Antena 3 CNN Politică Croitoru în Parlament: Stoparea declinului economic şi acordurile de împrumut, puse în pericol de criza politică

Croitoru în Parlament: Stoparea declinului economic şi acordurile de împrumut, puse în pericol de criza politică

Croitoru în Parlament: Stoparea declinului economic şi acordurile de împrumut, puse în pericol de criza politică
04 Noi 2009   •   11:16

Premierul desemnat Lucian Croitoru şi-a prezentat miercuri în circa o jumătate de oră programul de guvernare şi pledoaria menită să dovedească plenului reunit al Parlamentului de ce merită votul de investitură pentru el şi guvernul său. Croitoru a atras atenţia că acordurile cu celelalte ţări şi instituţii financiare internaţionale sunt puse în pericol din cauza actualei crize politice şi a avertizat că menţinerea acestei sări de instabilitate ar putea costa şar încă 1,5 miliarde de euro în următorele două luni, pe lângă cele 3,5 necesare pentru continuarea reformelor şi menţinerea deficitului bugetar la ţinta convenită cu FMI de 7,9%. Croitoru a explicat şi de ce nu a venit cu un guvern format din oameni noi: caracterul urgent al actualei crize, plus nevoia obţinerii noilor tranşe de împrumut de la FMI şi implementarea lor în următoarele luni necesită oameni cu experienţă care nu au nevoie de acomodare deoarece România nu-şi poate permite în prezent acest lux. În ceea ce priveşte propriul program de guvernare, Croitoru a respins criticile asemănării acestuia cu cel al guvernului Boc, arătând că a fost structurat pe două idei care ţin de respectarea angajamentelor financiare internaţionale asumate de România: stoparea declinului economic şi reluarea creşterii economice sustenabile, totul depinzând de continuitatea finanţării din partea instituţiilor externe. Premierul a tras atenţia că, în lipsa acestei finanţării, băncile interne ar putea profita de situţia delicată în care s-ar afla guvernul şi ridica ratele dobânzilor la propriile împrumuturi acordate statului. Nici creşterea impozitelor nu ar constitui o soluţie, ci eficientizarea cheltuielilor bugetare, a mai susţinut Croitoru.

?Am venit la cea mai înaltă tribună a democraţiei ca să solicit votul echipei mele. Sunt convins că în aceste clipe, asupra noastră sunt aţintite privirile întregii societăţi. Nimănui nu-i este indiferent dacă astăzi, sau peste câteva luni România va avea un Guvern?, a declarat, miercuri, Lucian Croitoru în faţa parlamentarilor.



Croitoru a vorbit în deschiderea discursului său şi despre situaţia actuală în care se desfăşoară votul de învestitură al guvernului propus de el. ?În contextul pentru care fac acest demers primul este că, din cauza crizei, România a asigurat finanţări cu FMI şi Banca Mondială, iar aceste acorduri sunt puse în pericol de criza politică?.

De asemenea, ?efectele crizei economice s-au accentuat la finele lui 2009, au slăbit capacitatea de acţiune a Guvernului desemnat în 2008?, a precizat Croitoru.

Acesta este de părere că ?Guvernul susţinut de PD-L şi PSD a acţionat eficient, autorităţile române au încheiat acorduri cu Banca Mondială şi FMI în ciuda condiţiilor economice nefavorabile?.

El a avertizat că prelungirea instabilităţii politice şi, implicit, amânarea reformelor ar creşte nevoia de finanţare a României de la 3,5 miliarde euro la aproximativ 5 miliarde euro, în următoarele două luni, în condiţiile în care nici FMI şi nici UE nu ar mai acorda tranşele din împrumut.

Croitoru a mai declarat că guvernul pe care îl propune constituie soluţia pentru actuala criză şi pentru creşterea economică.
"Trebuie să decidem dacă suntem în stare să luăm banii din surse externe. Programul meu reflectă în linii mari programul alcătuit de PD-L şi PSD. Obiectivul principal e stoparea declinului economic", a mai spus Croitoru.

Prim-ministrul desemnat a mai subliniat că "este nevoie de voinţă politică, pe care vă invit să o manifestaţi chiar de astăzi, pentru instalarea unui guvern pe deplin funcţional. Un guvern care să propună aprobării Parlamentului proiectul de buget pentru 2010, resepectând deficitul bugetar de 5,9% din PIB", a mai spus Croitoru.

Amânarea termenului de aprobare a proiectului de buget pentru anul viitor va echivala cu pierderea credibilităţii României, iar o eventuală întrerupere a acordului cu FMI va avea consecinţe similare sau mai grave decât dacă acordul nu era încheiat, a avertizat premierul desemnat.

"Nu este timp de amânări, ezitări sau erori. Consecinţele vor fi serioase şi în lanţ pentru populaţie şi companii", a spus Croitoru parlamentarilor, cerând astfel votul de învestitură pentru Guvernul propus şi oprirea instabilităţii politice.

El a arătat că o eventuală amânare sau pierdere a finanţării asigurate de către Fondul Monetar Internaţional ar fi greu de compensat prin împrumuturi private externe sau interne la acelaşi volum şi ar putea bloca activitatea de creditare privată carea început timid să fcă primii paşi spre situaţia normală.

Croitoru s- pronunţat pentru eficientizarea în paralel a cheltuielilor bugetare şi pentru menţinerea actualului sistem de taxe şi impozite.

Totodată, legislaţia în domeniul pensiilor trebuie revizuită, deoarece nu asigură în prezent sustenabilitatea sistemului, iar România riscă, la un moment dat, să nu mai aibă bani pentru pensii, privilegiate sau nu, a mai declarat premierul desemnat.

El a arătat astfel că România trebuie să adopte rapid atât legea sistemului unitar de pensii, cât şi legea de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Trebuie ţinut cont de evoluţia demografică în evaluarea sistemului de pensii. La un moment dat, nu vor mai fi bani pentru pensii, privilegiate sau nu. Nu ne permitem să ajungem acolo", a spus Croitoru.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lucian Croitoru
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close