Antena 3 CNN Politică Interese zonale: PSD şi PDL îşi menţin alianţele cu foştii guvernanţi în administraţiile judeţene

Interese zonale: PSD şi PDL îşi menţin alianţele cu foştii guvernanţi în administraţiile judeţene

Interese zonale: PSD şi PDL îşi menţin alianţele cu foştii guvernanţi în administraţiile judeţene
Sursa foto: intelegere
06 Feb 2009   •   10:01

PSD continuă să joace la două capete în unele judeţe din teritoriu acolo unde prefectul este de aceeaşi culoare cu preşedintele de Consiliu Judeţean, dar majoritatea în consilille locale şi judeţene este împărţită cu PNL şi nu cu partnerii de coaliţie din PDL. Situaţia acestei politici duble a fost reclamată în dese rânduri la centru de către liderii locali ai PNL, care au cerut ca cele două partide să discute refacrea majorităţii la nivelul administraţiei locale. Acolo unde interesele particulare o cer, nici democrat-liberalii nu se dau în lături să dea cu tifla partenerilor social-democraţi, cazul Clujului, acolo unde alianţa cu UDMR, perfectată încă de la ultimele alegeri locale, este menţinută din interese electorale.
După alegerile locale din 2008, la ordinul lui Miron Mitrea în majoritatea judeţelor s-au format alianţe politice între social-democraţi şi liberali, mulţi lideri PNL devenind viceprimari ori vicepresedinţi ai consiliilor judetene. După parlamentare, perfectarea protocolului de guvernare dintre PSD şi PDL a făcut ca liderul social-democrat Mircea Geoană să ceară filialelor sale judeţene să negocieze formarea alianţei PDL-PSD. Multe dintre ele s-au făcut că nu ascultă la comanda centrului continuând să colaboreze cu PNL şi să se susţină reciproc în consilliile locale şi judeţene. Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Olt, Timiş, Vaslui sunt unităţile administrative la care cele două părţi nu ajuns încă la o înţelegere.
Protocol de colaborare peste o duşmănie tradiţională PSD-PDL
La Bistriţa Năsăud, spre nemulţumirea PDL, PSD acordă sprijin pentru menţinerea liberalilor în funcţiile ocupate în administraţia locală, înclusiv în postul de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi pentru prezervarea locului de viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ deţinut de PNL. Colaborarea dintre cele două formaţiuni politice a început la ultimele alegeri locale, când, împreună, au iniţiat o amplă campanie anti-PDL.
La Buzău, duşmănia dintre cele două filiale constituie o tradiţie. După alegerile locale de anul trecut, PNL a denunţat înţelegerea făcută cu mâna pe biblie cu PDL şi s-a aliat cu PSD. În mai multe rânduri, deputatul Cezar Preda a ţinut să declare public ca o alianţă cu PSD nu poate exista. La rândul său, PSD are probleme în rândurile propriei organizaţii, preşedintele CJ Buzău, Vasile Mocanu luptându-se cu şeful organizaţiei judeţene, Ion Vasile pentru impunerea propriului favorit n postul de vicepreşedinte al CJ. Alianţa PSD-PNL funcţionează în continuare, liberalii având doi vicepreşedinti în Consiliul Judeţean.
PSD formează majoritatea alături de PC şi PNL şi în structurile administrative ale judeţului Galaţi, acolo unde PDL, deşi teoretic se află la guvernare, în realitatea are tot statutul unui partid de opoziţie. În baza protocolului local de colaborare semnat în iuanurie, PSD şi PDL s-au înţeles totuşi pe marginea instituţiilor deconcentrate care îi revin fiecăreia dintre părţi. Nu şi pe tema oportunităţii schimbării majorităţii PSD-PC-PNL din Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Social-democraţii locali sunt în continure mulţumiţi de modul în care funcţionează majoritatea PSD-PC-PNL la nivel local şi nu au nici un interes să schimbe această stare de lucruri.
Gorj: Interesele miniere bat pe cele de partid
La Gorj, conflictul PSD-PDL a căpătat caractere comice, reprezentanţii celor două părţi neezitând să recurgă la injurii la adresa celeilalte tabere. La nivelul CJ-ului, social-democraţii refuză să constituie o altă majoritate cu PDL, dată fiind încrengătura de interese miniere pe care deputatul Victor Ponta, liderul filialei, le are cu preşedintele PNL Gorj, Dan Ilie Morega. Recent, Ponta i-a catalogat joi pe parlamentarii PDL din alianţă, drept "papagali", care nu înţeleg nimic din ce se întâmplă în viaţa politică, şi doar ascultă de ordine venite de la Bucureşti. Lupta se dă pentru schimbarea din funcţie a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, liberalul Radu Angheloiu, cu un reprezentant democrat-liberal, Ponta opunându-se unei asemenea mişcări.
PSD menţine "cu orice risc" alianţa cu PNL şi la Maramureş, refuzând ofertele de alianţă făcute de democrat-liberalii conduşi de Mircea Man. Liberalii au tot interesul ă se păstreze în bunele graţii ale PSD: au un vicepreşedinte al CJ, iar primarul de la Baia Mare este tot liberal, secondat din postul de viceprimar deun social-democrat.
În Olt, PSD exclude încă posibilitatea schimbării majorităţii constituite cu liberalii în consiliile locale şi judeţene. Liberalii deţin cam jumătate din funcţiile de conducerea la nivelul acestor structuri.
La nivelul judeţului Timiş, animozităţile dintre partenerii de coaliţie se adâncesc, chiar dacă s-au înţeles pe problema împărţirii posturilor de prefect, subprefect şi al funcţiilor din serviciile deconcentrate. PSD a anunţat că preferă să continue să conlucreze cu PNLşi PNţCD, în baza înţelegerii perfectate la alegerile locale.
Cluj: PDL, umăr la umăr cu UDMR
Interesele locale primează însă în faţa celor de ordin general şi în tabăra PDL. La Cluj, democrat-liberalii locali au bătut palma cu cei din UDMR pentru obţinerea sprijinului electoral al comunităţii locale de maghiari. În schimb, Uniunea va primi susţinere din partea PDL pentru menţinerea proprilor săi oameni în funcţiile administraţiei locale. UDMR are un viceprimar de Cluj, un vicepreşedinte în consiliul Judeţean, un subprefect şi funcţii importante la nivelul serviciilor descentralizate, iar PSD face mari presiuni asupra PDL pentru a sprijini împărţirea tuturor funcţiilor deţinute la nivel judeţean de foştii guvernanţi.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: PSD PNL UDMR
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close