Antena 3 CNN Politică Hulite din opoziţie, iubite la guvernare: Companiile Energetice, strecurate în comasarea guvernamentală

Hulite din opoziţie, iubite la guvernare: Companiile Energetice, strecurate în comasarea guvernamentală

Hulite din opoziţie, iubite la guvernare: Companiile Energetice, strecurate în comasarea guvernamentală
Sursa foto: Emil Boc Mircea Geoana
05 Mar 2009   •   18:04
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Sub marea mască a a recentei anunţatei comasări de companii şi agenţii guvernamentale, coaliţia PDL-PSD are în plan resuscitarea unui proiect al Guvernului Tăriceanu pe care tot ei l-au atacat vehement calificându-l drept ?cel mai mare tun al ultimilor ani?: concentrarea marilor unităţi producătoare de energie energetic sub umbrela unei singure companii Compania Energetică Naţională (CEN). Singura diferenţă constă că PDL doreşte crearea a două marii companii în domeniu pe care să le controleze prin ministrul Economiei, Adriean Videanu, susţin surse din cadrul coaliţiei de guvernare. PSD şi PDL ar fi bătut palma pe această temă încă din perioada marii împărţeli de agenţii, autorităţi şi companii de stat, ne-au mai declarat sursele citate.

Chiar dacă PSD a preluat atunci societăţi precum Hidroelectrica şi Transgaz, social democraţii au evitat să-şi numească proprii oameni în funcţiile de conducere ale acestor societăţi, conştienţi de schimbările ce vor urma Partenerii de coaliţie au lăsat să treacă câteva luni înainte de a implementa această comasare, de vreme ce, imediat după preluării puterii, premierul Emil Boc anula mult hulita ordonanţă din 10 octombrie 2008 prin care Cabinetul Tariceanu înfiinţa Compania Energetică Naţională (CEN).
CEN-ul, hulit şi iubit de actualii guvernanţi

?Cel mai mare tun al ultimilor ani?, o afacere estimată la peste 24 miliarde euro, o pomană pentru băieţii deştepţi din energie şi pentru clientela politică a PNL şi...PSD sunt doar câteva din etichetele politice cu care a plouat anul trecut în momentul în care fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu anunţa că vrea să creeze Compania Energetică Naţională. Noua societate urma să înglobeze Elec­trica, Hidroelectrica, Transelectrica şi complexurile energetice Rovinari, Mintia şi Turceni. Pe data de 10 octombrie, Tăriceanu semna actul de naştere al Companiei Energetice Naţionale.

Înfiinţarea ei a fost respinsă în CSAT, contestată de preşedintele Traian Băsecu, în timp ce Tăriceanu era ameninţat cu o nouă moţiune de cenzură de către liderul PSD, Mircea Geoană. La rândul său, PDL, prin Emil Boc, a exploatat electoral acest subiect şi a acuzat PNL şi PSD că urmăresc plasarea în diferitele consilii de administraţie ale acestor societăţi ?pe salarii de mii de euro? a clientelei lor politice. În replică, Geoană a promis anularea acestui proiect şi a ordonanţei cabinetului Tăriceanu în cazul în care PSD ajungea la guvernare.

Atât PSD, cât şi PDL s-au ţinut de această promisiune. Ordonanţa fostului guvern a fost abrogată, iar cele două partide şi-au împărţit sfera de influenţă la nivelul agenţiilor, autorităţilor şi companiilor energetice.

Băsescu: Nu va deveni prim ministru acela care va forma marea Companie Energetică...

De remarcat că, în toamna lui 2008, preşedintele Traian Băsescu atrăgea atenţia în cadrul unei emisiuni la B1TV, că nu va gira un premier care susţine crearea marii Companii Energetice Naţionale.

?Niciodată nu va putea spera vreun om să devină prim-ministru cât timp eu sunt preşedinte, dacă ştie că a participat la o discuţie cu oameni de afaceri în care s-a stabilit, în afara cadrului instituţional al acestei ţări, să se formeze marea Companie Energetică. Deci, dacă este vreunul dintre cei trei candidaţi (la funcţia de premier -n.r.) care ştie că a participat la astfel de discuţii, împreună cu importanţi magnati, cu aşa-zişi moguli, să le spunem să îţi ia gândul de la posibilitatea de a deveni prim-ministru al României" afirma atunci şeful statului.

Videanu nu vrea să-l pună rău pe Boc cu Cotroceniul.Soluţie: Două mari CEN-uri în loc de una

Noul premier, Emil Boc s-a executat rapid.A anulat imediat ordonanţa lui Tăriceanu. Mirajul zecilor miliarde de euro pe care le-ar fi gestionat o asemenea structură a făcut însă ca liderii PDL să ia în calcul preluarea, cu unele adaptări, a ideii lui Tăriceanu: în loc de o singură societate, două, una care să reunească producătorii de energie care folosesc combustibili fosili de genul Turceni şi Rovinari, şi cealaltă care să adune celelalte unităţi de producţie Elec­trica, Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, susţin surse din cadrul coaliţiei de guvernare.

Conform surselor citate, social-democraţii au primit deja, la schimb, controlul instituţiilor legate de finanţele şi proprietăţile imobiliare ale statului: CEC, EximBank, RA-APPS şi Fondul Proprietatea, cu o valoare totală de peste 10 miliarde euro.

Noile companii energetice ar urma să fie gestionate şi controlate de PDL prin ministerul Economiei, deţinut de Adriean Videanu. Ministrul va urma să prezinte curând Executivului Boc un plan de comasarea a patru agenţii ale ministerului într-una singură şi de creare a două mari companii în domeniul energetic care să cuprindă toate societăţile actuale de producţie, au mai precizat sursele citate.

Conform unor surse democrat-liberale, Videanu are deja pregătit un om pentru preluarea conducerii uneia din aceste companii: mâna sa dreaptă, Ionuţ Popa, fost viceprimar al Capitalei. Nu este exclus ca în cazul în care se va opta pentru constituirea a două mari companii energetice, PSD să emită pretenţii pentru conducerea uneia.

Marea comasare, o diversiune care afectează interesele PSD

La două luni şi jumătate de la crearea noului Guvern şi anularea ordonanţei dedicate Companiei Energetice Naţionale, premierul Emil Boc a dat semnalul iniţierii planului, anunţând o amplă operaţiune de desfiinţare, restructurare sau comasare a companiilor şi agenţiilor guvernamentale din subordinea ministerelor.

În termen de 30 de zile, fiecare ministru va trebui să elaboreze modalitatea în care concepe acest proces. Măsura, menită a masca întrucâtva crearea marilor companii energetice de la Ministerul Economiei, nemulţumeşte însă în prezent unii lideri PSD.

Conform unor surse social-democrate, cei care şi-au impus proprii oameni în fruntea unor companii şi agenţii, în special la nivelul ministerelor controlate de PSD, cazul lui Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie, sunt acum nemulţumiţi de decizia lui Boc de lărgire a acestui proces de comasare. Măsura riscă să lase ?fără coledzi? unii oameni de încredere ai unor potentaţi PSD cocoţaţi în funcţii de conducere la nivelul acestor instituţii.

Social-democraţii ar fi dorit ca această operaţiune de comasare, făcută în numele reducerii personalului excedent pe timp de criză, să aibă loc cel mult la nivelul câtorva ministere, unde atribuţiile unor agenţii sau companii se suprapun cu a altor structuri de gen.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: comasare energie Tariceanu ordonanta Videanu Boc
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close