Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor: "Mă bucur că am ajuns la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării"

Kelemen Hunor: "Mă bucur că am ajuns la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării"

Marea confruntare a liderilor PNL şi USR PLUS s-a încheiat. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat încântat după felul în care a decurs ședința coaliției de marţi seară.

Kelemen Hunor: "Mă bucur că am ajuns la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării"
de Georgiana Adam    |    20 Apr 2021   •   22:22

"Această coaliţie nu are alternativă. Mă bucur că am ajuns la un consens în ceea ce priveşte continuarea guvernării. În acest act adiţional, nu există lucruri extraordinare extravagante, după cum veţi citi după această conferinţă de presă.  

Sunt lucruri care vor asigura o funcţionare coerentă, decizii corerente în coaliţie, atât la nivel guvernamental, cât şi în Parlament şi câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare, fără să adăugăm nimic la programul nostru de guvernare. Important este să căutăm şi să găsim acele soluţii, să luăm acele decizii prin care dăm şi întărim încrederea oamenilor în Guvern, în coaliţie şi vom duce programul de guvernare la îndeplinire.

Sunt deziderate importante, sigur, armonizarea în coaliţie necesită răbdare, echilibru şi bineînţeles, empatie. Nu este un lucru foarte uşor, nu trebuie să spunem că merge extraordinar de bine în fiecare clipă, dar important este că toate formaţiunile poltice din coaliţie sunt conştiente, că dacă împreună ne-am asumat guvernarea este responsabilitatea noastră să mergem înainte şi să căutăm soluţii pentru cetăţeni, pentru comunităţi. Cu acest gând am semnat acest act adiţonal, la acordul de guvernare şi vreau să cred, că este singurul act adiţional pe care l-am semnat şi nu va fi cazul să mai semnăm astfel de acorduri", a declarat Kelemen Hunor, după semnarea noului acord al coaliției.

Negocierile din coaliție s-au încheiat. Avem acordul semnat după două zile de discuții aprinse

Mihai Gâdea a prezentat, marți seară, în exclusivitate națională, acordul semnat de liderii coaliției după discuțiile aprinse care s-au desfășurat pe parcursul a două zile.

Este vorba despre un act aditional la acordul de guvernare din 21 decembrie 2020.

"Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, participarea la decizia tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție.

În aplicarea principiilor de mai sus, premierul și membrii Guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor Guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că primul-ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă  a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare subiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție ", se specifică, printre altele, în noul acord.

Întrebat unde s-au blocat mai exact negocierile, Dan Barna a spus că la reforme

În urmă cu aproape două ore, negocierile păreau a fi ajuns într-un impas. La acel moment, liderii USR-PLUS au părăsit biroul lui Ludovic Orban de la Parlament și au plecat să se consulte separat pentru a lua cea mai bună decizie.

Potrivit informațiilor obținute de Antena 3, cei de la USR-PLUS au cerut să fie modificat programul de guvernare. Întrebat unde s-au blocat mai exact negocierile, Dan Barna a spus că la reforme. A refuzat să dea mai multe detalii, însă știm că mai multe promisiuni electorale nu au fost cuprinse în programul de guvernare tocmai pentru că și atunci au fost foarte multe discuții.

"Nu vor să spună deocamdată la ce punct s-au blocat aceste negocieri. Inițial, cei din USR-PLUS au dat un pas în spate și au spus că vor merge în continuare cu Florin Cîțu în funcția de premier. Au dorit să fie completat acordul coaliției de guvernare cu noi prevederi.

Printre aceste prevederi, un mecanism al remanierii unui ministru, practic premierul să ofere garanții că nu va mai demite un ministru fără să aibă discuții în prealabil și cu conducerea partidului din care face parte respectivul ministru", a explicat reporterul Antena 3 Mădălina Mihalache.

 

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor sedinta coalitie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close