Antena 3 CNN Politică Crin Antonescu vrea reducerea cotei unice la 10% şi TVA de 15 procente

Crin Antonescu vrea reducerea cotei unice la 10% şi TVA de 15 procente

Crin Antonescu vrea reducerea cotei unice la 10% şi TVA de 15 procente
Sursa foto: crin antonescu
02 Iun 2009   •   00:36

Preşedintele PNL Crin Antonescu a militat luni, în cadrul dezbaterii publice a principiilor liberale privind relansarea economiei româneşti, pentru instituirea unui stat minimal, a cotei unice de 10% şi TVA de 15% .

Antonescu s-a referit la trei principii şi direcţii asupra cărora trebuie acţionat prin mijloace economice şi politice pentru ieşirea din criză: statul minimal, descentralizarea reală şi debirocratizarea. "România are nevoie de un stat minimal eficient şi drept. România continuă să aibă un stat stufos, lăbărţat, care rezolvă foarte puţin şi are eficienţă mimimă. Nu putem aborda serios problema corupţiei şi a eficienţei instituţiilor până nu avem un stat care să înţeleagă că trebuie să se restrâgă la domeniile cu adevărat necesare: politica externă, justiţia, protejarea drepturilor şi libertăţilor individuale, ordine publică şi apărare, un stat care să înţeleagă că în domeniul economic să nu aibă decât un rol de arbitru eficient şi corect şi nu de acţionar", a afirmat preşedintele PNL.

Liderul liberal a ţinut să şi explice semnificaţia statului minimal - "un stat mai puternic, o administraţie mai bine plătită, suplă". Potrivit preşedintelui liberal, un stat minimal înseamnă "o bună întâlnire dintre stat şi cetăţeanul care îl plăteşte cu bani şi voturi". "Este nevoie ca efectele acestor modificări, inclusiv constituţionale, să se vadă. După 20 de ani de stat care şi-a regenerat şi şi-a dezvoltat caracatiţa birocratică după 20 de ani de tranziţie greoaie şi generatoare de frustrări de la socialism la un capitalism legat în continuare de stat şi în continuare de clientelar, cred că trebuie să aplicăm ideea unui stat minimal mai eficace, mai puţin corupt şi mai puţin birocratic", a explicat Crin Antonescu.

O a doua idee asupra căreia a insistat Antonescu s-a referit la debirocratizare şi la necesitatea de a se plăti taxe pentru prosperitatea cetăţenilor.

"Cotă unică ce poate coborî până la 10%, de ce nu, TVA ce poate coborî, conform şi recomandărilor din UE, spre 15% reglementări care sunt de mult discutate şi încă nerealizate privitoare la simplificarea procedurilor fiscale la Ghişeul Unic, iată lucruri care trebuie făcute urgent, care s-au făcut în jurul nostru în centrul, sudul, estul Europei, şi au dat rezultate. Efortul de a depăşi criza înseamnă competiţie. Criza este o sumă de riscuri, de mari dificultăţi, dar trebuie privită şi ca oportunitate. Nu ne-am dorit nici unii criza, dar criza este pentru noi o şansă pe care nu o mai putem rata", a enumerat Antonescu măsurile la care se referă.

În fine, preşedintele PNL a precizat că în România trebuie realizată descentralizarea, explicând că fără autonomie financiară reală, fără diversitate reală şi fără competiţie, procesul este doar unul pentru baroni, nu pentru cetăţeni şi regiuni. "Se fac cheltuieli enorme numai pentru a răspunde unei nevoi de clientelă politică", a mai precizat liderul liberal.

Crin Antonescu a subliniat, la final, că în faţa crizei România are două opţiuni "mari şi late": fie continuarea actualei politici, de sufocare a "tot ce mişcă", preluarea constrângerile FMI, fie trecerea la statul minimal. "Cea de-a doua este singura cale dacă vrem să terminăm cu blestemul tranziţiei româneşti", a încheiat preşedintele PNL expunerea unor măsuri pe care omul de afaceri liberal, Dinu Patriciu, le-a promovat în ieşirile sale publice de până acum.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Crin Antonescu
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close