Fosta sefă a PMP, şi modul cum aceasta negocia o şpagă de 15 milioane de euro a fost prezentată joi, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3. Este vorba de un denunţ făcut de un afacerist din Călăraşi.
Denunţătorul a vorbit despre un dosar la DIICOT, pe care Alina Bica l-ar fi aranjat la comanda lui Udrea, pentru ca mai mulţi oameni de afaceri libanezi să scape de interdicţiile judiciare şi să poată fugi din ţară. Ei ar fi prejudiciat statul cu 30 de milioane de euro. Printre ei, era şi afaceristul libanez Jihad El-Khalil, cercetat pentru o evaziune fiscală de 30 de milioane de euro.
Pentru asta, la început, cele "două fete ale fostului preşedintelui" au cerut suma de 15 milioane de euro. Ulterior, ele au făcut un discount, şpaga scăzând la 10 milioane de euro. Pentru asta, au avut loc mai multe întâlniri în afara graniţelor ţării.
În acest caz, apare şi Florian Coldea, şeful interimar al SRI.
Elena Udrea susţine că Serviciul Român de Informaţii (SRI) a vrut să elimine din piaţa cerealelor o companie cu acţionariat străin, pentru a favoriza marii comercianţi de grâne. Potrivit RISE Project, firma la care fosta şefă a PMP făcea aluzie a făcut afaceri atât cu ea, cât şi cu familia fostului preşedinte Traian Băsescu.
Proprietarul consorţiului este cetăţeanul libanez Jihad El Khalil, cel care este anchetat de DIICOT pentru spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.
Udrea susţine că ar fi aflat personal de la Alina Bica, fostul procuror-şef al DIICOT, că generalul Florian Coldea, director interimar al SRI, ar fi făcut presiuni pentru a elimina din piaţă o firmă cu acţionariat străin. Astfel, spune Udrea, SRI ar fi acţionat în beneficiul marilor traderi de cereale.
De asemenea, potrivit sursei citate, sunt documente care arată că SRI a monitorizat activitatea libanezilor înainte ca aceştia să fie investigaţi de DIICOT.
Pe numele libanezului nu a fost emis niciun mandat, dosarul este în faza în care se face expertiză.