Antena 3 CNN Politică Reacțiile politicienilor după ce Klaus Iohannis a semnat decretul pentru legea ”fără condamnați la alegeri”

Reacțiile politicienilor după ce Klaus Iohannis a semnat decretul pentru legea ”fără condamnați la alegeri”

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii prin care persoanele care au fost condamnate definitiv la închisoare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu mai pot candida la alegeri pentru funcții publice. Câțiva politicieni au reacționat după semnarea decretului.

Reacțiile politicienilor după ce Klaus Iohannis a semnat decretul pentru legea ”fără condamnați la alegeri”
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    04 Noi 2022   •   15:26

”Integritate. Liste curate, fără condamnați la toate alegerile din 2024. Pentru toate partidele! Președintele Iohannis a promulgat legea pentru care PNL se bate de 7 ani. Condamnații penal nu vor mai putea candida la alegeri.

De orice fel: locale, parlamentare și prezidențiale! Chiar dacă unora li se par interesante doar știrile negative, legea asta este sănătate pentru democrația românească.

O reformă relevantă! Era timpul să facem din criterii elementare de integritate literă de lege”, a scris pe Facebook Alina Gorghiu.

Liderii USR au reacționat și ei la anunțul că legea a fost promulgată.

”De azi, penalii nu mai pot candida în alegerile locale și parlamentare. Legea USR, a cărei coinițiatoare este deputata Diana Stoica, a fost promulgată. Este victoria a peste 1 milion de români care au semnat inițiativa #FărăPenaliÎnFuncțiiPublice.

Am început lupta în 2018, când România se afla sub asaltul PSD-ului lui Liviu Dragnea și al penalilor din jurul lor. Nu ne oprim, mergem mai departe cu #FaraPenali până va fi și în Constituția României, astfel încât nimeni să nu poată schimba niciodată acest principiu cerut de milioane de români”, potrivit unui comunicat de presă.

Iohannis a promulgat decretul pentru legea ”fără condamnați la alegeri”

Legea privind alegerea autorităților administrației publice și locale se modifică în acest moment, după ce președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat acest proiect în urmă cu puțin timp.

Acesta a venit în contextul în care mai mulți primari au fost implicați în scandaluri publice, primari care se aflau în activitate după ce au fost acuzați sau filmați că ar fi întreținut raporturi sexuale cu minori și au ieșit la acel moment scandalurile în spațiul public.

Prin acest proiect de lege, persoanelor condamnate li se interzice să mai candideze în funcții publice.

În acest sens, persoanele care au fost condamnate pentru săvârșirea unor fapte cu intenție, din 2024, când au loc alegerile locale, parlamentare și toate celelalte 4 tipuri de alegeri, nu mai pot candida.

Vorbim despre candidatura pentru funcția de senator, deputat, primar, președinte de consiliul județean, consilier județean sau consilier local.

Proiectul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial și va fi aplicat începând cu alegerile de 2024.

×
Subiecte în articol: decret Klaus Iohannis
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close