Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu: "Nu este cazul să ne pregătim de război"

Marcel Ciolacu: "Nu este cazul să ne pregătim de război"

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat vineri la Baia Mare că "nu este cazul să ne pregătim de război", precizare făcută în contextul unor declaraţii lansate în Marea Britanie despre posibilitatea producerii unui război în Europa generat de Rusia.

Marcel Ciolacu: "Nu este cazul să ne pregătim de război"
Sursa foto: Facebook/ Marcel Ciolacu
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   20:22

"Nu este cazul să ne pregătim de război", a spus Marcel Ciolacu într-un răspuns scurt la întrebările adresate de jurnalişti despre reacţia României în acest context.

Miercuri, şeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a făcut apel la "antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor" în faţa riscurilor de conflict, citând ca exemplu măsurile luate de o serie de ţări europene pentru a se consolida în faţa "ameninţării ruse", relatează France Presse.

Generalul Patrick Sanders consideră că este "esenţial şi nu doar de dorit" să fie luate "măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie".

"Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune", a subliniat el.

"Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă", a mai declarat generalul britanic.

Cele trei lucruri vitale pe care trebuie să le ai în casă în caz că începe războiul. Sfaturi de la NATO

Val de avertismente despre pericolul unui nou război mondial. "Nu doar armata trebuie să fie capabilă să opereze într-un conflict sau într-un război. Este vorba despre întreaga societate care se va implica, fie că ne place sau nu", spune amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.

Oficialul a dat exemplu pregătirea populaţiei din Suedia, unde guvernul a sfătuit cetăţenii cum să reziste în cazul începerii unui conflict armat.

Ministrul suedez al Apărării Civile, Carl-Oskar Bohlin, i-a îndemnat pe funcționarii din consiliu să asigure puncte de refugiu, un plan de urgență pentru apă și provizii de alimente, iar angajații să își întrebe angajatorul care ar fi rolul lor în cazul unui război la locul de muncă și să se gândească de ce lucruri esențiale ar avea nevoie pentru a putea continua să lucreze în condiții dificile.

"Sunteți o persoană fizică? Bun, atunci v-ați asumat responsabilitatea pentru pregătirea locuinței dumneavoastră? V-ați gândit dacă aveți timp să vă înscrieți într-o organizație de apărare voluntară? Dacă nu: treceți la acțiune!", a spus Bohlin și a sfătuit oamenii să întrebe pe cei care au început deja să se pregătească sau să obțină mai multe informații de la Agenția suedeză pentru situații de urgență civilă.

El le-a spus suedezilor să se inspire din exemplul Ucrainei, care a răspuns invaziei pe scară largă a Rusiei în februarie 2022 cu "rezistență totală".

Avertisment NATO despre posibilitatea unui război: Şi societatea se va implica!

"Trebuie să aveți apă. Trebuie să aveți un radio cu baterii. Trebuie să aveți o lanternă cu baterii pentru a vă asigura că puteți supraviețui în primele 36 de ore", spune oficialul NATO Rob Bauer.

NATO are nevoie de o transformare majoră, susţine şeful Comitetului militar al organizaţiei

''Avem nevoie de o transformare a NATO'', a declarat şeful Comitetului Militar al organizaţiei, amiralul olandez Rob Bauer, în cadrul unei reuniuni cu şefii de Stat major din ţările aliate, desfăşurată la Bruxelles.

În trecut, actorii publici şi privaţi au trăit într-o perioadă când totul era abundent, previzibil, controlabil şi axat pe eficacitate, a subliniat el.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu razboi
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close