Antena 3 CNN Politică Tăriceanu: Statul român își tratează cetățenii ca niște suspecți. Nu lăsați România să se transforme în "stat de drepți"

Tăriceanu: Statul român își tratează cetățenii ca niște suspecți. Nu lăsați România să se transforme în "stat de drepți"

Tăriceanu: Statul român își tratează cetățenii ca niște suspecți. Nu lăsați România să se transforme în "stat de drepți"
Sursa foto: Foto: VideoNews
17 Feb 2016   •   13:26
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut un nou apel, miercuri, la premierul Dacian Cioloș, să acorde ceva mai multă atenție la speța în care este implicat trustul INTACT și la modul în care ANAF a acționat.

Acțiunea de silire a acestor societăți este, în fapt, o acțiune de suprimare a libertății de exprimare. Putem să vorbim despre temei legal, despre proceduri, modul în care funcționează instituțiile din subordinea guvernului, dar realitatea rămâne. Nu putem accepta un abuz cu temei legal, care are ca scop suprimarea libertății de exprimare, mai ales într-un stat democratic. Vreau să vă reamintesc că există art. 30, alineatul 4, care spune că nicio publicație nu poate fi suprimată. Dvs trebuie să aveți în vedere a cântări măsurile care au temei legal dar care duc la un abuz și la înfrângerea unor prevederi constituționale.”

Tăriceanu a amintit că statul român își tratează cetățenii ca niște suspecți.

Vă pun în evidență următorul lucru: Această acțiune pune în evidență o trăsătură constantă a statului român, faptul că își tratează cetățenii ca niște suspecți, sunt amenințați cu expunerea publică, arestarea preventivă și, mai nou, cu evacuarea forțată. Am să îl citez pe colegul meu Daniel Barbu: Statul, domnule premier, nu poate recurge la intimidare și violență, fie și sub aparență legală, decât sacrificând principiile democratice. România începe să semene cu exemplele negative la care s-a făcut referire astăzi, Polonia și Ungaria.”

Sentimentul general, pe care lumea îl are, nu numai noi, dar și lumea occidentală, este că unei televiziuni neafiliate i se pune pumnul în gură. Vreau, așadar, domnule premier, să aveți în vedere întreprinderea unor acțiuni în concordanță cu principiile statului de drept. Aveți temeiuri legale la care v-ați referit, dar trebuie să priviți și la Constituție, legea supremă. Nu lăsați impresia că România se transformă într-un stat de drepți”.

În fine, dați-mi voie să abordez încă două puncte sensibile – televiziunea publică, un element esențial în peisajul media. Trebuie să găsim împreună o soluție, nu pentru salvarea de moment a televiziunii publice, ci pentru o soluție de lungă durată pentru un suport media care reprezintă, se consideră, cel mai bine, interesul public.

În final, luați în considerare situația tragică legată de acești copii. Sunt numeroase mesaje pe care le-am primit, la cabinetul meu, în calitate de președinte al Senatului, pe mail, mesaje telefonice. Oamenii sunt foarte îngrijorați la ceea ce pare o lipsă de acțiune coordonată din partea MS pentru salvarea acestor bebeluși. Cred că trebuie să interveniți viguros și să găsiți soluții.


×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close