Antena 3 CNN Politică Congres-fulger: Geoană îşi testează sprijinul. Posibil tandem Diaconescu, preşedinte, Năstase, lider executiv

Congres-fulger: Geoană îşi testează sprijinul. Posibil tandem Diaconescu, preşedinte, Năstase, lider executiv

Congres-fulger: Geoană îşi testează sprijinul. Posibil tandem Diaconescu, preşedinte, Năstase, lider executiv
Sursa foto: Mircea Geoanã
25 Ian 2010   •   11:17

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional de astăzi al PSD dă semnalul limpezirii apelor în acest partid înainte de Congres. Invitaţi la reuniunea de ?relaxare? de la Poiana Braşov, cea mai mare parte a liderilor de filiale s-au pus la curent cu dorinţele lui Geoană privind modul de desfăşurare al alegerilor interne şi structura viitoare a conducerii de partid: Congres extraordinar la sfârşitul lunii februarie, suprapus cu şedinţa Consiliului Naţional, menit să modifice statutul partidului, posibilitatea unei candidaturi în bloc sub forma unei conduceri colective a candidaţilor pentru posturile de răspundere, mandate de 4 şi nu de 2 ani cum propune Năstase. Organizarea cât mai rapidă a Congresului PSD l-ar avantaja pe actualul lider al partidului, în condiţiile în care ceilalţi rivali ar avea la dispoziţie de un timp mult mai scurt pentru a face lobby şi a-şi atrage mai mulţi aderenţi în rîndurile social-democrate. În cazul în care Geoană va obţine Comgresul mult dorit pentru data de 20 februarie este posibil ca Năstase să-şi reconsidere poziţia cu privire la candidatura sa la şefia partidului şi să se mulţumească cu cea de lider executiv. Conform unor surse din partid, ela primit deja o ofertă în acest sens din partea vicepreşedintelui Cristian Diaconescu. Speculaţiile au fost alimentate chiar de Năstase, care a anunţat în această dimineaţă că va propune în cadrul CExN un document ce prevede, printre altele, un mandat în tandem pentru preşedintele şi preşedintele executiv, urmând ca deţinătorii acestor funcţii să facă rocada peste doi ani.

Congres fulger pe actualul statut
Convocarea în prealabil a liderilor de filiale din Ardeal, Oltenia şi Moldova la Poiana Braşov a oferit o bulă de oxigen lui Mircea Geoană. Cei prezenţi au părut a fi de acord cu fixarea Congresului în februarie oferindu-i lui Geoană un oarecare confort psihologic înainte de acest mare test.
În schimb, social-democraţii rămaşi la Bucureşti, precum liderul de onoare, Ion Iliescu au invocat caracterul nestatutar al întâlnirii de la Poiana Braşov în timp ce, potrviti unor surse din partid, partizanii lui Adrian Năstase au de gând să atace astăzi orice decizie a CExN care se va referi la fixarea congresului, normele de reprezentare ale delegaţilor şi problema statutului. Toate aceste chestiuni ţin de atribuţiile şi competenţele Consiliului Naţional şu nu ale CExN, susţin sursele citate, care invocă prevede rile actulului statut, potrivit căruia CN este organismul care trebuie să pregătească un congres, fie ele ordinar, sau extraordinar.
În cazul în care liderii locali vor aproba în cadrul CExN luarea în considerare a ultimelor rezultate electorale ca criteriu pentru fixarea normei de reprezenatare a delegaţiilor filialelor judeţene, decizia va lovi puternic în interesele unor candidaţi precum Mitrea, Diaconescu sau Năstase, dacă şi acesta îşi va mai anunţa candidatura.
Bătaie pe viitorul statut: Recompensarea filialelor cu rezultate bune, atu-ul lui Geoană
Cele mai bune rezultate electorale au fost obţinute de filialele care au tras pentru Geoană ca să obţină un scor cât mai bun, în principal filialele dinOltenia, Muntenia şi o parte din cele din Moldova.
Creşterea numărului de delegaţi pentru aceste organizaţii judeţene ar oferi, cel puţin pe hârtie, un avans semnificativ pentru Geoană, în condiţiile în care adversarii săi îşi pun speranţele în filialele din Banat, Transilvania şi Dobrogea şi mai puţin în social-democraţi din alte zone controlate de oamenii lui Geoană.
Unul din posibilii candidaţi la şefia partidului, senatorul Miron Mitrea a atras atenţia asupra acestui pericol încă de vineri, când într-o postare pe blogul său îl acuza pe Geoană şi pe apropiaţii acestuia că vor să organizeze cât mai rapid un simulacru de congres cu reprezentare mică, care să-i oferea actualului preşedinte un nou mandat pe tavă.
Probleme ar putea întâmpina Năstase şi în domeniul modificării statutului. Preşedintele CN speră să obţină reînfiinţarea postului de preşedinte executiv al formaţiunii Geoană se pronunţă însă pentru crearea unei funcţii de prim-vicepreşedinte sau cel mult al nui preşedinte executiv cu funcţii mai mult simbolice. Totodată, el mai propune ca mandatul preşedintelui partidului să fie redus de la patru la doi ani, iar numărul de vicepreşedinţi să fie redus.
Proaspăt intrat în cursa pentru şefia PSD, vicepreşedintele Cristian Diaconescu a propus ca membrii PSD care deţin funcţii în administraţia de stat să nu mai aibă şi funcţii în cadrul formaţiunii.

Echipe: Geoană şi Năstase îl vor pe Diaconescu, Diaconescu îl vrea pe Năstase în propria sa formulă de conducere
În paralel, mai fiecare candidat reclamă necesitatea lucrului în echipă: Geoană a sugerat în repetate rânduri că poate face echipă în continuare cu Cristian Diaconescu şi Liviu Dragnea. Cei doi social-democraţi sunt doriţi în propria sa echipă şi de către Adrian Năstase, care mai adaugă în acestă ecuaţie şi pe vicepreşedintele Victor Ponta.

În schimb, Miron Mitrea îi curtează pe Marian Sârbu, Adrian Severin, Marian Oprişan şi chiar pe reprezentantul României la FMI, Mihgai Tănăsescu.

În fine, Cristian Diaconescu vrea să facă echipă cu Adrian Năstase şi Adrian Severin în fruntea PSD. ?Evident Adrian Năstase, evident Adrian Severin ? vorbim de cei care vor concentra puterea? a declarat el, duminică, la Antena3. Surse social-democrate ne-au declarat că Diaconescu i-a propus lui Năstase să nu mai candideze pentru postul de preşedinte al PSD, în schimbul postului de lider executiv pe care fostul premier l-ar putea primi dacă acceptă să meargă în tandem cu acesta. Se altfel, Diaconescu a sugerat la Antena 3 că va susţine ideea unei candidaturi în bloc a propriei sale echipe. Vicepreşedintele PSD a vorbit despre un tandem la vârful partidului, despre necesitatea unei echipe şi a a vut numai cuvinte de laudă faţă de posibilii săi adversari şi la adresa altor colegi cu vocea grea în partid.

Diaconescu a spus că nu are nimic personal cu Mircea Geoană şi că acesta trebuie să fie prezent în viitoarea conducere a partidului. Liviu Dragnea poate rămâne secretarul general al PSD, a mai afirmat Diaconescu care i-a lăudat pe Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie, Victor Ponta, ?bun comunicator?. Nu i-a uitat nici pe ?preşedinţii de organizaţii din Transilvania, Oprişan de la Vrancea, preşedinţii de la Neamţ, Vaslui?.

Hrebenciuc şi Dragnea, la judecata partidului pentru eşecul ultimelor alegeri.
Viaţă grea vor avea astăzi şi unii lideri din eşealonul doi. Secretarul general al partidului, Liviu Dragnea şi Viorel Hrebenciuc ar putea da socoteală pentru rezultatul alegerilor prezidenţiale în calitatea de coordonatori ai efortului de campanie al partidului în acel moment. Hrebenciuc este vizat şi de o tentativă de debarcare din funcţia de lider al grupului deputaţilor la debut de sesiune legilativă, orchestrată de oamenii lui Mitrea, conduşi de Ion Munteanu şi o parte din generaţia mai tânără de deputaţi social-democraţi.
Liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie are, la rândul său, propriile sale socoteli cu unii membrii ai Grupului de la Cluj. El a declarat public că va cere excluderea din partid a clujenilor Vasile Dâncu şi Ioan Rus, pentru afirmaţiile jignitoare lansate la adresa lui Ion Iliescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close