prezenţi", scrie Năstase.
În acest sens, Năstase a solicitat în scris conducerii Camerei modificarea articolului 21 din Regulament. La alineatul 2 din acest articol se stipulează că "este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit  votul majorităţii deputaţilor", iar alineatul 3 prevede că "dacă niciun candidat nu a întrunit, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi tururi de scrutin, în urma cărora va fi declarat preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului prevăzut de articolul 64 din Constituţie".
Solicitarea lui Năstase a fost trimisă spre soluţionare Comisiei de Regulament.
Antena3.ro

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close