Antena 3 CNN Politică Tanczos Barna: "Intervenția în cazul urșilor trebuie să fie prin relocare sau împușcare"

Tanczos Barna: "Intervenția în cazul urșilor trebuie să fie prin relocare sau împușcare"

Ministrul Mediului Tánczos Barna susține că în cazul în care atacurile urșilor într-o localitate sunt repetate intervenția trebuie să fie prin relocare sau împușcare.

Tanczos Barna: "Intervenția în cazul urșilor trebuie să fie prin relocare sau împușcare"
Sursa foto: Agerpres
de Maria Zărnescu    |    18 Iun 2021   •   12:54

"Vrem să propunem o soluție, oricât de controversată ar fi. Cred că orice cetățean care își simte viața în pericol, amenințat fiind în propria curte sau în propria ogradă, fermă, de un animal sălbatic, nu are timp să se gândească la controverse.

Este nevoie de intervenție, în sensul protejării umane (...) În cazurile în care aceste animale atacă, sunt agresivi, este nevoie de intervenție promptă, imediată. Dezbaterile și disputele cu privire la dacă a fost sau nu acel urs, dacă un animal sălbatic atacă omul, ministerul, cetățeanul, trebuie să intervină în interesul vieții umane.

Propunem ca un urs să fie împușcat dacă este agresiv, dacă atacă, nu poate nimeni să garanteze că nu se produce o tragedie. Sigur că intervenția trebuie să fie graduală, acolo unde nu există un pericol iminent, acolo unde ursu intră pentru prima dată într-o localitate, într-o gospodărie, de unde poate fi alungat ușor se alege metoda alungării.

Cu siguranță, acolo unde nu se poate alunga ușor ursul, se va folosit o armă tranchilizantă, iar apoi va fi relocat.

Echipele de intervenție vor fi formate din jandarmi, ce asigură ordinea publică și perimetrul în care se intervine, trebuie  să avem vânători care folosesc arma letală dacă este nevoie și este nevoie de autoritatea publică locală care plătește aceste servicii, iar apoi costurile sunt acoperite de minister, din bugetul său", a explicat ministrul Mediului, la Antena 3.

Ministerul Mediului, costuri uriașe pe urma pagubelor cauzate de urși

"Vom ajunge la costuri la fel de mari ca în cazul pagubelor. Am plătit peste 15 milioane de lei în ultimii cinci ani, pentru pagube produse doar de urs, mai sunt și pagubele produse de lupi sau de alte animale sălbatice protejate", a mai adăugat Tanczos Barna.

Peste 20 de intervenții, pe Valea Prahovei, într-un singur weekend

Primul weekend din luna iunie a adus un număr alarmat de apeluri la 112 , ce anunțau prezența urșilor pe străzile din stațiunile de pe Valea Prahovei. 

În Sinaia, Bușteni și Azuga, urșii au fost văzuți pe străzi, în curți, pe lângă tomberoane, dar ți în zona pârtiilor.

"Peste tot în oraș au început să coboare urșii. Coboară în toate cartierele din oraș, nu cum se întâmpla în anii trecuți, doar în cartierele care sunt la limita pădurii.

Coboară și centrul orașului, intră în curțile oamenilor și au încercat să intre în case. În calitate de administrație publică locală, nu putem face mare lucru. Am informat Ministerul Mediului, am solicitat să aprobe relocarea exemplarelor de urși care vin parament în comunitate (...) Primim zi de zi mesaje prin RO-Alert, prin care ni se spune să nu mergem pe nu știu ce stradă din oraș, pentru că este un urs prezent acolo. Nu suntem în stare de război ca să nu poți circula pe străzi.

Datoria autorităților este să mențină siguranța cetățenilor. Din păcate, toate solicitările noastre au fost fără succes.

Ultima relocare a urșilor s-a realizat acum 12 ani, iar de atunci cererile ne-au fost respinse", a explicat la acel moment primarul din Sinaia, Vlad Oprea, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Tanczos Barna mediu ministru ursi
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close