"Partidul Social Democrat susține ferm orice acțiune care oprește sau diminuează risipa de bani publici. Nu este corect ca populația să ducă greul, iar Guvernul să cheltuiască fără discernământ. În ultimă instanță este o chestiune și de minimă echitate.
Nu mai este acceptat ca unii pensionari tineri să cumuleze pensii speciale de zeci de mii de lei, în timp ce oamenii de rând sunt nevoiți să strângă cureaua din cauza scumpirilor.
Există două măsuri clare și distincte. Prima măsură vizează reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile din sectorul bugetar, iar a doua urmărește supra impozitarea veniturilor cumulate mari obținute exclusiv de la stat", a declarat Lucian Pătrașcu, PSD.
Citește și: FACIAS dă în judecată Ministerul Investițiilor și cere desecretizarea PNRR
Fondul Monetar Internațional recomandă României să reducă inegalitatea prin reforme prin care să repartizeze povara fiscală, cum ar fi o cotă de 20/% pentru cei mai bogați 10% dintre români.
Alte variante în lucru pentru reducerea veniturilor:
- interzicerea cumului de pensie cu salariu
- impozitarea cumului pensie cu salariu
- impozitarea veniturilor
- impozitul progresiv
"În ceea ce privește cerere pentru a fi renegociat PNRR și legea salarizării, aici trebuie si ministerul muncii să vină cu legea salarizării unitare. Practic, acele inechități salariale trebuie eliminate prin această lege.
De aceea, eu cred ca a avut timp suficient domnul Budăi încât să vină cu un proiect fezabil care să fie și constituțional și să respecte și jalonul din PNRR. România are mare nevoie de sumele de bani din PNRR", a declarat Emil Dumitru, PNL.