Antena 3 CNN Politică Preşedintele Băsescu a promulgat legea privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Preşedintele Băsescu a promulgat legea privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară

Preşedintele Băsescu a promulgat legea privind înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară
Sursa foto: Foto: presidency.ro
de M.Z.    |    24 Apr 2013   •   10:12
Preşedintele Traian Băsescu a semnat marţi decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea OUG 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
 
Componenţa structurii de conducere a ASF va fi supusă, miercuri, votului plenului comun al Parlamentului.
 
Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private vor fi preluate de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.
 
În nota de fundamentare a actului normativ, Guvernul a motivat caracterul de urgenţă invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.
 
La acel moment, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat că unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană, mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică.
 
Ruşanu şi Dăianu, validaţi de Comisiile parlamentare ca preşedinte şi prim-vice la ASF 
 
ASF este condusă de un consiliu format din 17 membri, din care un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi. 
 
Membrii Consiliului ASF sunt numiţi de Parlament, în şedinţa comună a celor două Camere, la propunerea comună a Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital şi Comisiei economice, industrie şi servicii din Senat şi, respectiv a Comisiei buget, finanţe şi bănci şi Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din camera Deputaţilor. 
 
Numirea membrilor Consiliului ASF se face pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului.
 
Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a mai fost trimisă şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să o reexamineze. 
 
Legea a fost aprobată din nou săptămâna trecută, Parlamentul respingând observaţiile şefului statului. Pe 18 aprilie, actul normativ a fost trimis din nou la promulgare. Conform Constituţiei, preşedintele nu mai avea dreptul să întoarcă legea la Parlament.
 
Potrivit formei finale adoptate de Parlament, membrii ASF nu pot fi soţi şi nici rude ori afini până la gradul al treilea cu membrii Guvernului şi ai CA al Băncii Naţionale a României. Persoanele care deţin funcţii executive în ASF trebuie să aibă o experienţă profesională de minimum şapte ani.








 

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close