Antena 3 CNN Politică Eurodeputaţii UDMR depun la PE o petiţie pe tema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc

Eurodeputaţii UDMR depun la PE o petiţie pe tema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc

Eurodeputaţii UDMR depun la PE o petiţie pe tema autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc
Sursa foto: Sogor Csaba
13 Feb 2009   •   12:50

Europarlamentarii UDMR Sogor Csaba și Iuliu Winkler vor înainta săptămâna viitoare preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Pottering petiția celor care au particpat la protestul bisericilor maghiare împotriva eventualelor schimbări din funcţie ale directorilor maghiari de deconcentrate. Prin respectivul document se cere, printre altele, respectarea proporţiei etnice în instituţiile publice descentralizate, recunoaşterea limbii maghiare, alături de cea română, ca şi limbă oficială regională, recunoaşterea şi extinderea drepturilor colective, şi la ultimul punct, autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.
Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba, care a participat la miting, a declarat vineri, că, împreună cu colegul său Iuliu Winkler, va înainta săptămâna viitoare petiţia către preşedintele PE.
?Încercăm să luăm și cuvântul, depinde de bunăvoinţa preşedintelui, în rest vom înainta petiţia în limba maghiară?, a spus Sogor.
Participanţii la Marea Adunare din Sfântu-Gheorghe au înregistrat, cu o săptămână în urmă, o petiție la Prefectură în care și-au făcut cunoscute mai multe deziderate, printre care şi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. Documentul este semnat de toate formaţiunile politice maghiare prezente la eveniment ? UDMR şi PCM, precum şi de reprezentanţii bisericilor istorice maghiare.
Petiţia, adresată Preşedinţiei României, Guvernului României şi Parlamentului European, solicită ca preşedintele Traian Băsescu să-şi retragă declaraţiile care au ?indignat? Secuimea (referitor la faptul că nu va fi niciodată autonomie, n.r.). Semnatarii actului mai cer respectarea proporţiei etnice în instituţiile publice descentralizate, încetarea populării controlate, mai mult sau mai puţin deschise sau mascate, prin care se urmăreşte modificarea componenţei etnice, oprirea distrugerii intenţionate a economiei din regiunea secuiască şi asigurarea dezvoltării corespunzătoare a infrastructurii, retrocedarea rapidă a bunurilor bisericeşti şi publice ce au fost naţionalizate, oprirea creşterii numerice a unităţilor militare şi trecerea imobilelor deţinute de acestea în subordinea administraţiei publice locale, înfiinţarea de către statul român a unei universităţi maghiare, cu finanţare din bugetul statului, recunoaşterea limbii maghiare, alături de cea română, ca şi limbă oficială regională, recunoaşterea şi extinderea drepturilor colective, şi la ultimul punct, autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: petitie PE protest autonomie
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close