Antena 3 CNN Politică După ce a mâncat din gunoi, deputatul USR Adrian Dohotaru vrea acum o lege pentru combaterea risipei alimentare

După ce a mâncat din gunoi, deputatul USR Adrian Dohotaru vrea acum o lege pentru combaterea risipei alimentare

După ce a mâncat din gunoi, deputatul USR Adrian Dohotaru vrea acum o lege pentru combaterea risipei alimentare
Sursa foto: Foto: Facebook
01 Mar 2017   •   12:51

Deputatul USR de Cluj Adrian Dohotaru a declarat miercuri că intenţionează ca, în perioada următoare, să depună o iniţiativă legislativă privind reducerea risipei alimentare, readucând astfel în actualitate spre a fi adaptată o iniţiativă mai veche în acest sens dar care se referea la supermarket-uri.

Pentru a atrage atenţia asupra risipei de mâncare, Dohotaru a povestit cum a mâncat sărăţele dintr-un coş de gunoi din Parlament.

"În momentul de faţă, după ce au văzut gestul meu simbolic de a mânca din coşul de gunoi, colegi din USR, dar şi colegi din PSD m-au abordat şi mi-au zis 'hai să reluăm acea iniţiativă legislativă'. Această iniţiativă legislativă trebuie reluată şi să ne convingem colegii parlamentari şi societatea civilă să facă presiuni pentru a veni cu o astfel de legislaţie. Un alt lucru pe care trebuie să îl facem la nivel naţional, dar şi la nivel local pentru a combate risipa este să punem accentul pe colectarea selectivă, pentru că suntem pe unul dintre ultimele locuri din UE ca procent de reciclare. În urmă cu câţiva ani eram la 1%, acum am ajuns undeva la 3 - 4%, mult în urma mediei UE. Ca să reducem risipa, trebuie să facem pe de o parte colectare selectivă la sursă şi doi - presiuni pentru reciclare selectivă mai mare. Totodată, trebuie să facem presiuni şi asupra companiilor pe principiul UE "poluatorul plăteşte" - aceste mari companii trebuie să respecte cotele de colectare, aşa cum se întâmplă şi în vestul civilizat", a declarat Dohotaru, la Parlament.

El le-a recomandat pe această cale românilor care cumpără mai mult decât consumă să îşi calculeze foarte exact coşul alimentar, tocmai pentru a arunca mai puţin.

"Există trei tipuri de risipă - avem la consumator, avem şi la producător şi aici trebuie lucrat, pentru că nu există totdeauna debuşee pentru micii producători la noi, şi un al treilea exemplu de risipă este la lanţurile de retail unde mâncarea expirată se aruncă. Acolo se poate lucra foarte serios cu o iniţiativă legislativă pentru a reduce risipa şi acea mâncare să fie dată, pentru că este păcat să aruncăm mâncarea", a adăugat Dohotaru.

Deputatul USR le recomandă colegilor din Parlament să utilizeze ceşti de porţelan în loc de pahare din plastic şi spune că el nu cumpără apă de la magazin. "Eu mi-am adus de acasă un flacon pentru apă, nu de la magazin, pentru că mi se pare aiurea să consumăm apă de o sută sau de o mie de ori mai scumpă decât cea de la robinet. Ce putem face noi - presiuni ca apa de la robinet să fie cât mai ok. S-a făcut un studiu la Cluj care a arătat că apa de la robinet este la acelaşi nivel ca şi apa din magazine. Ar fi foarte interesant să facem studii similare şi în alte oraşe. (...) Apa este un bun public, trebuie să fie accesibilă tuturor", a mai spus Adrian Dohotaru, care şi-a exprimat speranţa că va fi susţinut şi de "colegii de la putere".

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: initiativa legislativa
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close