Antena 3 CNN Politică Emil Boc dezminte informaţiile din presă: Susţin ideea de parlament unicameral

Emil Boc dezminte informaţiile din presă: Susţin ideea de parlament unicameral

Emil Boc dezminte informaţiile din presă: Susţin ideea de parlament unicameral
Sursa foto: Emil Boc
17 Ian 2010   •   19:45

Premierul Emil Boc a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora nu ar susţine trecerea la un parlament unicameral. Jurnalul Naţional a scris sâmbătă că parlamentarii PD-L i-au cerut premierului Emil Boc explicaţii în legătură cu vitorul lor destul de incert, după ce referendumul de revizuire a Constituţiei a fost aprobat.

Premierul Emil Boc s-a pronunţat public pentru susţinerea parlamentului unicameral, potrivit Biroului de Presă al Guvernului. Premierul va face, în Parlament, tot ceea ce este posibil pentru ca votul românilor, exprimat la referendumul din 22 noiembrie 2009, să fie respectat în integralitate.

Precizările vin după ce Jurnalul Naţional a scris că discuţiile tensionate dintre premierul Emil Boc şi senatorii formaţiunii democrat-liberale s-au purtat chiar la începutul dezbaterilor pe legea bugetului. Atunci, mai mulţi parlamentari PD-L i-ar fi cerut liderului partidului să le spună dacă vor fi excluşi ca urmare a referendumului pentru Parlamentul unicameral.

Discuţiile ar fi avut loc pe fondul nemulţumirilor parlamentarilor PD-L cărora le-a fost interzis să depună amendamente la legea bugetului de stat. În plus, senatoriii PD-L l-au acuzat pe premier că absolut toate deciziile din cadrul partidului se iau numai la nivelul liderilor din Biroul Politic, iar ceilalţi sunt obligaţi să se supună acestor decizii, neavând dreptul să îşi spună părerea.

Surse participante la şedinţa democrat-liberalilor au declarat pentru Jurnalul Naţional că premierul Emil Boc a încercat să-şi liniştească senatorii şi le-a dat asigurări că proiectul de revizuire nu va fi pus în practică prea curând, pentru că PSD şi PNL s-au declarat împotrivă Parlamentului unicameral. În aceste condiţii, PD-L nu va reuşi să îşi promoveze iniţiativa. Cu alte cuvinte, premierul Emil Boc a dat de înţeles că şi la alegerile din 2012 se va merge pe formula Parlamentului bicameral, deci Senatul nu va dispărea până în 2016.

Potrivit Constituţiei, revizuirea trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă cele două Camere nu adoptă proiectul şi dacă nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Emil Boc parlament unicameral
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close