Antena 3 CNN Politică De la Bulă la Ghiveciu. Ce au câştigat alegătorii: Nume exotice în Parlament

De la Bulă la Ghiveciu. Ce au câştigat alegătorii: Nume exotice în Parlament

De la Bulă la Ghiveciu. Ce au câştigat alegătorii: Nume exotice în Parlament
13 Dec 2008   •   10:15

Au câştigat uninominalul sau uninominalul i-a câştigat pe ei pentru alegători? Noul sistem de vot populează Parlamentul cu o nouă garnitură de politicieni care prin natura numelui lor, dacă nu a activităţii legislative pe care o vor depune în următorii patru ani, au toate şansele să devină celebri. Unii precum Silviu Prigoană, Nicolae Stan alias Bulă sau Marian Ghiveciu sunt deja.
Coclici, Cinteză, Brânză, Ciocan, Cotoi (Sever Voinescu) Hârdau, Resmeriţă, Vreme, Obuf Buhaianu, Cărare, Ghiveciu, Păsat, Calcan, Greblă, Spânu, Gaină, Raţoi, Frunzulică, Săniuţa, Bulă (Nicolae Stan), Gospodaru, Urban,Coca, Placintă, Mutu sunt doar câteva din numele nou intrate în Parlament, care vor avea de suportat povara lăsată de aleşi pe umerii lor. PSD pare a fii avut cei mai mulţi candidaţi cu nume haioase şi cu priză la electoratul cu drept de vot. Este urmat de rivalii din PD-L, în timp ce în tabăra liberală, sobrietatea onomastică a propriilor parlamentari este la ea acasă.
Antidot la DNA pentru Ghiveciu: imunitatea parlamentară
Ministrul Justiţiei liberalul Cătălin Predoiu a pierdut alegerile în Buzau. Şi nu îân faşa oricui ci a candidatului PSD+PC Marian Ghiveciu, cercetat de DNA pentru afaceri in domeniul imobiliar. Ministrul Predoiu s-a clasat pe locul doi în colegiul său şi nu a prins un loc de parlamentar nici dupa redistribuirea mandatelor, Ghiveciu da, şi odată cu mandatul a venit şi imunitatea de tip parlamentar.
Prigoană şi Bulă, branduri de campanie
Brandul Prigoană a avut mai mult noroc decât brandul Becali. Notorietatea patronului de televiziune Taraf şi Etno i-a adus candidatului PD-L peste 58 de procente scor electoral într-un colegiu bucureştean. Primar de comună, Nicolae Stan de la PSD-PC a făcut din porecla sa un adevărat stindard în timpul campaniei electorale, fâcând cunoscut pretutindeni în colegiul Scorniceşti numele de Bulă. Oltenii l-au preferat, Stan devansându-l în cursa pentru mandatul de deputat pe Mitică Dragomir, candidat PRM.
Priză electorală la nume social-democrate
Social-democraţii cu nume năstruşnice au avut lipici la alegători. Răţoi Neculai a devenit deputat în colegiul4 iaşi, iar colegul său de partid Găină Mihăiţă a fost hărăzit prin voturile ialomiţenilor din colegiul 2 pentru un mandat de senator. Alegerile uninominale din acest an i-au adus în cursă şi pe doi candidaţi cu numele de Resmeriţă.
Doar unul a reuşit să întrunească voturile necesare pentru a ajunge în Parlament. Cornel Resmeriţă (PSD+PC) a devenit deputat în colegiul 4, Hunedoara. Gorjenii au dat un Toni Greblă pentu Senat, iar săt-mărenii un Gheorghe Ciocan pentru Camera Deputaţilor. Mircea Silvestru Lup va reprezenta interesele sibienilor în Camera Deputaţilor, iar Radu Coclici are timp în următorii patru ani să demonstreze celor din Alba cu numele său reprezintă doar o aparenţă. Florian Laurenţiu a optat şi a câştigat mnadatul de senator de Vâlcea.
Chisăliţă Ioan a candidat cu succes în Caraş Severin pentru deputăţie. Avram Crăciun şi-a făcut cadou în contextul sărbătorilor de iarnă un loc de senator de Arad. Culiţă Tărâţă nu mai e doar coleg de partid cu Doru Claudian Frunzulică.
Amândoi au câştigat cartea uninominalului în judeţul Neamţ, respectiv Olt, şi, implicit drumul spre mandatul de deputat.
Marian Săniuţă şi-a ales un colegiu bun la nivelul judeţului Prahova, voturile electorilor propulsându-l în Camera Deputaţilor Prahova. Un alt parlamentar cu experienţă legislativă a reuşit să-şi prelungească peregrinarea legislativă: Alexandru Mazăre a obţinut un loc de senator de Constanţa.
Cărare şi Vreme în Parlament
Pedelistului Vreme Valerian, candidat în colegiul 6 Bacău i-a venit sorocul pentru patru ani de deputăţie. Mircea Cinteză a obţinut în nou manmdat în Parlament, cariera sa legislativă continuând cu un loc la Senat. Promovat de PD-L pentru un loc de senator în Colegiul 3 Dâmboviţa, Valentin Calcan a confirmat la testul uninominal. Numele complicate nu par a fi greu de reţinut de către electorat, cel botoşănean i-a oferit şansa lui Cătălin Ovidiu Obuf Buhaianu de a fi deputat în colegiul 9. Un alt coleg cu nume rezonant, Dan Augustin Humelnicul a fost ales senator în aceeaşi circumscripţie electorală.
Alexandru Mocanu, Gheorghe Ciobanu, Nicuşor Păduraru au luat drumul Parlamentului alături de colegul Viorel Cărare. Sorina Plăcintă s-a repezit în cursa electorală şi a prins la publicul vrâncean care a răsplătit-o cu un loc de senator. Suceveanul Dan Gabriel Gospodaru (PD-L) are la dispoziţie un mandat de deputat pentru a face din numele său un renume. La Iaşi e inflaţie de nume exotice în tabăra noilor parlamentari PD-L: pe lângă Păduraru, ieşenii vor fi reprezentaţi de politicianul cu nume de voievod, Petru Movilă şi de unu alt cu nume de basm, Marius Spânu. Iulian Urban, candidatul în rural a primit la redistribuire un loc dxe senator de Ilfov.
La Cluj, lideri importanţi ai formaţiunii, Daniel Buda şi Mihail Hârdău şi-au asigurat locurile în Parlament, unul de deputat, respectiv unul de senator. Un alt Buda, de această dată de orientare liberală, Viorel Buda va avea ocazia să apere interesele sătmărenilor în Camera Deputaţilor. Originar din Ploieşti, lui Sever Voinescu alias Cotoi (PD-L) i-a priit alegerea făcută devenind deputat prahovean
Tot din partea PD-L pe listele parlamentare au intrat Geantă Daniel Florian, ca deputat în colegiul 24 Bucureşti, Emil Bostan ca senator de Neamţ şi Brânză William ca reprezentant al Diasporei.
Mutu, Ştirbu şi Surdu vor să se facă auziţi în legislativ
Discursurile de campanie folosite de un Mutu Gabriel (PD-L), Victor Surdu (PSD) şi Ştirbu Gigel Sorinel (PNL) au prins la alegători. Toţi trei comunicatori de mesaje electorale au fost recompensaţi cu locuri călduţe în noul legislativ. Ştirbu mai are câţiva colegi liberali de acceaşi factură: Dan Păsat şi Mihai Lupu deputaţi şi Nicolae Roibu senator.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Silviu Prigoana
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close