Antena 3 CNN Politică Ultimele decizii luate de Parlamentul European pe tema inteligenței artificiale: Ce precauții sunt necesare în goana după digitalizare

Ultimele decizii luate de Parlamentul European pe tema inteligenței artificiale: Ce precauții sunt necesare în goana după digitalizare

Statele civilizate încep să facă planuri care trec dincolo de pandemie şi se centrează pe cea mai mare dezbatere a anilor viitori. Este vorba despre definirea responsabilă a raportul om-mașină, având ca obiectiv esențial garantarea locului central în societate pentru fiinţa umană.

Ultimele decizii luate de Parlamentul European pe tema inteligenței artificiale: Ce precauții sunt necesare în goana după digitalizare
Sursa foto: danvoiculescu.net
de Georgiana Adam    |    10 Feb 2021   •   10:30

Recent, în Parlamentul European a fost adoptat un raport care reglementează ponderea și modalitatea în care inteligenţa artificială poate fi folosită în domenii strategice precum apărarea și monitorizarea cetățenilor.

În ultimii ani a devenit tot mai evident că marile preocupări ale societății noastre sunt direct conectate cu ponderea și rolul inteligenței artificiale în activitățile cotidiene. Acestea cuprind inclusiv psihoza legată de "cipurile din vaccin", nevoia acută de informatizare a sistemului de educație sau deficitul de tehnică și aparatură medicală de înalta performanță din spitalele românești.

Societăţile dezvoltate, care înţeleg că fără strategii responsabile pe termen lung dezvoltarea umană riscă accidente periculoase, stabilesc limite clare între inteligenţa umană şi cea artificială, rezervând ființei umane decizia și controlul permanent asupra "roboților".

"Estimând această evoluţie, am subliniat, încă de la începutul anilor 2000, în lucrările dedicate doctrinei umaniste, ca noua "polemica identitară" care va defini societăţile viitorului va fi delimitarea responsabilă a raportului dintre oameni şi inteligenţa artificială." a scris Profesorul Dan Voiculescu pe blogul său.

"Putem observa că am intrat, încă foarte discret, dar ireversibil, în umanism. Adică în acea etapă a evoluţiei în care relaţia dintre om şi "robot" defineşte structura, coeziunea şi eficienţa societăţii." a mai scris acesta.

Dan Voiculescu: Omul îşi păstrează controlul responsabil şi prioritatea incontestabilă în raport cu inteligența artificială

Luna trecută, în Parlamentul European s-a dezbătut imperativul promovării "demnității umane" în raport cu inteligența artificială.

"Implicit, s-a asumat că OMUL – indiferent de datele sale particulare, de valorile conservatoare sau progresiste pe care le promovează - este și trebuie să rămână valoarea centrală a societății.

Aşa cum am susţinut de atâtea ori, fără a intra în conflict cu vechile doctrine, Umanismul pragmatic priveşte spre viitor - dincolo de stânga, dreapta sau alte convenţii politice tradiţionale - către "societatea umanistă", construită în jurul OMULUI înzestrat cu DEMNITATE, ONOARE, CURAJ şi definit de calitatea sa de creator al inteligenţei artificiale, în raport cu care îşi păstrează controlul responsabil şi prioritatea incontestabilă." a mai scris Dan Voiculescu pe blog.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close