Antena 3 CNN Politică Guvernul vrea să pună impozit pe lumânări

Guvernul vrea să pună impozit pe lumânări

de G.S.    |    23 Aug 2015   •   11:26

Impozitarea veniturilor Bisericii este luată în calcul de către autorităţi, în condiţiile în care premierul Victor Ponta a anunţat deja scoaterea la lumină a sumelor primite informal de către medici de la pacienţi, operaţiune care presupune taxarea cu 16% a acestor venituri. 

 
Potrivit unor surse guvernamentale citate de Gândul, s-ar putea ajunge la o măsură de impozitare a veniturilor mici ale Bisericii, precum cele obţinute prin vânzarea de lumânări sau produse bisericeşti. 
 
Nu ar fi vorba, însă, şi de celelalte venituri. 
 
Proiectul impozitării veniturilor Bisericii, care momentan nu are o susţinere majoritară în Guvern, din cauza faptului că se apropie un an electoral, ar presupune însă că fondurile strânse din aceste impozite s-ar reîntoarce de la stat către lăcaşele de cult. Însă, banii ar putea fi folosiţi doar pentru proiecte cu caracter social, potrivit unor surse. 
 
Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, bani înregistraţi în contabilitate ca excedent, pentru că structurile Bisericii Ortodoxe Române sunt entităţi juridice fără scop patrimonial. 
 
Cea mai bănoasă eparhie a BOR este Arhiepiscopia Bucureştilor, cu un profit pe 2014 de 1,67 milioane euro, urmată de Mitropolia Moldovei, Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor şi de Arhiepiscopia Timişoarei. Doar două sunt eparhiile care au ieşit pe minus anul trecut: la Craiova s-a raportat o gaură de peste 2,3 milioane de euro, iar la Episcopia Severinului şi Strehaiei pierderea a fost de peste 75.000 euro. Asta în condiţiile în care bisericile primesc şi bani de la bugetul statului. 
 
BOR mai are şi alte activităţi economice, precum agenţia de pelerinaje Basilica Travel din care obţine bani frumoşi. În 2014, agenţia a avut un profit de 114.0000 euro, bani destinaţi susţinerii activităţii radioului, televiziunii şi ziarului pe care Biserica le deţine.
 

×

Philip Morris susține inovația

Cum îţi construieşti un sistem video de monitorizare pentru casă sau afacere

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close