Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis: O naţiune este puternică dacă cetăţenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleşi, şi nu pentru aleşi

Klaus Iohannis: O naţiune este puternică dacă cetăţenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleşi, şi nu pentru aleşi

Klaus Iohannis: O naţiune este puternică dacă cetăţenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleşi, şi nu pentru aleşi
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de S.T.    |    20 Iun 2017   •   14:16

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis marţi, la Iaşi, pentru evenimentul de aniversare a 100 de ani de la adoptarea la a modificărilor constituţionale din 20 iunie 1917, că „o naţiune este puternică dacă cetăţenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleşi, şi nu pentru aleşi”.

„Istoria ne arată că o naţiune este puternică dacă cetăţenii ei au încredere că legiferarea se face de către aleşi, şi nu pentru aleşi. O naţiune este puternică dacă cetăţenii au încredere în loialitatea şi responsabilitatea instituţiilor puse să servească interesul public, precum şi în integritatea exerciţiului mandatului public. Cetăţenii României au arătat că aşteaptă de la elitele lor un angajament ferm pentru un parcurs fără ocolişuri spre o astfel de naţiune”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care a fost citit pe scena Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri' din Iaşi de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor.

În acelaşi mesaj, preşedintele României omagiază rolul determinant al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, precum şi angajamentul politic, patriotic şi vizionar al Guvernului şi Parlamentului României în realizarea, acum un secol, a unei Românii mai drepte şi mai democratice.

„Arareori se întâmplă ca, aflată într-unul din momentele cruciale ale existenţei sale, o naţiune să-şi datoreze atât de mult viitorul unei decizii politice, cât şi locului care a inspirat-o. Iaşul anului 1917 este un astfel de exemplu. A ţinut trează speranţa în salvarea fiinţei şi unităţii naţionale şi a fost citadela împotrivirii poporului român în faţa agresiunii bolşevismului. Pentru toate acestea, Iaşul rămâne în memoria poporului român şi trebuie cinstit ca un oraş - cetate a Marii Uniri. Omagiem astăzi actul prin care, la 20 iunie 1917, au fost create premisele constituţionale pentru reforma agrară şi electorală. Este un exemplu de viziune patriotică şi voinţă politică responsabilă. Legiferarea Parlamentului României din vara anului 1917 de la Iaşi este o dovadă că, în sensul său cel mai profund, principiul constituţional 'legea dispune numai pentru viitor' înseamnă a construi, a da formă viitorului şi direcţie naţiunii”, se arată în mesajul prezidenţial.

Şeful statului român a reamintit totodată că Guvernul şi Parlamentul au obligaţia morală să ofere ieşenilor un angajament concret pentru proiectele care dau substanţă unităţii naţionale.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: presedinte guvern parlament Klaus Iohannis
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close