
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a dezvăluit vineri, la Antena 3 CNN, că o delegație a Congresului american va veni în România săptămâna viitoare. De asemenea, a mai adăugat că, în prezent, există un dialog între România și SUA, explicând că „pe fond nu s-a schimbat nimic”, însă a atras atenția că „nu are garanții pentru ziua de mâine” și că „nu trebuie să ne culcăm pe o ureche”.
„Confirm că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Este foarte bine. Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni. E important, pentru că elementele strategice care ne interesează și pe noi și pe americani vor fi discutate. E vorba și de strategia la Marea Neagră, pe care Congresul american a dezvoltat-o anul trecut cu o susținere bipartizană și această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. Am reușit să depășim și absența acestor contacte. Ele au existat, dar cele cu valoare de semnal. Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte”, a declarat Cristian Diaconescu.
De asemenea, a subliniat faptul că există, în prezent, un dialog între România și SUA.
„Există un dialog între România și SUA. Sigur, din punctul de vedere al exprimării publice, e normal, decent și elegant ca atunci când se produc anumite concretizări ale acestui dialog să fie anunțate. Trebuie să spunem clar acest lucru. Poate unele coridoare de comunicare sunt inițiate și nu funcționează și funcționează altele, dar pe fond nu s-a schimbat nimic, dacă lăsăm la o parte un anumit tip de retorică”, a explicat Cristian Diaconescu.
„Nu am garanții pentru ziua de mâine”
El a mai atras atenția că „nu are garanții pentru ziua de mâine”.
„Nu am garanții penru ziua de mâine, să fie clar. Dar așa cum stau lucrurile în dezvoltarea lor, aspectele care țin de descurajare-apărare privind proximitatea estică au rămas aceleași. Evident, poți avea o alertă timpurie, dar din perspectiva unei prejudicieri a elementelor de securitate ale României nu avem niciun fel de semnale acum, dar asta nu înseamnă că te culci pe o ureche”, a mai explicat consilierul prezidențial.
În urmă cu câteva zile și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat că „nu există nicio distanță între România și SUA”, adăugând că „dialogul nu este blocat”. De asemenea, a mai explicat că Donald Trump cunoaște foarte bine România și apreciază acest parteneriat.
După ce SUA au decis suspendarea intrării României în programul Visa Waiver, odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, în spațiul public au apărut mai multe teorii referitoare la relația dintre SUA și România. În timp ce unii oficiali cred că dialogul dintre țara noastră și America se deteriorează, alții dau asigurări că acest lucru nu este adevărat.