Antena 3 CNN Politică Foc automat: Parlamentul aproape a terminat de votat bugetul de stat

Foc automat: Parlamentul aproape a terminat de votat bugetul de stat

Foc automat: Parlamentul aproape a terminat de votat bugetul de stat
Sursa foto: camera deputatilor
18 Feb 2009   •   08:17

Parlamentarii au stat marţi peste program pentru a vota bugetul de stat. În acest fel, în prima zi de dezbatere a bugetului, acesta aproape că a fost epuizat în câteva ore, fiind votat la foc automat în pofida miilor de amendamente. De altfel, parlamentarii mai mult s-au axat în discuţiile lor pe chestiuni de formă a votului în parlament decât pe fondul bugetului. Chestiunile procedurale de cvorum au constituit un subiect mai aprins decât discutarea modalităţilor de împărţire a banilor din buget sau modalităţile de salvare a economiei.
Astfel, Camera Deputaţilor şi Senatul au votat, în prima zi a dezbaterilor, titlul, 26 de articole şi 14 anexe ale legii bugetului de stat pe anul 2009, printre bugetele votate fiind cele ale Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Camerei Deputaţilor, SGG şi Cancelariei Premierului.
Parlamentul a început dezbaterile la amendamentele textulului legii bugetului de stat în jurul orei 18.00, după finalizarea discuţiilor generale. La începutul dezbaterii legii bugetului, liberalii au solicitat retrimiterea proiectului la comisiile de buget, susţinând că există mai multe amendamente ale PNL care nu au fost luate în discuţie.
Intervenţiile repetate ale parlamentarilor l-au determinat pe preşedintele de şedinţă, Alexandru Pereş (PDL), să propună ca fiecare vorbitor să ia cuvântul cel mult două minute.
Liberalul Eugen Nicolăescu a intervenit, revoltat de propunerea lui Pereş, solicitând o pauză de consultări de 10 minute, pentru a dezbate propunerea democrat-liberalilor. Liderul de grup al PDL, Mircea Toader, a precizat, însă, imediat, că democrat-liberalii îşi retrag propunerea.
Deputatul PNL Horia Uioreanu a susţinut că nu există cvorum de lucru, solicitând apel nominal. Solicitarea liberalului a fost, însă, respinsă la vot.
Un alt deputat liberal, Andrei Gerea, a protestat faţă de modul în care Pereş a condus şedinţa, "punând pumnul în gură" parlamentarilor.
Până la ora 21.00 erau votate 7 articole din cele 27 ale bugetului. Horia Uioreanu a revenit la microfon în jurul orei 21.00 şi a susţinut că şedinţa nu este în cvorum. Reprezentantul PNL a solicitat un apel al parlamentarilor. Ulterior acestei cereri, democrat-liberalul Pereş a supus la vot rapid mai multe articole, constatând că nimeni nu mai susţine amendamente.
În câteva minute au fost votate 12 articole ale legii, fără să apară intervenţii ale parlamentarilor, astfel că parlamentarii au adoptat 26 din cele 27 de articole ale legii bugetului,scrie Mediafax.
Deputaţii şi senatorii s-au contrazis, în ultimele două ore ale dezbaterii, asupra modalităţii de vot privind amendamentele formulate de opoziţie. Reprezentanţii PNL şi UDMR au protestat vehement împotriva deciziei preşedintelui de şedinţă, Alexandru Pereş, de a supune votului zeci de amendamente la pachet şi au acuzat încălcarea grosolană a regulamentalelor de funcţionare a celor două Camere.
Şedinţa a continuat cu dezbaterea amendamentelor respinse şi a anexelor la bugetul de stat. Parlamentarii au analizat aproximativ o cincime din cele 5.000 de amendamente respinse.
În jurul orei 23.00, Horia Uioreanu a anunţat că părăseşte sala, în semn de protest faţă de modul de numărare a voturilor.
Parlamentarii au continuat şedinţa, votând, până la miezul nopţii, 14 anexe din cele 65, printre care cele privind Administraţia Prezidenţială, Senatul, Camera Deputaţilor, MAE, Cancelaria premierului, SGG, CNSAS, CNA, Curtea de Conduri şi Curtea Constituţională.
Miercuri, bugetul este dezbătut, din nou, în plen.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bugetul de stat Parlamentul Romaniei
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close