Antena 3 CNN Politică Revista presei. Despre nepăsarea şi absenteismul românilor, dar şi trimiterea la Bruxelles a lui Vadim, Becali şi EBA sau nemulţumirea PSD

Revista presei. Despre nepăsarea şi absenteismul românilor, dar şi trimiterea la Bruxelles a lui Vadim, Becali şi EBA sau nemulţumirea PSD

Revista presei. Despre nepăsarea şi absenteismul românilor, dar şi trimiterea la Bruxelles a lui Vadim, Becali şi EBA sau nemulţumirea PSD
Sursa foto: revista presei
08 Iun 2009   •   05:29

Alegerile europarlamentare sunt tratate de presa română mai cu patos decât ?au prins? la electoratul român. Ziarele remarcă la unison reînvierea politică a lui Corneliu Vadim Tudor şi a partidului său, alături de finanţatorul Stelei. De asemenea, Elena Băsescu este şi ea în centrul atenţiei şi creditată ca sigur cu un mandat de parlamentar european. În general însă, opinia despre intrarea acestora în forul european nu este tratată ca fiind un fapt pozitiv.


Vadim Tudor şi Gigi Becali, marfă de export

?Corneliu Vadim Tudor şi Gigi Becali, împreună cu exotismele lor, au ajuns marfă de export. Amândoi au prins biletul de Bruxelles?, scrie Cotidianul în articolul intitulat ?România pleacă cu circul la Bruxelles?, mulţumindu-se să dea rezultatele sondajelor de opinie.
Pentru ca într-un alt articol, publicaţia să trateze mai pe larg alegerile la nivel european. ?În mod paradoxal, interesul europenilor pentru alegeri scade pe măsură ce importanţa Parlamentului European creşte. Extrema dreaptă ar putea fi favorizată de absenteismul la vot?, se arată în materialul ce aduce datele din Olanda, Cehia, Slovacia, Polonia sau Marea Britanie.

Elena Băsescu: Am plecat din PDL pentru a nu fi ţintă de atac pe listele partidului

În vreme ce Adevărul calculează că PD-L şi PSD ?duc o luptă strânsă?. PNL e pe trei, iar EBA- europarlamentar. Cele două formaţiuni sunt despărţite de câteva mii de voturi. Sondajele realizate de operatorii celor două institute de cercetare sociologică - INSOMAR şi CCSB - la ieşirea de la urne indică o diferenţă de sub un procent între social-democraţi şi democrat-liberali.
În cadrul aceluiaşi articol, sunt prezentate grafic lista viitorilor eurodeputaţi, dar şi rezultate din statele europene care au organizat alegeri duminică.
De asemenea se prezintă şi declaraţia Elenei Băsescu la aflarea exit-pollurilor: "Această campanie, chiar dacă nu voi reuşi să ajung în Parlamentul European, reprezintă o experienţă. Cu această experienţă acumulată mă voi întoarce în PDL, la fel cum am afirmat de la bun început. Pentru că am dus o campanie de independent, doresc să reafirm că am plecat din PDL numai pentru a nu-i pune pe cei din PDL în situaţia neplăcută de a avea o ţintă de atac pe listele lor".

Becali vrea alături de PDL în rândul popularilor europeni

Ziua relatează că Gigi Becali a reconfirmat că a discutat cu reprezentanţi ai PD-L despre o posibilă înscriere a reprezentanţilor PRM în grupul popular, contrazicându-l astfel de Traian Ungureanu, care tocmai dezminţise informaţia. Becali a precizat ca, în circa şase-şapte luni, îşi va da seama dacă va putea să facă ceva pentru Europa şi pentru România".
El a precizat că nu va sta degeaba în Parlamentul European şi îşi va da demisia dacă nu poate.
În plus, în momentul în care Traian Ungureanu a luat cuvântul, încercând să-l contrazică, Becali l-a repezit scurt: "Voi fi mai bun parlamentar european decât domnul Traian Ungureanu de o sută de ori. O să fii un măscărici în Parlamentul European".

Românii au fost în vacanţă, iar politicienii au muncit pe rupte

Într-o altfel de abordare, Gardianul crede că ?scrutinul de ieri pentru alegerile europarlamentare a inversat pentru prima dată rolurile ? românii au fost în vacanţă, iar politicienii au muncit pe rupte. Cetăţenii obişnuiţi au profitat de zilele libere de Rusalii şi de vremea bună şi au luat cu asalt staţiunile turistice, ştrandurile sau terasele, în loc să meargă la vot. Nu de acelaşi regim s-au bucurat politicienii, care au fost mai harnici ca niciodată, în speranţa că exemplul lor va mobiliza întreg poporul la vot.
Efortul susţinut al politicienilor, care, pe parcursul unei zile, s-au întrecut în declaraţii şi acţiuni electorale cât pentru un an, a rămas fără ecou. Românii nu s-au prea înghesuit să-i trimită în Parlamentul European pe cei 33 de aleşi?.
De asemenea, se apreciază de către Gardianul că ?PD-L + EBa au învins PSD?

Lideri PSD, nemulţumiţi de rezultate

După ce a ratat, în 2007, calificarea pentru Bruxelles, iar un an mai târziu parlamentul de la Bucureşti, PRM a trecut ieri pragul electoral, cel puţin potrivit estimărilor făcute de sondajele la ieşirea de la urne. Tandemul Corneliu Vadim Tudor-Gigi Becali a ?săltat? eurolista PRM până spre şapte la sută, scrie şi Evenimentul Zilei.
Ziarul aminteşte şi că ?rezultatele euroalegerilor au produs nemulţumire în rândul liderilor PSD. Deşi au clamat victoria, social-democraţii nu şi-au ascuns iritarea că au ieşit la egalitate cu PDL. ? Printre cei nemuţumiţi, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, care s-a mulţumit să declare ?o remiză?.

Cel mai mare scrutin transnaţional din istorie

România Liberă pune punct acestor alegeri amintind că cel mai mare scrutin transnaţional din istorie s-a încheiat ieri seară, după ce alegerile pentru Parlamentul European începuseră încă de joi în câteva dintre ţările Uniunii. În Marea Britanie şi Olanda, alegerile s-au ţinut joi, alte ţări continuând vineri şi sâmbătă. De-a lungul a patru zile, 375 de milioane de alegători europeni au avut posibilitatea să-i aleagă pe cei 736 de deputaţi ai Parlamentului European.


Antena3.ro

×
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close