Antena 3 CNN Politică Schimbare majoră în Codul penal. Articolul care bloca presa, abrogat în Senat

Schimbare majoră în Codul penal. Articolul care bloca presa, abrogat în Senat

Schimbare majoră în Codul penal. Articolul care bloca presa, abrogat în Senat
Sursa foto: Foto: realcombatmedia.com
de M.Z.    |    04 Feb 2014   •   13:09
Articolul din noul Cod penal care bloca presa, astfel că jurnaliştilor li se interzicea să critice magistraţii, a fost abrogat, marţi, în plenul Senatului.

Senatorii au decis abrogarea articolului 276 din Codul Penal care prevede pedeapsa cu închisoare pentru "presiuni asupra justiţiei" prin declaraţii referitoare la judecători sau organele de urmărire penală.

Senatul a adoptat această propunere legislativă cu 107 voturi "pentru", 5 voturi "împotrivă" şi 10 abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.
 
În acest sens, senatorii au adoptat propunerea legislativă pentru abrogarea articolului 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal, care are ca iniţiatori mai mulţi parlamentari, majoritatea liberali, printre care Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sebastian Grapă, Ştefan Tomoioagă, Mihăiţă Calimente, Alina Gorghiu, George Scutaru, Petre Roman, Nini Săpunaru şi Radu Stroe, potrivit Mediafax.
 
Iniţiatorii au precizat, în expunerea de motive la proiect, că, având în vedere formularea acestui articol, declaraţiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass-media, ar putea fi interpretate în orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui organ de urmărire penală, fapt care nu face decât să creeze posibilitatea pronunţării unor soluţii arbitrare care să aducă atingere libertăţii de exprimare.
 
Aceştia mai apreciază că această dipoziţie îngrădeşte libertatea de exprimare, instituind sancţiuni pentru o serie de fapte care fac parte din demersurile jurnalistice uzuale, în condiţiile în care rolul mass-media este acela de a culege informaţii şi de a realiza cercetări în orice domeniu şi a transmite ulterior aceste informaţii publicului.
 
"Astfel, având în vedere calitatea de principiu fundamental al oricărui stat democratic al libertăţii de exprimare, nu se justifică aplicarea sancţiunii închisorii pentru un delict de opinie", mai susţin semnatarii proiectului.
 
Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justiţiei", precizează: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".
 
Anterior, propunerea legislativă a primit raport favorabil, în unanimitate, din partea membrilor Comisiei juridice.
 
În cadrul dezbaterilor, senatorul PDL Nicolae Vlad Popa a declarat că nu despre "dezincriminare" este nevoie în acest caz, ci de o îmbunătăţire a textului.
 
"De exemplu, eu sunt cercetat şi fac afirmaţia că procurorul care mă interoghează sau mă cercetează a luat mită de la unul ca să mă bage în puşcărie. În tot sistemul judiciar, civilizat, există protecţia respectivă, pentru că altfel am avea de-a face cu o presiune", a spus Popa. 
 
"În niciun caz o dezincriminare nu face bine, pentru că interpretarea este simplă. Se încearcă astfel ca toţi cei care vor să folosească o astfel de metodă pentru a intimida, să fie trimişi în Dreptul civil, adică dezincriminarea penală", a spus acesta, care a ţinut să sublinieze că nu presa este ţinta acestui articol din Codul Penal. 
 
Pe 12 ianuarie, premierul Victor Ponta promite, la Antena 3, că Guvernul este pregătit să modifice prin ordonanţă de urgenţă noul Cod Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare şi a presei.
 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close