Antena 3 CNN Politică Strategii PD-L pentru asigurarea Primăriei Cluj: Boc, agent electoral şi troc funcţii contra voturi cu UDMR

Strategii PD-L pentru asigurarea Primăriei Cluj: Boc, agent electoral şi troc funcţii contra voturi cu UDMR

Strategii PD-L pentru asigurarea Primăriei Cluj: Boc, agent electoral şi troc funcţii contra voturi cu UDMR
Sursa foto: Emil Boc
21 Ian 2009   •   11:49

Partidele politice îşi vor testa potenţialul electoral în februarie când este pusă la bătaie funcţia de edil al Clujului, un post cu miză mai mult simbolică, dar şi un preambul pentru alegerile europarlamentare care vor urma. Pentru a-şi asigura cât mai multe voturi, politicienii au aruncat pentru prima oară în cursă numai candidaţi cu experienţă în administraţia locală. Pedeliştii mizează pe Emil Boc şi pe voturile comunităţii maghiare, ei momind UDMR cu promisiunea păstrării actualelor funcţii administrative deţinute la nivel local.
Pentru câştigarea Clujului, PDL l-a aruncat în cursa electorală pe primarul interimar Sorin Apostu, viceprimar în perioada mandatului lui Emil Boc. Liberalii au răspuns prin nominalizarea fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, senatorul Marius Nicoară, în timp ce social-democraţii l-ar dori pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, generalul în rezervă Teodor Pop-Puscaş. În fine, PRM speră că desemnarea lui Gheorghe Funar, fost primar al urbei de-a lungul a două mandate, ar putea reprezenta o posibilă revenirea a partidului în graţiile electoratului clujean.
Rezultatele alegerilor din 1 iunie 2008 creditează candidatul PD-L cu prima şansă la alegerile din 15 februarie. La aceea vreme candidatul PDL, Emil Boc câştiga primăria din primul tur de scrutin, cu 76,21% (86.657 voturi). PSD lua numai 6,37% prin Remus Lăpuşan (PSD), iar peremistul Gheorghe Funar 4,18%. Candidatul PNL de la aceea vreme Manuel Chira obţinea numai 3,33% din sufragii.
Pentru a asigura sucesul lui Apostu, PD-L mizează pe două strategii: vizite dese ale premierului Emil Boc la Cluj, în perioada de campanie pentru sprijinirea candidatului PD-L şi obţinerea sprijinului electoral al UDMR care, la alegerile din vara lui 2008 obţinea 17.290 voturi. Prima vizită în scop electoral a premierului este aşteptată la Cluj la începutul lunii februarie, urmând ca acesta să mai facă câteva deplasări pentru sprijinirea campaniei lui Apostu.
Surse din cadrul ambelor formaţiuni au confirmat că la ora actuală au loc o serie de negocieri ]ntre cele două părţi, udemeriştii emiţând pretenţii pentru păstrarea în funcţii în administraţia locală a propriilor oameni în schimbul voturilor comunităţii maghiare. UDMR Cluj are un viceprimar la municipiul Cluj-Napoca, în persoana lui Laszlo Attila, un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, funcţie deţinută de Fekete Emoke, un subprefect, în persoana lui Hegedus Ladislau, la care se adaugă o serie de oameni numiţi în direcţiile descentralizate.
Din această cauză, UDMR Cluj nu se grăbeşte cu desemnarea unui candidat propriu, în ciuda faptului că poartă în paralel discuţii cu UCM pe această temă. Faptul că Emil Boc a reuşit să primească la alegerea sa şi o bună parte din voturile comunităţii maghiar clujene, ar reprezenta un alt motiv pentru care udemeriştii locali ezită să nominalizeze un candidat fără şanse la Primărie.
Potrivit preşedintelui filialei Uniunii, Laszlo Attila, au fost demarate o serie de consultări. ?Astăzi (miercuri - n.r.) de la ora 18.00 ne ântâlnim cu comunitatea să le cunoaştem opinia. Avem şi un sondaj în derulare, în care întrebăm populaţia generală şi comunitatea ce părere au despre alegeri, dacă va fi un tur doi, daca consideră oportună nominalizarea unui candidat UDMR Cluj? a precizat Laszlo Attila.
Marius Vulpe,Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc PD-L alegeri candidati negocieri UDMR
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close