Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: "Nu avem informaţii că Republica Moldova ar fi ameninţată în mod concret din punct de vedere militar"

Klaus Iohannis: "Nu avem informaţii că Republica Moldova ar fi ameninţată în mod concret din punct de vedere militar"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Germaniei, că nu există informaţii concrete potrivit cărora Republica Moldova ar fi ameninţată în mod concret din punct de vedere militar sau că ar fi luată drept ţintă de către cineva.

Klaus Iohannis: "Nu avem informaţii că Republica Moldova ar fi ameninţată în mod concret din punct de vedere militar"
Sursa foto: presidency.ro
de Mia Lungu    |    04 Mai 2022   •   16:25

Republica Moldova este un subiect "foarte important" în România, a evidenţiat Iohannis, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la Bucureşti.

"Republica Moldova este un subiect foarte important în România, ne preocupă şi pe noi şi este evident un subiect care ne preocupă pe ambii. România şi Germania au cooperat foarte bine în ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova. Cred că lucrurile vor sta în continuare la fel. (…) În ce priveşte NATO şi UE aici trebuie să diferenţiem puţin. Moldova s-a declarat stat neutru.

În ce priveşte NATO, nu cred că în momentul actual pot exista iniţiative deosebite în ce priveşte apropierea Moldovei de NATO. Sigur, există proiecte comune, dar Moldova rămâne un stat neutru. Când vorbim despre războiul din Ucraina nu avem informaţii concrete că Republica Moldova ar fi ameninţată în mod concret din punct de vedere militar sau că ar fi luată drept ţintă de către cineva. Sigur au existat provocări în Transnistria, fără ca acest lucru să fi avut urmări concrete. Cu toţii am fost îngrijoraţi, ne-a pus pe gânduri această situaţie", a afirmat preşedintele Iohannis.

El a subliniat că România sprijină integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

"Această integrare a fost solicitată de Republica Moldova, a depus o cerere oficială, este dorită de România de multă vreme, noi susţinem Republica Moldova.

România a trimis de mulţi ani echipe de experţi pentru a ajuta la integrarea Republicii Moldova, astfel încât noi vedem lucrurile la fel cum îşi doreşte şi populaţia din Republica Moldova, unde există o susţinere pentru integrarea în UE şi această susţinere a crescut foarte mult în ultimii ani în rândul populaţiei din Republica Moldova, ceea ce este un prilej pentru noi să sperăm că Moldova, într-o perspectivă de timp rezonabilă, va deveni parte a UE şi România şi Germania sprijină aceste lucruri", a explicat şeful statului.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close