Antena 3 CNN Politică Nazare îi răspunde lui Cîţu, pe tema capitalizării băncii ruşilor: "Premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz"

Nazare îi răspunde lui Cîţu, pe tema capitalizării băncii ruşilor: "Premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz"

Alexandru Nazare se apără şi îi răspunde lui Florin Cîţu, în cazul anchetei de la Ministerul de Finanţe referitor la cazul Băncii Internaţionale de Investiţii. 

Nazare îi răspunde lui Cîţu, pe tema capitalizării băncii ruşilor: "Premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz"
Sursa foto: Colaj Agerpres/gov.ro
de Milena Niță    |    14 Iul 2021   •   09:54

Florin Cîţu vrea să afle cine a semnat memorandumul care prevede participarea României cu 14 milioane de euro la fondul băncii ruseşti cu sediul la Budapesta acum, după ce a fost mutat de la Moscova. 

Premierul a dat de înţeles că fostul ministru de Finanţe, Alexandru Nazare, ar fi vinovatul. 

Numai că Alexandru Nazare se apără şi spune că Florin Cîţu ar trebui să se ancheteze şi pe el însuşi, pentru perioada în care a condus ministerul. 

Alexandru Nazare spune că Florin Cîţu ar trebui să se ancheteze şi pe el însuşi

Nazare mai precizează că premierul încearcă, astfel, să justifice remanierea lui. 

Premierul Florin Cîţu a spus răspicat că România nu va participa la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii şi a anunţat că a declanşat o anchetă pentru a se vedea cine a luat decizia. 

Fostul ministru de Finanţe a reacţionat la declaraţiile premierului, pe pagina sa de socializare. 

Alexandru Nazare spune că premierul Florin Cîțu ar trebuie să se ancheteze pe el însuși, pentru că în perioada în care a fost ministru de Finanțe a avut un an de zile la dispoziție pentru a denunța prezența Romaniei în banca cu acționariat majoritar rus și nu a facut-o.

"În primul rand, programul de capitalizare al BII (Băncii Internaţionale de Investiţii) a fost aprobat deja de Guvernul României şi prevede o contribuţie a ţării noastre de 14 milioane de euro plătibili în trei tranşe între 2021-2023. 

Dacă era cu adevărat o problemă această participaţie la BII, ministrul de finanţe Florin Cîţu a avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţa prezenta României în BII şi nu a făcut-o. 

Aşadar, premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz", a scris Alexandru Nazare, pe pagina de Facebook.

Cîțu anunţă control la Finanțe: "Să vedem cine a decis că e bine ca România să investească milioane de euro într-o bancă a rușilor"

În postarea sa, Nazare explică ce s-a întâmplat cu memorandumul şi acuză faptul că se încearcă justificarea remanierii sale.

"Nu l-am transmis la Guvern, ci mai întâi la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiza. Nu am trimis spre avizare la MAE înainte să primesc un acord informal. De altfel, salut demararea "evaluării" la Ministerul de Finanţe, care mai nou s-a transformat în anchetă! 

Şi pentru că nu există "întârzieri în proiecte importante pentru viitor" şi altceva efectiv nu s-a găsit, au ales să dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care să stingă controversa legată de remanierea mea", mai spune fostul ministru Nazare.

România are o participare de 6,8% în capitalul social al băncii ruseşti

Banca Internaţională de Investiţii a fost înfiinţată în 1970 pentru a susţine colaborarea între statele est-europene, inclusiv România. 

Instituţia a raportat un profit net de 7,3 milioane euro în 2020, potrivit raportului financiar publicat la BVB. 

Banca a avut iniţial sediul central la Moscova, iar din 2019 a fost mutat la Budapesta. 

România are o participare de 6,8% în capitalul social al băncii, cel mai mare pachet de acţiuni fiind deţinut de Federaţia Rusă, cu 45%, urmată de Ungaria, cu 17%, Bulgaria, cu 11%, şi Cehia cu 9,8%. Restul acţiunilor sunt deţinute de Slovacia (6,4%), Cuba (1,4%), Vietnam (0,9%) şi Mongolia (0,8%).

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close