Antena 3 CNN Politică Ministrul Turismului: ”Retragerea demisiilor de către miniștri este posibilă și deplin legală”

Ministrul Turismului: ”Retragerea demisiilor de către miniștri este posibilă și deplin legală”

Ministrul Turismului: ”Retragerea demisiilor de către miniștri este posibilă și deplin legală”
Sursa foto: Foto: Gov.ro
22 Iun 2017   •   16:43

Ministrul Turismului, Mircea Dobre, susține că retragerea demisiilor de către miniștri este posibilă și deplin legală. Acesta a declarat că potrivit deciziei Curţii Constituţionale ”orice ministru demisionar poate reveni asupra demisiei în termen de 15 zile de la data la care şi-a dat demisia”.


”Retragerea demisiilor de către miniştri este şi posibilă, şi deplin legală, potrivit legii. În Legea 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului, la articolul 6 se menţionează faptul că demisia din funcţia de membru al Guvernului se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă din momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Preşedintele României este singura persoană îndreptăţită legal să ia act de demisia unui ministru (...) Preşedintele României nu a luat act de demisiile miniştrilor şi nu a declarat vacantă nicio funcţie de ministru. Este evident şi de bun simţ că, în condiţiile legii şi ale deciziei Curţii Constituţionale, orice ministru demisionar poate reveni asupra demisiei în termen de 15 zile de la data la care şi-a dat demisia şi poate să-şi continue activitatea în condiţiile în care preşedintele României nu a luat de demisii şi nu a declarat vacantă funcţia de ministru respectivă”, a afirmat Dobre. 

Oficialul a amintit, totodată, de conţinutul Deciziei Curţii Constituţionale din 2007 referitoare la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională, dintre preşedintele României şi Guvernul României. 

”Curtea Constituţională precizează clar în Decizia nr. 356 din 5 aprilie 2007 asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională, dintre preşedintele României şi Guvernul României, formulată de primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu următoarele: 'Curtea reţine că potrivit dispoziţiilor art. 106 din Constituţie, funcţia de membru al Guvernului încetează, printre alte cazuri, şi în urma demisiei. Demisia este un act juridic unilateral de voinţă al titularului funcţiei şi care nu este susceptibilă de control sau aprobare; despre demisie se ia doar act de către autoritatea funcţiei. În conformitate cu art.6 din Legea nr.90/2001, demisia se anunţă public, se prezintă în scris primului-ministru şi devine irevocabilă în momentul în care s-a luat act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Caracterul ei irevocabil priveşte numai pe autorul demisiei, şi aceasta înseamnă că autorul nu mai poate reveni, retrăgându-şi demisia. Prin urmare, în caz de demisie, Preşedintele României, la propunerea primului-ministru, care înaintează demisia şi îi solicită rezolvarea acesteia, urmează să ia act de demisie şi să declare vacantă funcţia de membru al Guvernului”, a subliniat ministrul. 

Întrebat ce se întâmplă la momentul actual la Ministerul Turismului în contextul acestei controverse, Mircea Dobre a afirmat instituţia nu are nicio problemă de funcţionare.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: demisii ministri retragere turism
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close