Antena 3 CNN Politică PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea

PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea

PSD vrea stoparea privatizărilor timp de 5 ani, naționalizarea acțiunilor și activelor la companii privatizate fraudulos, dar și a unor titluri la Fondul Proprietatea
21 Apr 2017   •   15:27

Procesul de privatizare al companiilor de stat ar putea fi oprit pentru o perioadă de 5 ani, toate privatizările dovedite în instanță ca fiind realizate fraudulos ar urma să fie anulate, iar statul să își recupereze integral prejudiciul, sub forma restituirii acțiunilor și activelor unei companii privatizate, potrivit profit.ro.

Mai mult, titlurile de despăgubire la Fondul Proprietatea, dobândite fraudulos vor reveni statului, care ar urma să transforme toate regiile autonome în societăți comerciale administrate dualist și să înființeze un portofoliu de creanțe ale companiilor la bugetul de stat, care să poată fi tranzacționat.

Aceste prevederi sunt cuprinse într-un proiect inițiat de parlamentarii PSD și care va intra în dezbaterea legislativului în perioada următoare.

Proiectul arată că statul nu va avea acțiuni privilegiate sau drepturi speciale și nu poate împiedica investițiile, atât directe, cât și de portofoliu la acești operatori economici și nici nu poate impune restricții privind libera circulație a capitalurilor ori libertatea de stabilire.

Însă suspendarea procedurilor privatizării pe 5 ani ”va permite măsuri prin care statul să-și reevalueze portofoliul de participatii, să efectueze investiții și sã-și eticientizeze prezența în acționariatul operatorilor economici care funcționează în sectoarele de interes economic strategic”.

Proiectul are scopul de a recupera pejudiciile produse economiei naționale de la persoanele care au săvârșit infracțiuni în procesul de privatizare sau în procedura de acordare a despăgubirilor aferente imobilelor preluate în mod abuziv.

„Excepția de la aplicarea principiului restituti in integrum o constituie doar ipoteza sub-dobânditorului de bună credință și cu titlu oneros a unui bun imobil, ceea ce nu este cazul participațiilor la operatorii economici”, arată parlamentarii PSD.

Parlamentarii vor la și o serie de măsuri pentru gestionarea crențelor statului la companii, prin constituirea unui portofoliu de creanțe cu destinație specială, care să intre în operațiuni de tranzacționare, în condițiile legislației privind piața de capital.

Dacă proiectul va trece de cele două camere ale Parlamentului și va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis, Guvernul ar trebui să îl pună în aplicare în numai două luni.

×
Subiecte în articol: PSD Fondul Proprietatea Klaus Iohannis
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close