Antena 3 CNN Politică Tom şi Jerry, prea violenţi pentru deputaţi? Pocora: Copiii au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto

Tom şi Jerry, prea violenţi pentru deputaţi? Pocora: Copiii au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto

Tom şi Jerry, prea violenţi pentru deputaţi? Pocora: Copiii au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto
Sursa foto: Cristina Pocora
02 Feb 2010   •   11:32

Desenele animate au fost puse la zid astăzi în plenul camerei Deputaţilor. În special cele violente acuzate că dăunează personalităţii şi comportamentului în formare a tinerei generaţii. Portdrapelul asigurării de desene animate cu personaje-eroi care nu fac apel la brutala violenţă a fost deputatul PNL, Cristina Pocora. Ea a cerut colegilor săi să susţină promovarea pe micile ecrane a unor personaje non-violente precum Mickey Mouse, Minnie sau Pluto, atacând violenţa brutală a desenelor animate difuzate de canalele de televiziune din România.

Deşi nu face referire direct, deputata PNL pare a include în categoria filmelor animate violente şi serialul Tom şi Jerry, unul dintre cele mai cunoscute şi longevive pelicule de animaţie. Create de animatorii William Hanna şi Joseph Barbera pentru Metro-Goldwyn-Mayer, binecunoscutele personajele Tom şi Jerry au impresionat de fiecare dată prin nesfârşita rivalitate dintre ele. Cei doi animatori au creat de-a lungul carierei lor 114 episoade Tom şi Jerry, episoade cu care au câştigat de şapte ori premiul Oscar, concurând cu Walt Disney. Cu toate ca au avut un mare succes, episoadele acestui desen animat au fost des criticate de reprezentanţi ai opiniei publice şi autorităţi americane pentru excesul de violenţă de care dau dovadă.

"Poate că unii dintre dumneavoastră zâmbiţi acum crezând că tema este puerilă sau poate că alţii aţi devenit puţin melancolici cu gândul la desenele animate care v-au umplut copilăria de bucurie. Vă vorbesc tuturor, însă, pentru că tema desenelor animate difuzate pe canalele din România este mult mai serioasă decât pare. Asta pentru că aceste emisiuni sunt printre primii factori care dezvoltă personalitatea, comportamentul şi, implicit, viitorul copiilor noştri. Alături de părinţi, de prieteni şi de grădiniţă şi şcoală, televizorul are un rol extrem de important în educarea micuţilor. Iar, cum desenele animate sunt preferatele puştanilor, este evident că acestea influenţează, uneori brutal chiar, viitorul copiilor noştri", şi-a explicat Pocora propriul demers, postând declaraţia din Parlament pe blog.

Ea a susţinut că "nivelul violenţei din desenele animate" a atins cote alarmante, durata prezenţei acestui fenomen în emisiuni tv pentru copii la Cartoon Network crescând, în perioada 2004 şi 2008, de peste patru ori.

"Micuţii învaţă să înjure din desene animate"

Pocora susţine că gradul exacerbat de violenţă contribuie la creşterea incidenţei comportamentului agresiv printre tinerele vlăstare.

"Nu v-aţi auzit niciodată micuţii pronunţând cuvinte urâte şi nu înţelegeaţi de unde le cunosc? Sau nu v-aţi văzut copiii lovindu-şi prietenii sau ţipând la ei, total nejustificat? Ei bine, micuţii dumneavoastră învaţă să lovească, micuţii dumneavoastră învaţă să fie răi cu prietenii, micuţii dumneavoastră învaţă să înjure din... desene animate. Din acele desene cu monştri, cu roboţi sau cu personaje mult mai puţin cizelate decât erau odinioară", i-a avertizat Pocora pe deputaţi de pericolul care le paşte propriile odrasle.

Ea le-a solicitat membrilor CNA să găsească împreună cu ea soluţii pentru a-i feri pe copii de violenţa din desene animate, propunând totodată iniţierea unei dezbateri publice pe această temă cu părinţii şi reprezentanţii Consiliului pentru a identifica pârghiile prin care se poate interveni în acest domeniu. "Dragi colegi, copiii noştri au nevoie de Mickey Mouse, de Minnie, de Pluto, au nevoie de poveşti şi de eroi care nu promovează violenţa! (...)Vă mulţumesc!", a conchis Cristina Pocora.

CNA: Posturile de desene animate difuzează mai multă violenţă decât restul canalelor de televiziune

Opiniile lui Pocora sunt susţinute de o serie de studii internaţionale, dar şi autohtone. Un studiu realizat de CNA în anul 2009 a relevat faptul că posturile de desene animate difuzeaza mai multă violenţă la pachet decât restul canalelor de televiziune. Deşi studiul releva o uşoară scădere a violenţei în audiovizual, comparativ cu 2004, ea pare a se menţine la cote ridicate, violenţa verbală fiind cel mai des întâlnită, urmată de cea fizică.

Astfel, canalele de desene animate au difuzat în medie, 20 de acte de violenţă pe ora de emisie, faţă de 14 prezente la posturile generaliste şi cele informative. Cartoon Network este "campion" la difuzarea emisiunilor cu conţinut violent, în rândul posturilor de desene animate, cu 27 de acte violente pe oră, urmat de Jetix (22) şi Minimax (13).
La Minimax s-au difuzat, în intervalul monitorizat, 22 de emisiuni nonviolente, pe când la celelalte două, Jetix şi Cartoon Network, n-a fost găsit niciun program fără cel puţin un act de violenţă.

Fata de 2004, când a fost realizat un prim studiu de acest gen, studiul indică o uşoară tendinţă descrescatoare a violenţei în ansamblul televiziunilor din România, mai ales la TVR. Potrivit raportului, a scăzut şi potenţialul de influenţare a violenţei în societate.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: desene animate Cristina Pocora
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close