Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei. Judecătoarea Camelia Bogdan a luat bani de la Ministerul Agriculturii, “partea vătămată” din dosarul ICA

Sinteza Zilei. Judecătoarea Camelia Bogdan a luat bani de la Ministerul Agriculturii, “partea vătămată” din dosarul ICA

5 minute de citit Publicat la 16:49 10 Feb 2016 Modificat la 16:49 10 Feb 2016
gadea.jpg
Foto: VideoNews
Ediția de miercuri seară a emisiunii Sinteza Zilei a început cu cazul torționarului Vișinescu. Mihai Gâdea a recunoscut că a descoperit speranță în această poveste, pentru că, iată, și după zeci de ani, vinovații sunt trași la răspundere pentru ce au făcut.  

“Un om care a contribuit în mod decisiv la moartea unor oameni. Un director de închisoare, care, pentru regimul pe care îl servea, făcea totul. Am urmărit astăzi imaginile cu bătrânul criminal Vișinescu dus la mașină. Știți ce mi s-a părut șocant la mine? Faptul că îmi era milă de el. Un bătrân de 90 de ani care este luat și târât la mașină. Dar este ceva plin de speranță în această poveste. Pot trece zeci de ani și să răspunzi pentru ce ai făcut. Erau oameni tineri care credeau în idealurilor lor politice, care își iubeau țara, pe unul îl chema Corneliu, pe altul Ion. Și Vișinescu avea bastonul cu care lua vieți.

Urmărește LIVE Sinteza Zilei, pe www.antena3.ro

Vestea bună în toată această chestiune este faptul că cineva care a abuzat de putere răspunde și după zeci de ani.

Încercăm zilnic să ne consolidăm democrația. Avem o sete de dreptate cum nu a mai fost de generații încoace, pentru o reală democrație funcțională, cum este acel concept american cu check and balances, încercarea de a pune lucrurile în echilibru. Cât de mult ne-am dorit ca democrația noastră să fie consolidată?

Cred că tot ceea ce înceracă oamenii liberi, respectarea legii, respectarea principiilor democratice, este binevenit. Astăzi am urmărit un studiu realizat de un think-tank din SUA, că rușii ar vrea să creeze o stare de haos în România. Un alt think-tank, din Marea Britanie, în 2014 spunea că serviciile secrete ruse folosesc persoane din România, unii lideri maghiari, pentru a-și face răspândite mesajele. Pentru ca societatea românească să fie una sănătoasă, cred că în momentul în care ai dezvăluiri despre ce s-a întâmplat în ultimii 26 de ani, trebuie prezentate opiniei publice, pentru că setea de dreptate este uriașă la fiecare dintre noi.”

HARTA MARILOR AFACERI. LOCURILE ÎN CARE SE STABILESC ȘPĂGILE

Mihai Gâdea a arătat, apoi, o hartă a localurilor în care s-au făcut și desfăcut afaceri cu iz penal, afaceri în urma cărora au sărăcit români, în urma cărora fiecare cetățean a avut de suferit, direct sau indirect.




TRASEUL GENȚILOR CU BANI, ȘPĂGILE ÎNCASATE DE MAFIE


Seria de dezvăluiri a continuat cu traseul genților cu bani.  

Începem cu dezvăluirile genților cu bani, care ajung din furt, din șpagă, la propagandă. Există dovezi, documente, chestiuni clare. Priviți traseul genților de bani în timpul regimului mafiot.”




"E o descoperirre importantă, dar e din surse publice. Declarația asta de avere a fost semnată de doamna Bogdan în iunie 2015. Noi, din când în când, ne mai uităm pe declarații de avere. Am văzut mențiunea asta, că a luat bani. Noi știam că nu e în regulă, ca judecător, să iei bani. E incompatibilitate. Cu excepția cadrelor didiactice, ceea ce nu este cazul aici. Deci era ilegal. Și ne-am uitat la firma respectivă și în timp ce ne uitam aici, ne-a picat fisa. Că firma ei de consultanță, programul este al Ministerului Agriculturii. Am coroborat informația cu CV-ul doamnei. Eu cred că dânsa este dromomană. Cred că a fost la zeci de seminarii, în țară, în străinătate. La niciuna dintre aceste deplasări nu a mai încasat bani. Și preda diverse lucruri, dar nu a primit bani, cel puțin în 2014, cât am verificat noi, doar de la acest seminar organizat de Ministerul Agriculturii. Așa s-a desfășurat mica dar consistenta noastră anchetă."


"Ne-am gândit cumva și în favoarea doamnei Bogdan. Și colegii mei, sufletiști de fel, au zis poate există vreo explicație. Eventual să spună că nu știe de unde sunt banii. Toate acele seminarii pe unde a umblat, unde era vorbitor, ea vorbea și scrie în CV că este specialistă în spălare de bani și descoperirarea banilor ascunși. Nu poate să vină să spună că a stat două săptămâni într-un hotel, cu 260 de angajați ai Ministerului Agriculturii, participând la un program organizat de Ministerul Agriculturii, fără să știe despre ce este vorba. Deci nici asta nu funcționează", a completat Mugur Ciuvică.

Mihai Gâdea: Procurorul Eva a fost dovedit corupt, cu acte, nu de noi

Un alt aspect al dosarului ICA este rechizitoriul, întocmit de procurorul Emilian Eva, un personaj dovedit corupt.

"Procurorul Eva este dovedit a fi un golan, un corupt, un nenorocit. Și dovedit de procurori, nu de noi. Magistrații de la DNA s-au sesizat și au prezentat în acel dosar niște fapte de corupție extrem de grave. De dinainte de acest proces. Deci avem un procuror de caz, cel care întocmește rechizitoriu și care se dmonstrează că este un corupt, cu mult timp înainte de a face acest dosar. Pot eu să vă spun să aveți încredere în orice magistrat din România? Încrederea noastră trebuie să fie bazată pe fapte, pe probe și acolo unde a spus un mare adversar al nostru, “a fost nevoie de un procuror mega-corupt ca să îl condamnați pe Dan Voiculescu?”, a explicat Mihai Gâdea.

Teodor Atanasiu: O reviziure a procesului Telepatia ar fi normală

Și liberalul Teodor Atanasiu a fost de acord că dovezile sunt evidente și că, cel mai probabil, va urma o anchetă și, de ce nu, o reviziure a procesului Telepatia.



"Totuși, când ați dat cu ciocănelul acela în masă și ați trimis niște oameni la închisoare și ați luat niște televiziuni, nu v-ați gândit că ați luat bani de la Ministerul Agriculturii. E vorba despre niște chestii atât de simple. Am luat bani de la o parte din proces. Măcar fac cerere de abținere. Ce e asta? Eva, Doamne ferește, nu vreau să fac niciun proces. Mă uit la oamenii care fac justiție, o sală de judecată, vezi judecători în robă, trebuie să interogheze, să asculte părțile, să analizeze, sunt oameni cărora le vezi bunătatea în dreptatea lor. Sunt oameni care chiar dacă trebuie să condamne pe cineva, le vezi preocuparea pentru dreptate, pentru adevăr. Pe mine mă îngrozește când văd oameni care spun că fac justiție și li se vede răutatea pe față și fețele schimonosite. Dreptatea, adevărul, legea sunt niște chestiuni dintr-o zonă pozitivă a lumii noastre. Cum să faci justiție, tu fiind eminamente rău, nociv? Când te uiți la Eva, e înregistrarea cu Eva care nu doar că e rău sau nociv, zice
“Gagice, tu știi câte dosare ai tu aici la mine?” Și ți-l imaginezi, pentru o secundă, pe Vișinescu. Cât de nedrept este pentru miile de procurori care sunt onești? Care se duc și îmbracă roba știind că au o misiune specială", a conchis Mihai Gâdea.

×
x close