Antena 3 CNN Politică Procuratura a cerut Parlamentului aprobarea demarării urmăririi penale în cazul Ridzi

Procuratura a cerut Parlamentului aprobarea demarării urmăririi penale în cazul Ridzi

Procuratura a cerut Parlamentului aprobarea demarării urmăririi penale în cazul Ridzi
Sursa foto: Monica iacob Ridzi
23 Iul 2009   •   14:35

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi a remis joi Parlamentului o solicitare de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, cercetată pentru modul în care au fost derulate contractele cu Artisan şi Mark privind organizarea evenimentelor de Ziua Tineretului. Iniţial, Kovesi declarase că "studiază" dosarul, ca, la câteva ore distanţă, să transmită solicitarea DNA de începere a urmăririi penale la Camera Deputaţilor. Conducerea Camerei va lua în discuţie luni, acestă cerere. Potrivit procedurilor parlamentare, solicitarea procurorului general va fi apoi transmisă Comisiei juridice pentru întocmirea unui raport, după care va intra în dezbaterea plenului Camerei. Totuşi, preşedinta Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase nu pare prea îngrijorată: procedura parlamentară care trebuie iniţiată pentru cererea lui Kovesi trebuie pusă în armonie cu cele aflate deja în derulare în acest caz fapt care crează anumite dificultăţi de ordin tehnic şi care r putea contribui la prelungirea acestui proces. În prezent, pentru luni, 27 iulie este stabilită o şedinţă extraordinară a Camerei pentru luarea în discuţie a concluziilor comisiei juridice pe dosarele Ridzi şi Tăriceanu Sterling.

Ridzi, fost membru al Guvernului şi deputat în Parlament este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie, instigare la infracţiunea de acces fără drept la un sistem informatic săvârşită prin încălcarea masurilor de securitate şi instigare la infracţiunea de ştergere de date informatice fără drept, totul cu aplicarea articolului 33, litera a) din Codul penal.

Datele legate de contractele MTS, falsificate sau şterse la ordinul lui Ridzi

Potrivit anchetatorilor, există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice, au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care să ateste în mod nereal derularea procedurii de achiziţie. Mai mult, fostul ministru ar fi impus administratorului reţelei informatice să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite, lucru carea fost executat prin accesarea fără drept a sistemelor informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului.

"În cauză există indicii că, în cursul anului 2009, Iacob Ridzi Monica Maria, în calitate de ministru al Ministerului Tineretului şi Sportului, împreună cu alţi funcţionari ai acestui minister, ajutaţi şi de administratorii a două firme private, au prejudiciat bugetul ministerului prin încheierea a trei contracte de servicii fără ca, în prealabil, să fie organizată şi derulată vreo procedură de atribuire potrivit OUG 34/2006", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dat joi publicităţii.

Anchetatorii au stabilit că există indicii că, pentru ascunderea încălcării dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice, au fost întocmite, ulterior încheierii celor trei contracte, înscrisuri care să ateste în mod nereal derularea procedurii de achiziţie.

Citeşte comunicatul Parchetului (pdf)

Fostul ministru este acuzat că ar fi solicitat administratorului reţelei informatice să şteargă date informatice pentru a nu fi descoperite, iar în acest scop administratorul reţelei ar fi accesat fără drept sistemele informatice ale Ministerului Tineretului şi Sportului şi a şters înregistrările.

"Întrucât la data săvârşirii faptelor cu care au fost sesizate organele de urmărire penală Iacob Ridzi Monica Maria avea calitatea de deputat în Parlamentul României, s-a solicitat Parlamentului României - Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor în vederea formulării cererii de începere a urmăririi penale", se mai arată în documentul citat.

Anastase nu se impacientează


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a precizat că a primit solicitarea procurorului general, urmând ca acestă cerere să fie discutată luni în Biroul Permanent al Camerei.

"Am primit astăzi (joi - n.r.) cererea procurorului general şi am transmis-o Secretariatului General al Camerei în vederea înscrierii acesteia pe ordinea de zi a şedinţei de luni a Biroului Permanent al Camerei", a precizat Anastase, citată de Mediafax.

Anastase a arătat însă că procedurile parlamentare aflate deja în derulare în cazul Ridzi nu se opresc din cauza unei "declaraţii făcute la televizor", sugerând că, din aceste motive tehnice, va mai dura ceva vreme până plenul se va pronunţa efectiv pe solicitarea lui Kovesi.

Potrivit procedurilor parlamentare, solicitarea procurorului general va fi apoi transmisă Comisiei juridice pentru întocmirea unui raport, după care va intra în dezbaterea plenului Camerei.

PNL jubilează: Decizia DNA arată că am avut dreptate

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că decizia DNA în cazul Ridzi este cea mai bună dovadă că demersurile PNL referitoare la modul de cheltuire a banilor publici de către MTS au fost întemeiate.

"Decizia DNA este cea mai bună dovadă a faptului că iniţiativele noastre de instituirea a Comisiei de anchetă şi sesizare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie au fost intemeiate şi ca urmare a acestor demersuri legale ale PNL s-a reuşit săse oprească risipa banului public", a declarat liderul liberal, referindu/se la anunţul şefului DNA, Daniel Morar cu privire la iniţierea cercetării penale în acest caz.

Liberalii îşi văd astfel încununate eforturile, iniţiate în urmă cu o lună, de debarcarea a ministrului PDL. La acea vreme, PNL a depus o plângere penală împotriva ministrului Ridzi la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, reuşind, cu concursul PSD, să demareze o anchetă parlamentară asupra modului în care s-au organizat şi cheltuit 630.000 de euro, bani publici, cu ocazia evenimentelor de Ziua Tineretului. Acuzată în raportul comisiei de abuz în serviciu şi delapidare şi cu recomandarea de începerea urmăririi penale desasupra capului, Ridzi şi-a dat demisia pe 14 iulie pentru a nu afecta şi mai mult imaginea PD-L şi aşa deteritorată de acest scandal.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Monica Iacob-Ridzi
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close