
Sunt două scenarii pe care Nicuşor Dan şi specialiştii din Finanţe le iau în calcul pentru echilibrarea bugetului. Potrivit sursele Antena 3 CNN, primul scenariu este unul extrem de dur şi presupune TVA de 21%, iar al doilea este unul moderat cu ajutări de taxe în mai multe sectoare.
La această oră sunt în desfășurare discuții între preşedintele ales Nicușor Dan şi specialiştii din ministerul de Finanţe.
Au fost făcute mai multe analize la Ministerul Finanțelor pentru a vedea cum ar putea statul să aducă la buget bani în plus.
Unul dintre scenarii prevede majorarea cotei de TVA de la 19 la 21%, ceea ce ar fi o măsură extremă, însă ar putea fi aplicată dacă nu se ajunge la consens pentru măsuri mai moderate.
Există și un al doilea scenariu care presupune o reașezare a cotelor de TVA. De exemplu să rămână TVA-ul pentru alimente la 9%, să dispară TVA-ul de 5%, tot ce este la 5% să crească la 9% și am putea să vedem o cotă intermediară de TVA. Este în discuție și TVA-ul redus de 9% pentru restaurante și hoteluri, care ar putea să fie eliminată.
Un alt scenariu care este analizat de guvernanți este acela al majorării impozitului pe venit. Potrivit unor surse, impozitul pe venit pe care în momentul de față îl avem la 10% ar putea să crească la 13%. Surse politice spun că aceste măsuri ar putea să rămână în vigoare pentru o perioadă de 3 ani.
Creșterea TVA-ului cu două procente ar aduce în decurs de un an la bugetul de stat aproximativ 12 miliarde de lei.
Se fac aceste calcule pentru a vedea cum ar putea să fie scăzut deficitul, pentru că România trebuie să scadă deficitul cu aproape 2,3% pentru a evita riscul blocării accesului la fondurile europene.
Un alt scenariu este acela în care pe 4 iunie, România nu o să prezinte această reformă fiscală, Comisia Europeană o să demareze procedura de suspendare a fondurilor și va da României un termen de șase luni să aplice măsuri care să corecteze finanțele țării.
Toate aceste decizii vor fi luate împreună de viitorul Guvern cu președintele ales, Nicușor Dan.
Acum are loc o întâlnire între Nicușor Dan și specialiști în Ministerul Finanțelor președintele ales a cerut să fie consultat, să i se prezinte care sunt bugetele cu cele mai mari probleme, cum poate fi corectat deficitul și vrea să afle starea finanțelor țării.
Se conturează însă și opinii divergente. Asta pentru că Nicușor Dan spunea că nu va crește TVA în mandatul său, însă scenariile care sunt pe masa Ministerului Finanțelor prevăd o creștere a TVA-ului începând cu 1 iulie.
Tanczos Barna: Fără dezbatere publică, nu vom face reformă fiscală.
Cătălina Mănoiu: Asta înseamnă că riscăm declanșarea procedurii de suspendare de fonduri europene?
Tanczos Barna: Nu vor fi suspendate fondurile europene pentru România, cu siguranță. Avem un dialog cu Comisia pentru a găsi cea mai bună formulă având în vedere situația dată din România, alegerile din data de 18 mai și perioada foarte scurtă până pe 4 iunie. Cu siguranță România nu va ajunge la suspendare fondurilor.
Cătălina Mănoiu: Pe lângă TVA, există acest scenariu în care crește impozitul pe venit pe salarii și ar putea să treacă de 10% cât este în prezent, să ajungă la 13%.
Tanczos Barna: Nu discutăm de procente și de reformă fiscală înainte să avem Coaliție, înainte să avem parteneri și înainte să avem o înțelegere și o situație prezentată.