Antena 3 CNN Politică Geoană vrea statut nou de partid și puteri lărgite pe socoteala atribuțiilor Congresului PSD

Geoană vrea statut nou de partid și puteri lărgite pe socoteala atribuțiilor Congresului PSD

Geoană vrea statut nou de partid și puteri lărgite pe socoteala atribuțiilor Congresului PSD
Sursa foto: Mircea Geoanã
23 Feb 2009   •   17:07

Mircea Geoană amână rafuielile personale cu unii lideri de filiale după Congresul din aprilie. Cu gândul la adoptarea noului statut al partidului care i-ar putea servi instrumentele necesare pentru exercitarea unui control mai ferm asupra colegilor din partid, Geoană vrea liniște la Congres. Conform unor surse social-democrate, Geoană vrea de la delegații Congresului adoptarea unui nou statut al partidului prin care vicepreședinții și secretarul general al partidului să poată fi aleși de acum înainte de Consiliul Național. De altfel conducerea din Kisellef a decis luni amânarea lagerilor pentru aceste funcții după lucrările Congresului amintit.
Curățirea filialelor de fidelii lui Miron Mitrea și organizarea alegerilor interne înainte de această dată l-ar pune pe Geoană în fața riscului de a avea de înfruntat la Congres nemulțumirile celor destituiți din funcții. Conform unor surse social-democrate, liderul PSD are un interes particular să decaleze decontarea propriilor polițe personale.
Avantaje: autoritatea centrală consolidată, puterea Congresului PSD, diminuată
La Congres, Geoană mizează pe adoptarea unui nou statut al partidului care să-i pună în mână mijloacele de întărire a propriei puteri în detrimentul celorlalți colegi cu funcții de conducere din PSD, în speță preluarea de către Consiliul Național a competențelor de numiri în funcții a vicepreședinților și secretarului general al partidului. Până în prezent, aceste atribuții reveneau Congresului, posturile vacante din conducerea centrală fiind completate la lucrările acestei structuri de partid.
O astfel de modificare statutară i-ar permite lui Geoană impunerea mai ușoară a propriilor oameni în aceste funcții de vreme ce Consiliul este format din Birourile de conducere a filialelor PSD, un cerc mai restrâns și mai ușor de controlat decât componența Congresului, susțin sursele citate. Totuși, este puțin probabil ca delegații Congresului să voteze, fără opoziție, un statut prin care atribuțiile acestei structuri în domeniul numirii în funcții la nivel central să fie diminuate, mai atenționează unii social-democrați, sub protecția anonimatului.
Iliescu se opune
Ședința BPN-ului de astăzi a decis completarea garniturii de funcții de conducere de la nivel central abia după Congresul din aprilie. În paralel, s-a decis crearea unei comisii de statut care va analiza propunerile de amendare a actualului document de funcționare și organizare al PSD. Conform acelorași surse, o parte din liderii social-democrați, precum Mircea Geoană, Adrian Năstase și Viorel Hrebenciuc susțin introducerea în statut a lărgirii atribuțiilor Consiliului Național prin abilitarea acestei structuri cu sarcina de alegere a vicepreședinilor și secretarului general al PSD. Ei au invocat faptul că CN-ul se reunește de două ori pe an, permițând soluționarea mult mai rapidă și mai eficientă a ocuprăii posturilor rămase vacante prin renunțarea sau demisia unui membru al conducerii centrale.
Consiliul, prezidat de Năstase, este format doar din conducerile organizațiilor județene și ar constitui o modalitate mult mai ușoară pentru Geoană și tabăra sa în a numi în aceste funcții oameni apropiați cercurilor sale de interese. Eventualele defecțiuni sau opoziții ar fi mult mai ușor de înabușit în cadrul unui for mai restrâns de decizie.
Potrivit surselor citate, singurul care se opune în mod serios unei asemenea prevederi statutare este președintele de onoare, Ion Iliescu. El a invocat legitimitatea mult mai mare pe care o dă alegerea în Congres a unui social-democrat într-o funcție de conducere, susțin sursele citate.
Cum cele două părți nu au ajuns la un consens această temă, s-a convenit crearea unei comisii de statut care să vină până pe 25 martie cu un proiect în acest sens, urmând ca textul să fie supus votului Congresului.
O conducere descompletată
La ora actuală, PSD are vacante trei posturi de vicepreședinte și funcția de secretar general. Demisiile lui Ioan Rus, Vasile Dâncu şi Mihai Tănăsescu şi cea a lui Titus Corlățean au lăsat locurile libere pentru noul val de baroni aflați pe val și în grațiile conducerii centrale a partidului.
Un al patrulea post de vicepreședinte ar putea fi lăsat liber de Rodica Nassar, care nu ar mai intenționa să mai candideze pentru un nou mandat. În cursa pentru aceste funcții se găsesc Marian Oprişan, Marian Vanghelie, Constantin Nicolescu, Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, în timp ce Valeriu Zgonea, secretar general interimar, este dat drept favoritul lui Geoană și Hrebenciuc pentru preluarea acestui post cu drepturi depline.
În ceea ce privește conducerile filialelor vizate cu mazilirea de la centru, social-democrații din Kisellef au convenit ca până la congres să nu mai fie operate nici un fel de revocări din funcții. Centrul va aștepta să fie elaborate de către coordonatorii deja desemnați o serie de analize pentru a scoate în evidență rezultatele electorale slabe și degringolada în care s-ar afla aceste organizații. Printre filialele aflate în vizor se găsesc Suceava, Botoșani, Mehedinți, Giurgiu, Ilfov, Tulcea, Dîmbovița, dar și organizații ardelene precum cea de Cluj, Bihor și Maramureș.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close