Antena 3 CNN Politică Marea Împărţeală: Îmbulzeală pentru funcţiile din eşalonul doi de guvernare

Marea Împărţeală: Îmbulzeală pentru funcţiile din eşalonul doi de guvernare

Marea Împărţeală: Îmbulzeală pentru funcţiile din eşalonul doi de guvernare
29 Dec 2008   •   16:13

Debutul noului an va aduce o îmbulzeală de personaje, pretendenţi la scaunele de secretari de stat, şefi de agenţii guvernamentale şi cei ai companiilor cu capital de stat. În ciuda faptului că premierul Emil Boc a anunţat plafonarea indemnizaţiilor pentru aceste posturi la maximum 4.800 de lei, filialel PSD, PC şi PD-L se pregătesc să susţină cât mai mulţi candidaţi pentru funcţiile aflate în plin proces de vacantare. Lupta pentru posturi se anunţă mai acerbă la nivelul administraţiei publice locale în condiţiile în care Boc a mai anunţat că 145.000 de posturi publice vacante vor rămâne neocupate în 2009, din raţiuni bugetare.
Noii miniştri au demarat deja o serie de controale şi evaluări la nivelul angajaţilor moşteniţi de la fosta guvernare. Alţii, precum ministrul Transporturilor, Radu Berceanu au eliberat deja din funcţie o serie de directori de agenţii şi de departamente, pentru a face loc noului val, în timp ce la nivelul altor instituţii, vechea gardă caută să o ia înaintea demiterii, înaintând către noua conducere cereri de eliberare din funcţii.
Oameni noi după Revelion
Împărţirea funcţiilor din eşalonul doi se va face imediat după intrarea în noul an. Până atunci, partenerii de guvernarea au convenit însă să renunţe la nuanţa monolocoră a ministerelor cum conveniseră iniţial. Potrivit, unor surse guvernamentale, secretarii de stat din ministere şi şefii de agenţii guvernamentale vor fi numiţi în funcţie la nivelul fiecărui minister atât din rândul reprezentanţilor PDL, cât şi ai PSD-PC.
Monocolore vor fi însă, potrivit protocolului de colaborare, instituţia prefecturii şi cea a preşedintelui de consiliu judeţean. Ultimele măsuri în materie anunţate de WEmil Boc, nu i-au descurajat pe cei care visează la locuri în fruntea regiilor şi societăţilor comerciale subordonate consiliilor locale şi judeţene. Chiar dacă ocupanţii acestor posturi vor primi doar o indemnizaţie similară cu cea a vicepreşedintelui consiliului judeţean, iar şefii celor din subordinea consiliilor locale - similară cu salariul viceprimarului, cererea bate cu mult oferta de posturi în administraţia publică locală.
Negocieri în toate judeţele
La nivelul judeţului Timiş, de exemplu, cele două părţi au convenit ca posturile de director în instituţiile deconcentrate să fie împărţite după principiul parităţii. Nominalizările vor fi făcute publice în luna ianuarie, după ce se vor negocia la nivel naţional agenţiile naţionale, iar apoi regiile. Cert este că, în conformitate cu prevederile protocolului încheiat de cele două părţi, viitorul prefect de Timiş va fi propus de PD-L, iar viitorii subprefecţi - de PSD, de vreme ce democrat-liberalii deţin şi şefia Consiliului Judeţean.
Social-democraţii din Banat nu sunt singurii care îşi fac deja calculele. Liderul PSD , Mircea Geoană se pregăteşte să-şi recompenseze fidelii din zona Olteniei. Filialale vor avea în actuala structură guvernamentală cinci-şase secretari de stat, şi alte posturi în agenţiile guvernamentale, a promis luni, la Craiova, Geoană.
Potrivit acestuia, propunerile care vor fi făcute din judeţele Olteniei care au dat randament bun la ultimele alegeri parlamentare - Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea şi Mehedinţi. Printre fericiţii beneficiari se va număra şi Irinel Popescu, membru PC, care are cele mai multe şanse pentru prinderea funcţiei de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Cu şanse pentru prinderea unei agenţii este creditat şi un alt conservator, Codruţ Sereş.
Un alt nume vehiculat este cel al lui Marius Lazăr, finul liderului PSD, considerat favorit pentru şefia Comisiei Naţionale pentru Eradicarea Sărăciei, în timp ce Vasile Puşcaş ar fi dorit în fruntea departamentului pentru Afaceri Europene.
Posturile cheie vizate
Pe lângă favoriţii lui Geoană, pe aceste posturi se bat şi protejaţii altor lideri PSD. Marian Vanghelie, preşedintele PSD Bucureşti caută să-şi instaleze oamenii în vreo 150 de posturi în Guvern, şefia AVAS fiind una din ţintele principale. Dan Nica, Viorel Hrebenciuc, Radu Mazăre au şi ei propriile calcule, sperând ca cei pe care i-au sprijinit pentru portofoliiile de miniştri să faciliteze instalarea în funcţii a altor interpuşi. Potrivit Monitorului Oficial, din postura de vicepremier, Dan Nica va avea sub controlAutoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii, Autoritatea pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice Departamentul de Afaceri Europene şi Departamentul pentru Lupta Antifraudă.
O serie de foşti parlamentari PSD caută, la rândul lor, să prindă lozul unei funcţii călduţe: Victor Sanda se vrea la MAI, George Băeşu, pe la Sănătate, Răzvan Bobeanu, la Tineret si Sport, Vlad Mînăstireanu la Mediu. Fostul vicepreşedinte al Senatului Doru Ioan Tărăcilă va prelua funcţia de secretar general al acestei camere legislative, în timp ce colegul său, senatorul Ion Moraru, a fost deja instalat ca secretar general adjunct al Guvernului Boc.
Concurenţa în rândurile social-democrate este mare, ispita fiind reprezentată de companiile de interes economic şi regii autonome foarte profitabile pe care PSD a pus ochii. Potrivit unor surse social-democrate, negocierile cu PD-L au adus deja în curtea de la Kiseleff RA-APPS, Apele Române, ROMSILVA, Agenţia pentru Resurse Minerale, AVAS, Agenţia pentru Investiţii Străine, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei, Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor, Departamentul de Afaceri Europene, Departamentul pentru Lupta Antifraudă, Garda Financiara, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice, dar şi companii de stat precum Hidroelectrica, Transgaz, Compania Huilei şi Compania Lignitului, CFR Călători
PSD a lăsat în mâna PD-L conducerea ANAF, Autoritatea Naţională a Vămilor, Loteria Română, Poşta Română, Garda de Mediu, Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi, Agenţia Antidoping, Comisia Naţională de Prognoză, Consiliul pentru Combaterea Discriminării, Oficiul de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, Institutul Naţional de Statistică, ORNISS, Agenţia Naţională Sanitar-Veterinară, Tarom şi Romgaz.
În Modrogan, rivalitatea democrat-liberală pentru posturile din Guvern este pe măsura celei existente la nivelul PSD. Ca şi la social -democraţi, o parte din foştii parlamentari perdanţi la votul uninominal speră la funcţii în eşalonul doi: Gheorghe Barbu ar vrea să devină viitorul secretar general al Guvernului, Valentin Iliescu secretar de stat în MAI, Ionuţ Popescu şefia AVAS, Cornelia Cazacu secretar general adjunct al Senatului, Irinel Cristu, un post de secretar în Ministerul Turismului, iar numele lui Sebastian Bodu este vehiculat pentru funcţia de director al ANAF.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc Mircea Geoană Marian Vanghelie
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close