Antena 3 CNN Politică Președintele României, reacție după ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor | ”Jumătate din cerealele ucrainene s-au exportat prin România”

Președintele României, reacție după ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor | ”Jumătate din cerealele ucrainene s-au exportat prin România”

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut declarații de ultimă oră de la Bruxelles.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iul 2023   •   17:31

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că România va continua să sprijine Ucraina în privința exportului de cereale.

Anunțul a venit în ziua în care Rusia a anunțat că renunță la acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Președintele Klaus Iohannis s-a adresat luni jurnaliștilor.

”Este regretabil că acea ințiativă pentru care s-au implicat foarte mulți politicieni din toată lumea pare a nu avea un viitor strălucit”, a spus șeful statului. Iohannis a mai constatat că numeroase cereale ucrainene trec pe teritoriul României.

Citește și: Ucraina anunţă intensificarea luptelor cu forţele ruse în estul ţării. Comandant şef al armatei: „Depinde de noi să decidem cum să ucidem acest inamic”

”Jumătate din cerealele ucrainene s-au exportat prin România”

”Ne-am adaptat, vom continua... Vom sprijini aceste eforturi în continuare pentru a preveni apariția unor sincope”, a precizat președintele Iohannis.

Rusia și-a suspendat participarea la acordul de export de cereale din Marea Neagră, a declarat luni reprezentantul Kremlinului, potrivit Reuters.

Acordul, mediat de ONU și Turcia în iulie anul trecut, a avut ca scop atenuarea crizei alimentare globale prin permiterea exportului în siguranță a cerealelor ucrainene blocate în porturile din Ucraina. Acordul care a fost prelungit de mai multe ori, expiră luni. Rusia a anunțat că nu-l va mai prelungi deoarece nu au fost îndeplinite condițiile.

„De fapt, acordurile privind Marea Neagră au încetat să mai fie valabile astăzi. Din nefericire, partea din aceste acorduri care privește Rusia nu a fost pusă în aplicare până în prezent, așa că efectul său a încetat. De îndată ce condițiile vor fi îndeplinite, partea rusă va reveni la punerea în aplicare a acestui acord, imediat", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a mai spus că decizia de a nu reînnoi acordul nu are legătură cu atacul asupra podului dintre Rusia și Crimeea.

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis declaraţii Bruxelles
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close