Antena 3 CNN Politică Politicul invadează apoliticul. Listele PSD-PDL pentru prefecţi şi subprefecţi, pe ultima sută de metri

Politicul invadează apoliticul. Listele PSD-PDL pentru prefecţi şi subprefecţi, pe ultima sută de metri

Politicul invadează apoliticul. Listele PSD-PDL pentru prefecţi şi subprefecţi, pe ultima sută de metri
Sursa foto: Guvern
20 Ian 2009   •   16:17

Partenerii de guvernare sunt pe cale să-şi finalizeze listele cu propruneri pentru prefecţi şi subprefecţi. Deşi, premierul Emil Boc pleda în cadrul unei emisiuni televizate, ca pentru aceste posturi să fie recrutaţi ?oameni de încredere? dintr-un corp larg de înalţi funcţionari publici, filialele locale şi-au făcut selecţia cu prioritate din rândul foştilor parlamentari, rămaşi fără ?coledzi? după procesul de redistribuire la alegerile uninominale.
Deşi ocupanţii acestor funcţii au fost aleşi prin concurs politicienii locali nu-şi fac probleme. Rezolvarea modalităţii de înlocuire a actualilor prefecţi şi subprefecţi este lăsată pe mîna centrului, filialele aşteptând de la noul guvern fie modificarea legii prin care aceste instituţii să fie din nou politizate, fie încurajarea aplicării principiului mobilităţii prin "promovarea" actualilor prefecţi şi subprefecţi în alte posturi.
Potrivit protocolului de colaborarea dintre PD-L şi PSD, în cazul judeţelor în care preşedintele CJ este un democrat-liberal, postul de prefect va reveni aceluiaşi partid, iar cele de subprefecţi PSD-Ului. În judeţele unde PSD deţine preşedinţia Consiliului Judeţeran, prefectul revine acestui partid. La această oră, probleme la negocieri sunt ridicate de judeţele unde şefia CJ este deţinută de reprezentanţi ai opoziţiei, PNL şi UDMR. În ceea ce priveşte prefectura Capitalei, aceasta a revenit PD-L în cadrul unui troc în care PSD a primit prefecturile de Giurgiu şi Călăraşi.
Potrivit protocolului convenit de către cele doua partide dupa alegerile parlamentare pentru formarea guvernului, 17 judeţe vor avea prefecţi numiţi de la PSD, 14 judeţe prefecţi PD-L, iar alte 10, în care consiliile judeţene aparţin celorlalte formaţiuni politce, PNl şi UDMR vor fi împărţite la masa negocierilor. Actualii şefi, plantaţi de fostul guvern PNL- UDMR, şi-au făcut deja bagajele.
Prefecturile UDMR, pe cale de dispariţie
În zona judeţelor Covasna şi Harghita, acolo unde şefiile consiliilor judeţene au revenit UDMR după ultimele alegeri locale, există totuşi şanse ca unii subprefecţi să fie numiţi din partea Uniunii ca premiu de consolare pentru pierderea funcţiilor de prefecţi. PSD ar fi de acord ca maghiarii să deţină un post de subprefect, în schimbul unui post de vicepreşedinte român în Consiliul Judeţean sau a unui viceprimar român la Primărie. În ceea ce priveşte postul de prefect,deţinut de Gyorgy Ervin, acesta ar reveni PSD, iar unul sau ambele posturi de subprefecţi PD-L. Actualul subprefect al Bucureştiului, Codrin Munteanu, fost director juridic al Prefecturii Covasna a fost deja validat de filiala locală a PSD.
La Harghita, PD_L şi PSD nu s-au înţeles încă cine va lua funcţia de prefect. Potrivit unor surse neoficiale unul dintre cei doi subprefecţi UDMR ai Harghitei va fi înlocuit fie cu un social democrat, fie cu un democrat-liberal, în funcţie de ce culoare politică va avea prefectul judeţului.
Probleme similare au membrii Uniunii şi la nivelul judeţului Maramureş, acolo unde prefectul, Bondi Gyongyike, va fi schimbată cu un democrat-liberal, Sandu Pocol, inspector şcolar general.
Felicia Pop, prefectul de Mureş are zilele numărate în această funcţie. Conform înţelegerii locale dintre PSD şi PD-L, postul va reveni democrat-liberalilor. Actualul purtator de cuvânt al Primăriei municipiului Târgu-Mureş, Marius Paşcan a fsot votat de către filiala PD-L ca propunere pentru postul de prefect. Paşcan a organizat cu succes campania de realegere a actualului edil al acestui municipiu, Dorin Florea, având contribuţii similare la campaniiile electorale ale altor primari PD-L, cum ar fi Mircea Hava, la Alba Iulia, şi mai ales a lui Emil Boc, ca primar de Cluj.
Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ioan Szilagyi, nu va prinde nici măcar un loc de subprefect aşa cum ar fi dorit. Negocierile cu PSD au căzut în această direcţie, iar udemeristul se pregăteşte de pensie. PSD a decis ca profesoarea Doina Pană, consilier judeţean şi preşedinta organizaţiei locale de femei, şi juristul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele organizaţiei municipal să fie propunerile pentru cele două funcţii de subprefect deţinute în prezent de Radu Tămăşoi (ex- PNL) şi Mica Oprea (apolitic). În ceea ce priveşte funcţia de prefect al acestui judeţ, prim-vicepreşedintele organizaţiei judeţene a partidului, Sabin Ilieşi (fost lider judeţean al PLD- n.r), ar fi principalul favorit pentru funcţia de prefect, însă acesta mai are şi o ofertă de a conduce o agenţie guvernamentală. În cazul în care ar accepta oferta respectivă, PDL va trebui să desemneze un alt candidat.
La Bihor, pedelistul Gavrilă Ghilea, vicepreşedinte al filialei judeţene a câştigat competiţia internă pentru propunerea ca prefect în locul actualului ocupant al acestei funcţii, Mircea Ghiţea. La nivel de suprefecţi, fostul deputat PSD Bihor Claudiu Pop, perdant la ultimele parlamentare ar putea prinde unul din locuri.
Ardeal şi Banat
Primul vizat de schimbări la nivelul judeţului Sălaj este actualul prefect, Andrei Todea, numit în funcţie în 2005, el facând parte, la vremea respectivă, din Partidul Democrat. Postul va reveni acum PSD, cele două funcţii de subprefect celor de la PD-L. Pentru ocuparea Prefecturii, Psd l-a desemnat pe Ionel Ciunt, director executiv adjunct la Direcţia Sanitar-Veterinară. PSD Sălaj l-a propus pentru funcţia de prefect al judeţului pe Ionel Ciunt, director adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare Sălaj şi fost prefect în perioada 2004-2005. Filiala PDL Sălaj nu a decis încă pe cine propune pentru funcţiile de subprefect. În cursă sunt angrenaţi perdanşi ai uninominalului precum Onorica Abrudanu, fost viceprimar, actualmente consilier local în Zalău, Gheorghe Stanciu, consilier judeţean şi Claudiu Bârsan, preşedinte al organizaţiei a PD-L şi consilier local în Zalău.
În Timiş, situaţia desemnării prefectului este mai complicată. Filiala PD-L îl susţine pe Mircea Băcală, consilier al preşedintelui CJ Constantin Ostaficiuc, însă nominalizarea sa a fost contestată de către prim-vicepreşedintele PD-L, Viorel Oancea. Acesta este nemulţumit de faptul că nu s-a ţinut cont de faptul că prioritate ar fi avut cei care au câştigat alegerile în care au candidat, dar nu au obţinut mandatul.
Postul cel mai râvnit al judeţului Satu Mare este cel de prefect. În prezent este deţinut de Radu Bud, protejat al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu. Acest post va reveni PD-L, unde Petre Mureşan a câştigat deja competiţia internă în faţa lui Ioan Ţibil.
Alba va avea doi subprefecţi din partea PSD şi prefect propus de PD-L. Un fost deputat al acestui partid, Ştefan Bardan ar putea deveni prefect de Alba. Pentru funcţiile de subprefect sunt vehiculate numele avocatului Ovidiu Jidveian, perdant în colegiul Sebeş - Blaj pentru Camera Deputaţilor, şi Liviu Rusu, fostul primar al Aiudului. Situaţia este complicată de pretenţia filialei PC de a avea propriul om pentru una dintre cele două funcţii de subprefect şi alte funcţii de conducere în instituţii deconcentrate. Conservatorii îl susţin pentru funcţia de subprefect pe preşedintele PC Teiuş, Dumitru Florea.
Prefectul judeţului Hunedoara va fi de la PSD. În prezent, în cursa internă au mai rămas doar trei nume: primarul comunei Băcia, Emil Rişteiu, consilierul judeţean Liliana Ţolaş şi Sorin Vasilescu, fost prefect în perioada 2000-2004, acesta din urmă fiind propunerea filialelor din Valea Jiului. Favorit este considerat Emil Rişteiu, primarul comunei Băcia. Pentru subprefecţi, liderii locali îi dau ca siguri pe consilierul judeţean Dorin Gligor şi consilierul local Ioan Inişconi.
La nivelul judeţului Cluj, printre cei vizaţi de valul destituirilor noii guvernări se numără şi prefectul Călin Platon, provenit din rândurile PNL şi care face parte din Corpul Înalţilor Funcţionari Publici. Conform unor surse din PD-L, prim-vicepreşedintele PDL Cluj, Florin Stamatian, ar putea fi numit în funcţia de prefect. Şi Gheorghe Benea e dat cu şanse. În cursa pentru nominalizare, PDL Cluj i-a mai inclus, iniţial, pe directorul Direcţiei Silvice Cluj, Ioan Iulian Morar, candidat pentru Parlament, şi consilierul local Radu Moisin, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDL Cluj. Sursele citate susţin că PDL ar putea fi de acord cu menţinerea de către UDMR a posturilor de viceprimar, de subprefect şi de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj deţinute după alegerile locale din 2008. În cazul în care PDL va menţine aceste posturi pentru UDMR, Uniunea ar fi dispusă să nu nominalizeze un candidat propriu pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca şi să îşi anunţe sprijinul pentru candidatul PDL Sorin Apostu.
Potrivit protocolului dintre PDL şi PSD, la Arad postul de prefect va reveni democrat-liberalilor. Călin Bibarţ ar urma să ia astfel locul lui Gavril Popescu, fost vicepreşedinte PNL Arad până la numirea în funcţie. La nivel local, PSD Arad va avea cele două funcţii de subprefect. Favoriţi sunt daţi Florin Remeţan şi Radu Stoian.
În baza regulii stabilite la cel mai înalt nivel, funcţia de prefect al judeţului Caraş-Severin aparţine PD-L, partid care deţine şefia CJ, iar cele două funcţii de subprefect, PSD. Candidaţii pentru postul de prefect sunt Romică Anculia, Ioan Ion şi Ovidiu Rădoi.
Democrat-liberalul Constantin Trihenea este propunerea PD-L pentru ocuparea postului prefect al Sibiului. Om de afaceri, liderul filailei municipale a PD-L şi consilier local, Trihenea a fost contracandidat al primarului Sibiului, Klaus Johannis, la alegerile locale, iar la alegerile parlamentare a pierdut la redistribuire locul de deputat. Pentru posturile de subprefect sunt pomenite mai multe nume în PSD: Cornel Langă, care a deţinut această funcţie şi în mandatul 2000 - 2004, fostul deputat Gheorghe Suditu, chiar şi al unui tehnocrat Rodica Ţârlea.
Prefectura judeţului Braşov va reveni pedeliştilor. Filiala condusă de primarul Braşovului, George Scripcaru, l-ar dori în funcţia de prefect pe fostul deputat Ion Gonţea. De partea PSD, Emil Niţă, actualul prefect şi Viorel Chiriac, secretar executiv al filialei sunt daţi ca siguri pentru posturile de subprefect.
Muntenia
În Olt, funcţia de prefect va reveni PSD, în timp ce ambele funcţii de subprefect vor reveni PD-L. Unul din numele vehiculate pentru prefectură este cel al vicepreşedintelui PSD Olt, Marin Gubandru, dar pe lista de propuneri se afla şi consilierul judeţean, Ion Bozga, fost deputat şi Radu Stancu. Fostul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Dumitru Ţoncu, apropiat al preşedintelui PSD Olt, Ion Toma, este în cărţi pentru conducerea Prefecturii Olt. Pentru una dintre funcţiile de subprefect, numele cel mai des vehiculat este cel al şefului Poliţiei Comunitare Slatina, pedelistul Adi Pop. De asemenea, nici actualul subprefect Virgil Panduru nu este exclus de pe lista posibililor subprefecţi de Olt.
În judeţul Argeş, cea mai disputată a fost Prefectura judeţului, deţinută până acum de liberali şi în fruntea căreia conservatorii l-ar dori pe fostul deputat Ion Mânzână. Ion Popa va fi însă înlocuit cu Marcel Proca, vicepreşedinte al PSD Argeş. Acesta nu este înalt funcţionar public, aşa cum prevede legea pentru numirea prefecţilor, şi cel mai probabil va fi numit interimar până când va urma cursurile INA. În tabăra PD-L, Emilian Pandelică, unul dintre candidaţii pentru deputăţie, Gheorghe Davidescu şi Cătălin Teodorescu se luptă pentru ocuparea funcţiilor de subprefect.
PSD şi PD-L urmează să nominalizeze persoanele care vor conduce Prefectura Brăila. Surse din conducerea PD-L dau ca sigură menţinerea în funcţie a unuia din cei doi subprefecţi, Dumitru Popa. Cel mai probabil, noul prefect va fi independentul Bogdan Marian Criţă. Are 36 de ani, deţine experienţă ca director comercial la Zona Liberă, iar acum lucrează în sistemul privat, director la o instituţie bancară. Aripa mai tânără din partid îl propune însă pe liderului organizaţiei de tineret, Marian Viorel Dragomir, pentru funcţia de prefect al judeţului. Fost consilier judeţean, iar în prezent consilier municipal, Dragomir a obţinut 48 la sută din voturi în Colegiul pentru Senat în care a candidat, însă nu a ajuns parlamentar.
Filiala PSD Vâlcea şi-a desemnat deja propunerea pentru funcţia de prefect Remus Grigorescu, este doctor în ştiinţe economice şi fost consilier în Consiliul Municipal Râmnicu Vâlcea în legislatura 2004-2008. La PD-L, nume precum Anuţa Handolescu, fostul prefect, Petre Ungureanu, fost deputat şi Ion Tudor, perdant la alegeri, sunt cele mai vehiculate pentru ocuparea posturilor de subprefect.
Prefectura judeţului Giurgiu a fost lăsată pe mâna PSD de către PD-L care a obţinut postul de prefect al Capitalei. Numele cele mai des vehiculate la nivel local sunt Cristian Marciu, consilier judeţean şi Marian Măroiu, consilier municipal şi avocat Vuca, favoritul lui Lucian Iliescu, apropiat al cercurilor lui Cătălin Voicu şi Marian Vanghelie. Cele două posturi de subprefect vor fi deţinute de Partidul Democrat Liberal prin doi din următorii candidaţi: Gicu Iorga, Cristian Nemţescu, Dan Niţulescu, Mărioara Velicu, Constantin Dumitru şi Elena Dinu.
Fostul subprefect de Ilfov Valentin Delcea a fost desemnat de conducerea PDL, pentru funcţia de prefect al acestui judeţ, revendicată de către democrat-liberali în negocierile cu PSD. Candidat la Senat din partea PDL într-un colegiu uninominal din judeţ, Delcea a pierdut alegerile în faţa candidatului PSD Anghel Iordănescu. El a deţinut funcţia de subprefect în perioada 2005 - 2008, în prezent fiind avocat în Baroul Bucureşti.
În Dolj, fotoliul de prefect revine PSD, preşedintele Consiliului Judetean fiind social-democrat. Propunerea pentru această funcţie este Florin Stancu, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.
Mehedinţiul se înscrie pe harta prefectzurilor portocalii, după ce filiala PSD a inregistrat un scor modest la ultimele alegeri. Această stare de lucruri îi permite lui Mihai Stănişoară să-l propună pentru şefia Prefecturii pe fostul parlamentar Ioan Morţun.
Fostul senator PSD de Gorj Ion Florescu ar avea cele mai mari şanse pentru a deveni prefect al judeţului. Ion Florescu a mai fost subprefect al judeţului Gorj, iar în ultimele două mandate a fost deputat şi senator. Alte nume angrenat în această cursă este Mariu Vlaicu, şi el fost subprefect al judeţului pentru câteva luni în cursul anului 2004.
Judeţul Călăraşi ar putea avea rezervată o surpriză pentru postul de prefect. Potrivit protocolului de colaborare dintre PSD şi PD-L, instituţia prefectului revine pesediştilor. În Consiliul judeţean al PSD s-a stabilit ca propunerea partidului pentru funcţia de prefect să fie fostul senator Doru Ioan Tărăcilă, preşedintele filialei judeţene. Fostul senator se arată însă rezervat, calculele sale luând în considerare postul se cretar general al Senatului pe care speră să-l obţină de la Mircea Geoană. "La nivel national mi s-au propus mai multe funcţii. Voi avea o discuţie zilele următoare cu domnul preşedinte Mircea Geoană. Deocamdată nu m-am decis", a declarat liderul PSD Călăraşi.
Bucureşti
Liderii PDL au decis să îl nominalizeze pe Adrian Iordache pentru postul de prefect al Capitalei. Consilierul PD-L in consiliul general al municipiului, Horaţiu Tica, a pierdut cursa internă, fiind învins de Iordache, şeful Direcţiei juridic, contencios şi legislaţie din cadrul Primăriei Capitalei.
Dobrogea
În Dobrogea, partenerii de guvernare şi-au împărţit frăţeşte cele două judeţe. La Constanţa, funcţia de prefect va reveni PSD, cu şanse mari fiind creditat Liviu Brăiloiu, fost candidat la Senat pentru Colegiul 1, fratele primarului orasului Eforie, Ovidiu Brăiloiu. Postul de subprefect va reveni democrat-liberalilor pentru el luptîndu-se fostul deputat Mircea Iustian şi consilierul judeţean Mihai Petre.
La Tulcea, PDL l-a nominalizat deja pentru postul de prefect pe actualul director executiv al Direcţiei Agricole Judeţene, inginerul agronom Vasile Gudu. Gheorghe Carpov şi  Marin Bădiţă sunt propunerile PSD Tulcea pentru cele două posturi de subprefect, în timp ce fostul senator Ion Vărgău a rămas pe dinafară.
Moldova
La Galaţi, Claudiu Brânzan, fost jurnalist şi fost director la Administraţia Zonei Libere Galaţi se află în graţiile vicepremierului Dan Nica pentru ocupare postului de prefect cu sprijinul PSD.
La vecinii din Bacău, pentru prefectură este dat ca sigur Dorian Pocovnicu, consilier local. În ceea ce priveşte funcţiile de subprefect, la PD-L sunt promise sunt făgăduite petrdanţilor uninominalului Cristian Cucuian şi Liviu Miroşeanu, care în mandatul trecut au fost parlamentari de Bacău.
Mai la nord, Marian Oprişan, actualul secretar al Consiliului judeţean şi protejata baronului Marian Oprişan, Raluca Dan va fi prefect de Vrancea. Raluca Dan este soţia avocatului Adrian Dan, cel care l-a reprezentat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, în mai multe procese. Raluca Dan era, iniţial, în cărţi pentru funcţia de secretar de stat, în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Odată cu numirea lui Cătălin Vrabie ca Secretar de Stat la acest minister, Raluca Dan a devenit principala favorită pentru funcţia de prefect în Vrancea, iar acum rolurile s-au inversat. Ion Oprea şi Sorin Hornea au cele mai mari şanse pentru posturile de subprefecţi care revin PD-L.
Nemţenii ştiu deja că vor avea prefect de la PDL şi doi subprefecţi de la PSD. Fostul subprefect Vasile Şendrea este susţinut de PDL pentru funcţia de prefect.Surse din cadrul PD-L susţin însă că favorit este primarul comunei Dragomireşti, Vasile Panaite, în vârstă de 37 de ani. Şendrea a candidat la alegerile parlamentare în colegiul 3 pentru Senat şi, deşi a câştigat competiţia, nu a obţinut mandatul din cauza redistribuirii. Vasile Panaite a candidat şi el în colegiul 7 pentru Camera Deputaţilor, dar a pierdut în faţa candidatului PSD, Victor Surdu. PSD îi propune ca subprefecţi pe Iulian Ţocu şi Romică Rotaru.
Vaslui rămîne în continuare un judeţ roşu. Cele mai mari şanse pentru funcţia de prefect le are pesedistul Ioan Ţibulcă, care a mai ocupat un post similar în guvernarea PSD din 2000-2004. Dornic de prefectură s-a arătat şi fostul deputat Irinel Stativă, care nu mai intrat în Parlament după alegerile uninominale.
Suceava este trecută pe lista portocolie a prefecturilor PD-L. Cele două partide aflate la guvernare pregătesc schimbarea în întregime a conducerii Prefecturii. La PD-L, persoana propusă pentru postul de prefect este Sorin Popescu, fost director al Direcţiei Silvice şi candidat la un post de senator la ultimele alegeri, pierdut la redistribuire. Liderul filialei PSD, Gavril Mîrza a precizat că nu va susţine pe niciunul dintre actualii subprefecţi, Angela Zarojanu şi Dumitru Paşniciuc pentru ocuparea acestor funcţii în perioada 2008-2012. Noii înlocuitori sunt consilierul municipal Eugen Girigan, fost director al Societăţii Drumuri şi Poduri Suceava şi consilierul judeţean Corneliu Popovici.
La Iaşi se preconizează un prefect apropiat de PSD. Pentru funcţia de prefect al Iaşiului se încălzeşte pe tuşă Victorel Lupu, omul de încredere al lui Gheorghe Nichita, şeful PSD Iaşi. Lupu este funcţionar de carieră şi a condus în timpul fostei guvernări PSD Direcţia Judeţeană de Finanţe, după care s-a repliat pe postul de director economic în Primăria Iaşi, condusă de Gheorghe Nichita. Pentru funcţiile de subprefecţi se pregătesc doi membri PDL.
Aceeaşi situaţie se regăseşte în filiala din Botoşani, unde sunt patru competitori din partea PD-L, cele mai mari şanse avându-le fostul deputat, Radu Drăguş. Pentru că acum face parte din Corpul Inalţilor Funcţionari Publici, actualului prefect, Gheorghe Sorescu i se va aplica principiul mobilităţii: ori va fi mutat în alt judeţ, ori va fi aparent promovat inspector guvernamental, aşa cum s-a întâmplat iniţial şi cu predecesorul sau Cristian Roman.La sediul PSD peste 80 de membrii de partid şi-au manifestat dorinţa de a prinde un loc la instituţiile deconcentrate. Doi dintre ei, Viorica Afrasinei şi Florentin Pietraru au şanse să prindă locurile de subprefecţi.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: prefecti propuneri PSD PD-L
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close