Antena 3 CNN Politică Deputaţii au votat: Adrian Năstase va fi cercetat penal

Deputaţii au votat: Adrian Năstase va fi cercetat penal

Deputaţii au votat: Adrian Năstase va fi cercetat penal
Sursa foto: Adrian Nastase
04 Mar 2009   •   12:28

Deputaţii au hotărât miercuri cu 158 voturi pentru, 128 voturi contra şi 2 abţineri, începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Adrian Năstase. În sală s-au aflat 288 de deputaţi. Aceştia au dezbătut scrisoarea procurorului general al României care a solicitat începerea urmăririi penale a lui Năstase în două dosare: ''Mătuşa Tamara'' şi ''Zambaccian 2''. Pentru ca demnitarul să ajungă în faţa instanţei era nevoie de acordul a jumătate plus unu din numărul deputaţilor prezenţi la şedinţă.

Adrian Năstase a luat cuvântul în plen pentru a-şi prezenta punctul de vedere. El le-a recomandat deputaţilor să accepte cererea procurorului general. ?Vă voi solicita să ignoraţi prevederile Constituţiei şi să acceptaţi cererea procurorilor de a permite începerea urmăririi penale în aşa fel încât în final Justiţia să se pronunţe. De fapt ştiu că dosarele vor fi trimise înapoi domnului Morar care le va trimite în instanţă când şi dacă va avea nevoie Traian Băsescu? a spus acesta.


Năstase nu vrea să stea în calea armoniei PSD-PDL


Ironic, Adrian Năstase le-a recomandat deputaţilor să voteze pentru ca dosarele sale să nu fie folosite pentru a justifica lipsa de eficienţă a guvernării şi pentru a nu sta în calea "unei coabitari armonioase între PSD si PDL".


"Până acum, am preferat să insist pe aplicarea şi respectarea legii. Am decis însă că astăzi să va cer un vot diferit. De ce fac acest lucru acum? Din doua motive. Primul este dat de criza economică şi de dorinţa de a nu fi folosit cazul meu pentru a justifica lipsa de performanţă şi de eficienţă a guvernării. Iar al doilea motiv ţine de noua relaţie dintre PSD şi PDL. O relaţie care stă la baza funcţionării noului guvern şi de care depinde trecerea cu bine a României prin acest an greu. Nu vreau să se afirme că, prin aceste dosare, stau în calea unei coabitări armonioase între PSD şi PDL", a declarat fostul premier în plenul Camerei. 

Năstase le-a explicat deputaţilor că votul lor poate echivala "cu o revoluţie" şi că îl poate elibera pe Traian Băsescu de obsesia pentru dosarele sale astfel încât românii să poată avea un preşedinte mai bun. "Acceptând cererea mea, corul antic al demagogiei va trebui să găseasca alte teme. Domnul Basescu va trebui, poate, să se ocupe şi de problemele reale ale ţării.(...)Ca bun român, îmi doresc ca ţara să aibă, măcar de acum înainte, un preşedinte care să se preocupe de viaţa românilor loviţi de criză, şi nu de fugărirea adversarilor politici", a mai declarat vicepreşedintele Camerei.


PSD a acceptat să rezolveproblemele pe care Băsescu le-a produs ţării in ultimii ani

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD şi-a criticat şi colegii de partid pentru pasivitatea de care au dat dovadă în cazul său. "La alegerile parlamentare, Traian Băsescu nu şi-a asumat nimic din starea în care se află ţara. Mai mult, chiar colegii mei din PSD au acceptat sa îşi asume responsabilitatea să rezolve o bună parte din problemele pe care Băsescu le-a produs ţării in ultimii ani", a mai spus fostul premier.

El a dat ca exemplul modul în care pesediştii au acceptat ca Băsescu să ceară rezolvarea rapidă a dosarelor sale. "Cu puţine zile în urmă, la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu impunea celor mai înalţi reprezentanţi ai puterilor statului ? din Parlament, Curtea Constituţionala, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, Parchetul General -, să fie rezolvat ?cazul Năstase?, întocmai şi la timp. Sigur, indicaţii de acest gen exced cadrul democratic si constituţional, dar cine sa judece acest lucru şi, mai ales, cine să acuze când toţi reprezentanţii statului stăteau in poziţie de drepţi", a mai afirmat preşedintele CN al PSD.

"S-a spus că de soluţionarea dosarelor mele depind integrarea europeană a ţării, oprirea monitorizărilor, imaginea ţării şi a fiecărui român în parte, reforma clasei politice şi multe alte enormităţi. A fost un joc în care oficiali şi neoficiali români au implicat şi Comisia Europeană. A venit însă momentul în care nu mai vreau sa ofer combustibil demagogiei întreţinute de Traian Băsescu si de corul sau antic de lăudători", a continuat Năstase, solicitând deputaţilor să ignore legea şi Constituţia şi să voteze pentru urmărirea sa penală.

La final, Năstase le-a cerut colegilor din PSD să voteze cu bilele la vedere şi celor de la PDL să facă acelaşi lucru. Fostul premier a anunţat că el nu-şi va exercita acest drept.
Anastase: ?Sper ca dosarele să aibă parte de o justiţie dreaptă?

După vot, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a subliniat că astfel se face un pas spre credibilizarea Parlamentului.

"Cred că este un pas important pentru credibilizarea instituţiei Parlamentului. În momentul acesta, dosarele pleacă în justiţie şi sper ca ele să aibă parte de o justiţie dreaptă", a afirmat Anastase.

"Mulţumesc colegilor mei din Camera Deputaţilor pentru votul pe care l-au dat astăzi", a conchis ea.
Geoană susţine că Năstase este ţinta unei vendete politice

Mircea Geoană a ieşit tardiv la rampă în apărarea lui Adrian Năstase, apreciind după vot că acesta a fost timp de patru ani de zile ţinta favorită a unor vendete politice orchestrate printr-o parte a sistemului judiciar din România.

"Votul reflectă dorinţa lui Adrian Năstase. În ultimii 4 ani de zile subiectul Adrian Năstase a reprezentat un subiect cu tentă de vendetă politică. Nu este normal ca înt-un astfel de dosar să fie invocaţi peste 900 de martori. Ne punem întrebarea dacă se doreşte lupta împotriva corupţiei sau fixarea unui clişeu asupra unui lider politic sau a unui partid, în condiţiile în care omul obişnuit aşteaptă zece ani de zile pentru a-şi face dreptate? a afirmat Geoană.

Liderul PSD a arătat că odată cu votul dat pe dosarele Năstase, autorităţile abilitate se pot întoarce la adevăratele probleme din justiţie: proasta funcţionare a ministerului public şi sistemul judiciar neperformant.




Citiţi transcriptul declaraţiei lui Adrian Năstase

Este prima oară când s-a procedat după modificarea de regulament adoptată marţi, adică pentru a se lua o decizie în vederea trimiterii unui ministru în urmărire penală este nevoie de votul a jumătate plus unu dintre parlamentari.


Antena3.ro

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close