Antena 3 CNN Politică Guvern cu 15 ministere şi 1-2 vicepremieri. Udrea, şefă peste două ministere. Dispute în UDMR pentru Mediu şi Sănătate

Guvern cu 15 ministere şi 1-2 vicepremieri. Udrea, şefă peste două ministere. Dispute în UDMR pentru Mediu şi Sănătate

Guvern cu 15 ministere şi 1-2 vicepremieri. Udrea, şefă peste două ministere. Dispute în UDMR pentru Mediu şi Sănătate
Sursa foto: Guvern
18 Dec 2009   •   14:13

Una sau două funcţii de vicepremier, 15 portofolii ministeriale, perspectiva unui guvern cu independenţi precum Sebastian Vlădescu şi Bogdan Aurescu sau foşti social-democraţi ca Gabriel Oprea este pe punctul de a deveni realitate. Potrivit unor surse democrat-liberale, negociatorii UDMR şi PDL au convenit o formulă mai redusă de guvernare prin comasarea unor ministere controversate, cum ar fi cele ale Turismului şi Tineretului şi Sportului, în alte structuri. Alte două ministere, cel al IMM-urilor şi al Relaţiei cu Parlamentul au fost desfiinţate. Noua variantă de guvern pare structurată pe cea propusă în trecut de către Liviu Negoiţă. Conform surselor citate, UDMR va primi cel puţin trei locuri de ministru şi un post de vicepremier, care ar urma să fie ocupat de liderul formaţiunii, Marko Bela. Lupta se dă însă pentru marele minister care va fi creat prin comasarea Dezvoltării Regionale cu ministerul Turismului. Deşi UDMR ar fi dorit acest portofoliu pentru ei, democrat-liberalii se opun deoarece o vizează pe Elena Udrea pentru ocuparea acestui post. Nici în UDMR apele nu sunt liniştite. Vechea gardă reprezentantă de Attila Verestoy şi Laszlo Borbely îşi dipută portofoliile ministeriale cu aripa mai tânără, comasată în jurul preşedintelui executiv al Uniunii, Kelemen Hunor. La Mediu, Laszlo Borbely a avut câştig de cauză în faţa fostului ministru de resort Attila Korodi de care îl leagă o relaţie de tipul socru-ginere. În schimb, senatorul UDMR de Bihor, Cseke Attila beneficiază de o susţinere mai puternică decât liderul de Cluj, Laszlo Attila autopropus pentru această funcţie şi sprijinit de Kelemen Hunor, Biro Rozalia, unul dintre principalii negociatori ai Uniunii în relaţia cu PDL, fiind liderul filialei bihorene, iar Attila Verestoy unul dintre susţinătorii săi. În aceste condiţii, tinerii politicnei din UDMR par a fi pierdut în lupta pentru portofoliile ministeriale în beneficiul colegilor mai vechi şi mai experimentaţi.

Propunerea surpriză la nivelul viitorului executiv este însă cea a lui Sebastian Vlădescu, căruia i s-a acordat portofoliul de Finanţe. Actualul ministru în exerciţiu, Gheorghe Pogea nu ar mai fi dorit încă un mandat a explicat vineri, premierul desemnat Emil Boc. "Pot să vă spun că Gheorghe Pogea nu mai intenţionează să opteze pentru un nou mandat la Ministerul Finanţelor. Iniţiativa este a domniei sale, pe baza unei discuţii pe care am avut-o cu toţi colegii din Cabinet", a declarat Emil Boc.

PD-L a primit refuzul social-democratului Marian Sârbu, curtat pentru Ministerul Muncii, postul fiind rezervat actualului secretar de stat Mihai Şeitan. La Educaţie, Tineret şi Sport a fost propus Daniel Funeriu, după ce acesta a fost refuzat de consilierul prezidenţial Mircea Miclea. Surse democrat-liberale susţin însă că fostul sindicalist Cătălin Croitoru ar fi fost validat însă în cadrul colegiului director al PDL.
Favorit la Comunicaţii este dat fostul ministru Gabriel Sandu.

Vă prezentăm lista cu posibilii miniştri, cu menţiunea că în unele cazuri, lucrurile nu sunt bătute în cuie atât ca fomulă de minister, cât şi ca posibil ministru desemnat:
Premier:Emil Boc (PDL)

Vicepremier:Marko Bela

Vicepremier: Vasile Blaga (PDL). Este posibil însă ca cea de-a doua funcţie de vicepremier să dispară din formula viitorului guvern.


Ministrul Administraţiei şi Internelor: Vasile Blaga (PDL)

Ministrul Economiei şi Comerţului (posibil rebranduit şi ca Ministrul Energiei): Adriean Videanu
(PDL)
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Radu Berceanu (PDL)

Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale: Orest Onofrei(PDL)


Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului: Cătălin Croitoru (PDL)

Ministrul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional: Kelemen Hunor (UDMR), ca posibilă compensaţie în schimbul Ministerului Dezvoltării Regionale.

Ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale: Mihai Şeitan (PDL). A fost curtat de PDL şi social-democratul Marian Sârbu, fost ministru de resort, dar acesta, sub presiunile propriului partid a refuzat propunerea.

Ministrul Sănătăţii: Senatorul UDMR de Bihor, Cseke Attila l-a învins la validarea în UDMR pe liderul de Cluj, Laszlo Attila, apropiat al lui Kelemen Hunor.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei(cu Turismul posibil comasat): Elena Udrea, în timp ce udemeriştii ar urma să primească doar Sănătatea şi Cultura, la acest minister urmând a fi numit de fapt Kelemen Hunor.

Ministrul Mediului: Ginerele Attila Korodi a făcut loc socrului Laszlo Borbely, exponent al vechii gărzi.

Ministrul Comunicaţiilor: PDL are un nume, Gabriel Sandu, ministru în exerciţiu.

Ministerul Finanţelor Publice: Independentul Sebastian Vlădescu, fost liberal şi ministru de Finanţe în timpul guvernării Tăriceanu. Lucian Croitoru, un alt nume vehiculat pentru acest post, a declarat recent că va refuza o asemenea ofertă dacă o va primi.

Ministrul Apărării Naţionale: Gabriel Oprea (independent). Pretenţii a emis şi Mihai Stănişoară, ministrul în exerciţiu, dar a fost refuzat.

Ministrul Justiţiei: Cătălin Marian Predoiu (independent)

Ministrul Afacerilor Externe: Bogdan Lucian Aurescu (independent).

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc guvern ministri UDMR
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close