Antena 3 CNN Politică SUBIECTIV. Tăriceanu: O putere a statului în afara oricărui control democratic, ca justiţia, poate deveni excesivă

SUBIECTIV. Tăriceanu: O putere a statului în afara oricărui control democratic, ca justiţia, poate deveni excesivă

1 minut de citit Publicat la 21:58 10 Iun 2015 Modificat la 21:58 10 Iun 2015
tariceanu.JPG
Foto: VideoNews
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat, în ediţia de miercuri a emisiunii "Subiectiv", că în cazul premierului Victor Ponta nu se poate vorbi de conflict de interese. 
 
"Să lămurim lucrurile. Aţi precizat dvs. că conflictul de interese de care este acuzat premierul nu este de resortul DNA-ului. El nu este de resortul Parchetului General. Nu este de resortul Procuraturii. De ce? Într-un stat de drept democratic, deciziile politice nu pot fi anchetate de Parchet. Ale miniştrilor, ale premierului. Aici intră şi numirea unui ministru, care trece prin filtrele unui partid politic, apoi Parlamentul, care dă votul de încredere şi în final preşedintele, care semnează decretul de numire."
 
Tăriceanu a explicat că justiţia nu poate să intervină în zona deciziilor politice.
 
"Există o graniţă clară legată de separaţia puterilor în stat, un principiu fundamental - justiţia nu intră în zona deciziilor politice. Nu e vorba de DNA sau Parchet General. Când un Guvern urmează să fie răsturnat, altfel decât pe cale democratică - moţiune de cenzură sau la urne - este o lovitură de forţă care se mai numeşte şi lovitură de stat."
 
De asemenea, Tăriceanu a explicat că justiţia în România are o foarte mare problemă.
 
"Eu cred că cetăţenii care urmăresc aceste zile îşi pun o întrebare legitimă: Ce legătură au cu drepturile şi libertăţile lor aceste aspecte? Au o mare legătură. De ce? Pentru că un Guvern este rezultatul votului democratic al cetăţenilor, care au ales reprezentanţi în Parlament şi acesta formează un Guvern. Parlamentul, bun sau rău, aşa cum este el, este singura instituţie reprezentativă şi democratică. Justiţia, esenţială în statul de drept, nu este o instituţie democratică. Ea nu poate să interfereze în procesul democratic. Şi acum trebuie să înţelegem: În momentul în care o putere a statului este în afara oricărui control democratic, cum este justiţia, ea poate să ducă la excese. Avem cazul Rarinca - un caz evident de abuz în justiţie. Nu e numai cazul Rarinca. Sunt zeci şi sute de cazuri de cetăţeni simpli care sunt abuzaţi de justiţie. Avem o problemă în justiţia din România? Răspunsul meu clar şi ferm este da."
 
"Nu vreau să arunc un blam asupra întregii justiţii. Dar nici nu putem să ne facem că nu vedem care sunt deficienţele la nivelul justiţiei."
 

×
Parteneri
x close