Antena 3 CNN Politică Ponta: Băsescu a minţit. De ce îl acuză premierul pe preşedinte

Ponta: Băsescu a minţit. De ce îl acuză premierul pe preşedinte

Ponta: Băsescu a minţit. De ce îl acuză premierul pe preşedinte
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    12 Mar 2013   •   07:37

Premierul Victor Ponta îl acuză pe preşedintele Traian Băsescu că a minţit în privinţa ţărilor care s-au opus aderării României la spaţiul Schengen. În realitate, susţine prim-ministrul, doar Germania, Finlanda şi Olanda au fost împotrivă.

Declaraţia lui Ponta vine după ce preşedintele spunea săptămâna trecută că cel puţin şapte ţări ar da aviz negativ dacă aderarea României ar ajunge să fie supusă la vot.

"Eu am cerut un singur lucru public şi îl spun de fiecare dată, că acea campanie mincinoasă şi ticăloasă, declanşată în România, nu mai spun de cine, că se opune Franţa, că se opune Danemarca, că se opune Austria, să sunt şapte ţări, că sunt 10 ţări, că la un moment dat erau vreo 30 de ţări care se opuneau toate intrării României în Schengen trebuie dezminţită de către cei trei oameni care au acces la documentele oficiale: eu, preşedintele ţării şi ministrul de Externe", a declarat premierul Victor Ponta.

Şeful Guvernului spune că, având în vedere funcţia pe care o deţine, el este cel care trebuie să se ocupe de informarea corectă în media.

"Cred că datoria mea ca prim-ministru este să fiu corect în informarea media şi a publicului român asupra poziţiei partenerilor noştri europeni. Când văd un asemenea demers ticălos, de dezinformare şi de ponegrire a acelor ţări şi guverne care ne-au sprijinit şi ne sprijină tot timpul, eu cred că este datoria mea să spun adevărul pe baza documentelor la care am acces eu şi preşedintele ţării", a adăugat şeful Guvernului.

Pe 4 martie, preşedintele Traian Băsescu declara că Germania nu este singura ţară care ar fi votat împotriva aderării României la Schengen în Consiliul JAI, adăugând că sunt cel puţin şapte state care s-ar fi opus în cazul unui vot.

"Aş vrea să mai clarific un lucru, ca om care ştie mecanismele de funcţionare ale Uniunii Europene. Germania nu este singura care ar fi votat împotriva României, sunt cel puţin şapte state care, dacă s-ar fi ajuns la vot, ar fi votat împotrivă urmare a raportului MCV. Şapte state pe care le ştiu eu, dar este foarte posibil ca, în momentul în care ministrul german de Interne ridica mâna, să fie majoritate împotrivă. Ştiu foarte bine cum funcţionează consiliile interguvernamentale şi interstatale în UE", a spus Băsescu atunci.

Pe 7 martie, miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE, reuniţi în Consiliul JAI, au decis amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei până la o dată ulterioară nedefinită.

Citeşte şi Băsescu: Intrarea în Schengen este o obligaţie. Septembrie sau decembrie ar putea fi un alt termen, iar neintrarea în Schengen nu e vina mea








×
Parteneri
Discuţii între România şi SUA pentru apărarea împotriva dronelor
x close