Antena 3 CNN Politică Executivul îşi asumă răspunderea pe Legea Salarizării bugetarilor

Executivul îşi asumă răspunderea pe Legea Salarizării bugetarilor

Executivul îşi asumă răspunderea pe Legea Salarizării bugetarilor
14 Dec 2010   •   08:21

Executivul condus de Emil Boc îşi angajează marţi răspunderea pe Legea Salarizării bugetarilor. O lege fără care Guvernul nu poate adopta bugetul pe anul viitor. A fost suficient pentru ca Opoziţia să anunţe că pregăteşte o nouă moţiune de cenzură. Şi dacă moţiunea nu va trece, Legea Salarizării va fi atacată la Curtea Constituţională. Guvernul condus de Emil Boc şi-a angajat răspunderea pe patru legi în acest an. Este vorba despre Codurile Penal şi Civil sau legile austerităţii. Cel mai recent, Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea Educaţiei la sfârşitul lunii octombrie.

Guvernul a adoptat în regim de urgenţă amendamentele la legea salarizării pentru a grăbi angajarea răspunderii. Doar şase amendamente din cele 24 propuse de parlamentari au fost aprobate de Executiv. Unul dintre ele reglementează statutul funcţionarilor publici, susţin mai multe surse oficiale, citate de Gândul.

Noua Lege a Salarizării îi pune pe picior de egalitate pe şoferii demnitarilor şi pe chimişti. Astfel, cel care conduce maşina unui parlamentar câştigă aproape 1.100 de lei pe lună, la fel ca un biolog debutant. Absolvenţii facultăţii de medicină veterinară vor primi puţin peste 1.100 de lei, la fel ca un mecanic de utilaj, cu menţiunea că acesta din urmă beneficiază şi de vechimea în muncă.

Consilierii demnitarilor sunt mai importanţi ca inginerii specialişti şi programatorii IT. Aceştia câştigă 1.900 de lei pe lună. în timp ce oamenii care dau sfaturi mai marilor ţării sunt sunt prevăzuţi în legea salarizării întocmită de Guvernul Boc cu un salariu de 3.100 de lei. Iar anomaliile continuă. Comisarii cu grad profesional superior vor câştiga mai puţin ca un salvator montan.

Foarte bine plătiţi vor fi însă reprezentanţii Guvernului în teritoriu. Noua Lege a Salarizării prevede salarii pentru prefecţi de cel puţin 5.400 de lei. Coeficientul de ierarhizare al acestora este 9, iar acesta se înmulţeşte cu 600 de lei. Reprezentanţii Guvernului în teritoriu care au gradul 2 ajung chiar la aproape 6.000 de lei. Subprefecţii vor câştiga şi ei 5.000 de lei, lunar.

×
Subiecte în articol: executiv guvern
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close