Antena 3 CNN Politică Moţiunea pică: Parlamentarii PSD vor părăsi plenul, iar cei ai PDL se vor abţine de la vot

Moţiunea pică: Parlamentarii PSD vor părăsi plenul, iar cei ai PDL se vor abţine de la vot

Moţiunea pică: Parlamentarii PSD vor părăsi plenul, iar cei ai PDL se vor abţine de la vot
Sursa foto: Ion Bazac
24 Sep 2009   •   10:44

Parlamentarii PSD vor părăsi sala de plen în momentul votării moţiunii de cenzură PNL-UDMR, a anunţat ministrul Sănătăţii, social-democratul Ion Bazac. El a precizat că decizia a fost luată la nivelul grupurilor parlamentare ale PSD. Senatorii şi deputaţii coaliţiei PSD vor asista astfel la dezbateri, după care în momentul procedurii de vot vor ieşi din sala de plen, după modelul deja pus în aplicare de către parlamentarii liberali în ziua asumării răspunderii Guvernului Boc pe cele trei proiecte de lege pe care acum PNL le atacă la Curtea Constituţională şi prin moţiune de cenzură. La rândul lor, democrat-liberalii au decis să nu părăsească sala de plen, dar să nu-şi exercite dreptul de vot în momentul trecerii la această procedură. în aceste condiţii, demersul Opoziţiei se transformaă doar într-un gfest simbolic. Cu PSD părăsind lucrările, iar PDL abţinându-se de la vot, PNL şi UDMR nu au nici o şansă să mai adune încă 115 voturi în plus necesare pentru adoptarea moţiunii lor de cenzură de către plenul reunit al Parlamentului.

Solidaritate social-democrată cu legile asumate

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat, joi, la Parlament, că în urma deciziei grupurilor parlamentare ale PSD, toţi reprezentanţii partidului nu vor participa la momentul votului moţiunii de cenzură.

"Este o decizie a grupurilor parlamentare ca lucrurile să se întâmple în acest fel (parlamentarii PSD şi miniştrii să nu participe, în plen, la momentul votului moţiunii de cenzură, n.r.)", a arătat social-democratul Ion Bazac.

El a explicat că acest gest constituie un mod de manifestare a solidarităţii coaliţiei cu proiectele de legi pe care Executivul le aprobă prin asumarea răspunderii. Ion Bazac a mai subliniat că PSD consideră că acordul cu FMI este prioritatea acestei ţări şi acestei guvernări şi în acest moment, de aceea moţiunea de cenzură efectiv nu are sens.

Deputatul PSD Adrian Năstase a explicat, la rândul său, că parlamentarii PSD au stabilit o strategie la dezbaterea moţiunii de cenzură, aceea de a sta în sala de şedinţe a Parlamentului la momentul apelului de vot şi de a nu participa la vot.

"Colegii mei au stabilit o anumită strategie pe care o vor pune în aplicare în sensul de a sta în sală la momentul apelului de vot şi de a nu participa la votul respectiv. Probabil că aceasta va fi soluţia, se pare că şi ceilalţi parlamentari vor proceda la fel", a afirmat Adrian Năstase.

Abţinere PDL pentru îndepărtarea suspiciunilor de vot

Nici parlamentarii şi membrii PDL din Executiv nu vor participa la votul moţiunii de cenzură a Opoziţiei. Grupurile parlamentare ale formaţiunii au decis să nu îşi exprime deloc votul asupra moţiunii de cenzură, însă proprii reprezentanţi nu vor părăsi sala de plen în momentul votării. Democrat-liberalii au susţinut că nu doresc astfel să existe niciun fel de suspiciuni privind votarea de către unii parlamentari PDL a moţiunii de cenzură PNL şi UDMR.

"Votul nostru nu va fi astăzi exercitat cu bile, ci ne vom abţine de la această procedură. Noi am luat o hotărâre ca să fim absolut siguri în privinţa aceasta, deci nu există niciun fel de duplicitate, ambiguitate, suntem un partid care ştie întotdeauna ce vrea", a spus democrat-liberalul Ioan Oltean.

Liderul PDL a mai comentat că "Opoziţia este cea care trebuie să sigure numărul de voturi necesar ca moţiunea să treacă". "Noi nu avem niciun interes în acest moment ca moţiunea să treacă. Aş fi ipocrit dacă aş spune că nu sunt nemulţumit. Şi eu sunt nemulţumit, dar în monentul acesta cred cu certiudine că Guvernul trebuie să-şi continue drumul reformei, iar legea asta este un element fudamental al reformei pe care Guvernul demarat-o", a susţinut Oltean.

În prezent, conform preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, cvorumul legal de şedinţă este constituit: din totalul de 471 de parlamentari, şi-au înregistrat prezenţa 336, un număr de 135 deputaţi şi senatori fiind absenţi.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close