Antena 3 CNN Politică PDL încearcă să repare greşeala din Parlament: Unii deputaţi cred că Toader trebuie să demisioneze

PDL încearcă să repare greşeala din Parlament: Unii deputaţi cred că Toader trebuie să demisioneze

PDL încearcă să repare greşeala din Parlament: Unii deputaţi cred că Toader trebuie să demisioneze
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Oct 2010   •   08:16

Aplicarea legii de reducere a TVA cu 5 procente la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei ar aduce pierderi la bugetul de stat de un miliard de euro, spun specialiştii. Democrat-liberalii încearcă acum să repare greşeala făcută în Parlament şi speră ca preşedintele să nu promulge legile. Unii consideră că liderul grupului PDL, Mircea Toader, ar trebui să îşi prezinte demisia.

Printre cei care au votat "pentru" se află şi şapte membri ai Cabinetului Boc. Chiar ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a fost de acord cu cele două proiecte. UDMR susţine însă că şi-a dat votul în cunoştinţă de cauză. Cert este că decizia Parlamentului a bulversat întreaga scenă politică, mediul de afaceri şi a dat speranţe false românilor care trăiesc la limita sărăciei.

Demisia liderului de grup

Unii democrat-liberali consideră că Mircea Toader, liderul de grup al PDL, ar trebui să îşi dea demisia după votul din Parlament. Viceliderul deputaţilor PDL, Mihail Boldea, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că Mircea Toader ar trebui să facă "un gest de bărbăţie" şi să-şi dea demisia din funcţia de lider de grup, pentru votarea "din greşeală" a proiectului de lege privind reducerea TVA.

"Faptul că Mircea Toader şi-a asumat răspunderea nu ne încălzeşte. Cineva trebuie să-şi asume răspunderea pentru această eroare, care s-a produs şi care afectează întregul grup al PDL. Cel care este răspunzător de modul în care deputaţii votează, mai ales că a fost unanimitate, este liderul de grup, care, într-un gest de bărbăţie şi de onoare, ar trebui să-şi prezinte demisia din funcţia de lider", a spus Boldea, adăugând că "este regretabil" ce s-a întâmplat.

Opinia este împărtăşită şi de vicepreşedintele PDL Raluca Turcan. Aceasta a declarat, pentru aceeaşi sursă, că, "într-o situaţie normală, lipsită de presiunea unei moţiuni de cenzură", liderul deputaţilor PDL ar fi trebuit să-şi dea demisia pentru adoptarea "din greşeală" a legii privind reducerea TVA.

"Într-o situaţie normală, lipsită de presiunea unei moţiuni de cenzură, liderul de grup, oricine ar fi fost el, ar fi trebuit să-şi dea demisia, pentru că, politic, ai de pierdut dintr-o asemenea greşeală. În momentul de faţă sunt două variante: fie faci o iniţiativă legislativă de corectare, lucru dezavantajos, pentru că poate fi speculat de adversarii politici, fie aştepţi rezolvarea de la preşedintele ţării pentru a întoarce legea de la promulgare, lucru incorect pentru că preşedintele nu are nicio responsabilitate", a spus Raluca Turcan.

Asumare şi corectare

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că îşi asumă greşeala privind votarea de către PDL a celor două proiecte de lege.

Pentru anularea votului de marţi, Toader a anunţat că PDL depune în regim de urgenţă două proiecte legilative prin care să se revină la cele două texte de legi iniţiale.

O altă variantă pentru anularea votului constă în retrimiterea legilor în Parlament de către preşedintele Traian Băsescu.

Mircea Toader: Îmi asum greşeala


Şapte miniştri au votat legile

Printre cei care nu au ştiut ce votează s-au aflat şapte miniştri din Cabinetul Boc. Elena Udrea, Lazslo Borbely, Gabriel Oprea, Valeriu Tabără, Valerian Vreme, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu.

"Atâta vreme cât s-a pus problema unui raport de respingere, sigur că votul a fost pe respingere", a fost reacţia ministrului Ialomiţianu.

"Este atributul Parlamentului, a decis. Noi suntem executivul, va trebui să punem în aplicare legea adoptată în Parlament", a spus, la rândul său, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

Reacţia Opoziţiei nu a întârziat să apară. Liderii politici susţin că asemenea greşeli nu sunt admisibile şi cer promulgarea legilor.

Conservatorii au susţinut reducerea TVA la alimentele de bază încă de acum patru ani.

"Este o măsură pe care o susţin încă din 2006 şi este bine că, în sfârşit, am reuşit să-l adoptăm. Măsura este, în mod evident, extrem de necesară şi pentru populaţie şi pentru reducerea evaziunii fiscale. Preşedintele Băsescu trebuie să promulge acest proiect. Un refuz echivalează cu o autosuspendare. Sper că, măcar de frică, o va promulga", spune vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care se instituie aplicarea unui TVA de 5% pentru alimentele de bază şi o iniţiativă legilativă care presupune neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei. Deputaţii PDL în frunte cu ministrul de Finanţe au susţinut, însă, că nu a fost vorba decât despre o eroare, care urmează să fie reparată.

×
Subiecte în articol: Camera Deputatilor vot parlament pdl TVA
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close