Antena 3 CNN Politică Sinteza zilei. Tăriceanu: Decizia CCR pune lucrurile în ordine. Sunt instituții scăpate de sub control/ Soros a dat 11,2 mld dolari la ONG-uri

Sinteza zilei. Tăriceanu: Decizia CCR pune lucrurile în ordine. Sunt instituții scăpate de sub control/ Soros a dat 11,2 mld dolari la ONG-uri

Sinteza zilei. Tăriceanu: Decizia CCR pune lucrurile în ordine. Sunt instituții scăpate de sub control/ Soros a dat 11,2 mld dolari la ONG-uri
de M.Z.    |    28 Feb 2017   •   21:04

Tăriceanu vrea demisia lui Kovesi, Dragnea nu e de acord.

Al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu, vine marți, la Sinteza Zilei - LIVE, aici

Curtea Constituţională a admis, luni, că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Tăriceanu, despre decizia CCR

- Suntem intr-un moment de tensiune, dar nu numai. E un moment de cotitură. E nefiresc sa ne bucuram de normalitate.

- M-a frapat aseara, la emisiunea dvs, cateva interventii pertinente. Sunt situatii clare pe care nu le intelanescu de multe ori la liderii politici, și sunt niste oameni care vad din exterios, e un semn foarte bun.

- Decizia de ieri vine sa atraga atentia unui lucru foarte grav: abuzul de putere facut de DNA. E o forma de coruptie pe care ti-o da puterea absoluta, e o betie a puterii. Perturba ordinea, impiedica funtionarea Guvernului, submineaza activitatea Parlamentului.

- In Romania e o lupta uneori surda de putere, intre institutii nedemocratice si ilegitime care au ajuns sa detina puterea in Romania. Aceste institutii au introdus un regim de frica, e o atitudine nu de tip comunist, ci de tip stalinist. Sunt derapaje grave, care au avut loc in Romania.

- Decizia CCR pune lucrurile la punct si atrage atentia DNA ca a perturbat ordinea constitutionala, erau atributii ale guvernului si Parlamentului.

Despre demiterea șefei DNA

Am vazut declaratia lui Liviu Dragnea, eu am convingerea ca pe fond nu avem o diferenta de perceptie a ceea ce se intampla in Romania.

Pentru ca acest lucru sa se intample, demisia lui Kovesi, sunt sanse mici. Si alternativa ar fi ca presedintele, care a numit-o, sa o demita. Si am indoieli, 90% ca acest lucru se va intampla.

Președintele Romaniei  s-a sprijinit pe aceste instrumente de putere, pe care eu le-am numit oculte.

Azi am avut o discutie cu un om pe care il respect, nu o sa va dau numele, e fost ministru al Justiei in Romania, si a spus ca ministrii Justiei nu si-au exercitat prerogativele, pentru ca aceste derapaje pe care le vedem, nu au fost puse la punct de ministru, care este autoritatea peste Parchet.

Nu ma astept de la presedinte sa o demita pe sefa DNA, nu ma astept de la doamna Kovesi sa plece, dar Parlamentul nu poate sa ramana impasibil. Poate sa faca o analiza, sa gandim la o modificare a legislatiei si sa schimbam regulile jocului. Trebuie sa existe un mecanism de corectie. Noi ce facem, privim?

DNA, este o institutie corupta, Parchetul general, ANI si atunci ce lupta anticoruptie ducem noi in Romania?

Cei care sunt chemati sa lupte impotriva coruptiei au ei insisi o problema de credibilitate.

Cand noi avem atatea procese pierdute la CEDO, nu e clar ca exista niste derapaje? E un praf in ochi aruncat de un mecansim de propaganda.

Despre MCV

In presa internationala a fost un fel de asalt asupra Romaniei.

MCV care a evaluat mai ales domeniul justitiei a facut complet abstractie de gravele derapaje care au loc in domeniul Justiei.

Niciun cuvant nu a fost mentionat, dar erau enumerate condamnarile.

Tăriceanu: Soros a cheltuit cu ONG-uri 11,2 miliarde de dolari

Este si influenta unor asa-zise ONG-uri finanțate de miliardari.

Este o retea finanțată de Soros, dar nu se refera numai la Romania, am vazut si in Ungaria, SUA. Am impresia ca noi cateodata suntem mult prea naivi.

11,2 mld de dolari a cheltuit Soros in 20 de ani, in diferite tari din lume si Romania avea peste 100 de milioane, unele ONG-uri de la noi.

Despre motivarea CCR

Va trebui sa asteptam motivarea CCR, pentru decizia adoptata ieri. 

Sefa DNA nu poate sa considere ca ea nu are niciun fel de responsabilitate in urma acestei situatii, cand ancheteaza deciziile politice ale guvernului, asa ceva nu se intampla in nicio tara democratica.

Un rol important ar trebui sa-l aiba procurorul general si CSM, dar CSM are o mare problema, ca alaturi de presedinte au sesizat CCR incercand sa induca ideea ca OUG face un conflict intersintitutional.

CSM ar trebui sa intervina in acest subiect.

Cand e vorba de echilibrul puterilor in stat, nu ma tocmesc cu nimeni, nu stau cu nimeni la tocmeala.

Despre faptul că a fost ”trădat” de fosta soție la DNA

Nu mai este o stire, nu e nimic nou. Declaratia e din aprilie 2016 in dosar, dar a apărut acum.

Cum spun americanii, e facuta cu scop, cu tinta, pentru ce s-a intamplat ieri cu decizia de la Curte.

Despre Kovesi si presedinte

Presedintele Romaniei ar trebui sa aiba un rol responsabil pentru ce se intampla acum, ar trebui sa ia atitudine, dar e complet absent.

Lovitura pe care a primit-o, cu procesul, il coboara de pe pozitia pe care voia sa urce, sa dea lectii de moralitate, dar are el insusi probleme.

Despre propunerea Tudorel Toader, la Justiție

A fost o propunerea a aliantei PSD-ALDE, ma bucur ca a fost ieri prima data sa pledeze in fata CCR. Profilul academic si cartea de vizita ii da un anumit aplomb in abordarea acestor chestiuni cu privirea la respectarea prinicipiilor fundamentale care guverneaza o republica parlamentara.

Cred ca pozitia pe care profesorul Tudorel Toader a avut-o la CCR i-a conferit posibilitatea de a privi din exterior cum funcționează institutiile. De abia si-a luat in primire mandatul.

Daca va vrea sa ia masuri de corectie, redresare a situatiei, probabil ca va face propuneri pe care noi suntem gata sa-i acordam sprijinul politic.

Nu sunt adeptul formulelor cu independentii in instituii-cheie.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close