Antena 3 CNN Politică Democrat-liberalii trag să trimită cazul Năstase în plenul Camerei, PSD, să-l îngroape la comisii

Democrat-liberalii trag să trimită cazul Năstase în plenul Camerei, PSD, să-l îngroape la comisii

Democrat-liberalii trag să trimită cazul Năstase în plenul Camerei, PSD, să-l îngroape la comisii
Sursa foto: Adrian Nastase
04 Feb 2009   •   15:02

Dosarele lui Adrian Năstase şi oportunitatea declanşării începerii urmăririi penale în cazl său au transformat, miercuri, şedinţa comisiei juridice a camerei Deputaţilor într-un câmp de luptă. Deputaţii PSD şi PDL s-au certat pe soarta raportului negativ întocmit pe această temă cu privire la începerea urmăririi penale a lui Năstase. Preşedintele Daniel Buda a decis trimiterea raportului către conducerea Camerei, ca prim pas spre dezbaterea în plen, fapt care a provocat protestele vehemente ale parlamentarilor social-democraţi, aceştia invocând lipsa probelor pentru a se lua o decizie. Democrat-liberalii speră ca în plenul Camerei să răstoarne raportul negativ şi să obţină începerea urmăririi penale pentru Năstase, în timp ce social-democraţii se tem că PDL va reuşi să adune câteva voturi de la PNL, UDMR sau minorităţii pentru a desăvârşi acest lucru.
Propunerea PDL de a întocmi raport favorabil începerii urmăririi penale a lui Năstase a fost respinsă de Comisia juridică. Social-democraţii au profitat de pasivitatea reprezentanţilor PNL şi UDMR şi de votul faborabil al reprezentantului minorităţilor, Mircea Grosaru, pentru a da raport negativ.
Ca atare, Buda a refuzat să supună la vot propunerea pesedistului Florin Iordache privind retrimiterea la Biroul Permanent a scrisorii lui Kovesi pentru ca acesta să solicite Parchetului General noi probe.Pesediştii au catalogat refuzul lui Buda drept un abuz şi au anunţat că vor sesiza Biroul Permanent.
Pledoaria PSD: probe lovite de nulitate
Rând pe rând, deputaţii PSD Florin Iordache, Florina Jipa şi Lup Silvestru au susţinut că probele din dosarele pe numele lui Năstase venite de la Parchet nu sunt valabile, fiind declarate nule de instanţă. Ei au propus rimiterea dosarelor colegului social-democrat la Biroul Permanent, pentru a se stabili o corespondenţă cu Parchetul General, iar acesta să înainteze acele acte care nu a fost lovite de nulitate.
Totodată, pesedistul Eugen Nicolicea a propus fie înfiinţarea unei subcomisii de anchetă care să elaboreze un raport privind dosarele lui Năstase, fie retrimitrea dosarelor la Parchetul General şi solicitarea unor probe care nu au fost declarate nule. 
Democrat-liberalii au replicat susţinând probele respective nu au fost declarate nule. "Colegii de la PSD susţin că trebuie să stabilim dacă există probe temeinice ca să fie trimis în judectă şi susţin că probele prezentate care au ajuns de Parchet au fost declarate nule. De fapt s-a declarat nulă începerea urmăririi penale datorită neîndeplinirii condiţiilor esenţiale legate de cererea urmăririi. Nu probele sunt nule. Iar dacă sunt, ele sunt declarate nule ca probe juridice, nu sunt nule faptele şi actele ce stau la baza acestei urmăriri penale efectuate deja şi nu pot să nu fie luate în considerare ca indicii de către plenul Camerei Deputaţilor, ce pot conduce la concluzia de cerere a urmăririi penale. Aceste maldăre de dosare nu trebuie să aibă calitatea de probe juridice, ci doar de indicii", a subliniat democrat-liberalul Cornel Ştirbeţ .
"Nu voi supune azi votului propunerea  lui Iordache. Vom da astăzi un raport privind începerea sau nu a urmăririi penale. Dumneavoastră nu vreţi să aprobaţi azi urmărirea penală pe motiv de probe, dar ele nu pot fi adminsitrate- altele decît cele din dosar- pentru ca nu este incepută urmărirea penală. Faceţi un efort şi nu vă descalificaţi ca jurişti, nicăieri nu sunt invocate incidenţa care să le declare nule.", a precizat şi Buda.
Pus în faţa votului de 11 la 9 pentru un raport negativ, preşedintele comisiei a anunţat că va transmite Conducerii Camerei acest raport şi a reluat afirmaţia că nu va supune la vot celelalte solicitări ale PSD."Am inţeles din votul dumneavoastră că nu sunt elemente suficiente pentru a solicita plenului urmărirea penală, astfel că va merge în Camera Deputaţilor recomandarea de a nu începe urmărirea", a susţinut Buda.
Social-democraţii au încercat să forţeze fără succes şi votarea variantei de trimitere a unui raport negativ. Nervoşi, deputaţii PSD l-au acuzat pe Buda de abuz. "Nu puteţi singur să impuneţi Comisiei un punct de vedere al dumneavoastră!", a susţinut deputata PSD Florina Jipa."Se va ajunge la Biroul Permanent cu acest raport, nu în plenul Camerei"  adăugat ea.
"Există o propunere a mea de a solicita noi precizări Parchetului, sunteţi obligat procedural sa o supuneţi la vot" a comentat şi Iordache. Acesta a anunţat că PSD va contesta votul dat de Comisie.
Foştii guvernanţi fac non-combat
Liberalii par a se ralia poziţiei PSD. Înainte de retragerea din şedinţă, datorată desfăşurării la acea oră a Delegaţiei Permanente a partidului, reprezentanţii PNL din comisia juridică s-au pronunţat pentru necesitatea trimiterii de către parchet a unor probe noi. Din sală a plecat şi reprezentanta minorităţilor, Liana Dumitrescu, ea solicitând anterior un timp pentru studierea dosarelor.
"Acest dosar a mai fost de două ori la Comisie, a fost  şi în plenul Camerei, s-a solicitat de fiecare dată să ne trimită nouă doar acele probe care n-au fost declarate nule. Ne-au retrimis înapoi toate dosarele, 25 volume cu 900 declaraţii ale martorilor. Nici unul dintre noi nu le-am citit. vă închipuiţi. Pentru că nu avem timpul necesar, deşi ar fi interesant. Dar ca să le citeşti cu atenţie, să pui probele cap la cap, ne-ar trebui cel puţin două săptămâni. Ceea ce e imposibil, timpul nu ne permite. Şi atunci, de ce doamna procuror nu se conformează cererii formulate de Biroul Permanent de a ne trimite doar acele probe care nu au fost declarate nule?", a declarat deputatul PNL, Gheorghe Gabor. .
Deputatul UDMR Mate Andras Levente a anunţat la rândul său că se va abţine de la vot. "Conştiinţa nu mă lasă nici să votez pro, nici contra, nu ştiu care acte au fost declarate nule şi care nu, juridic nu pot da o decizie, niciodată nu am dat soluţii politice, e posibil ca noi să nu participăm la acest vot", a conchis udemeristul.
Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close