Antena 3 CNN Politică Veşti proaste pentru personalul Parlamentului: concedierea politică ar putea fi ridicată la rang de lege

Veşti proaste pentru personalul Parlamentului: concedierea politică ar putea fi ridicată la rang de lege

Veşti proaste pentru personalul Parlamentului: concedierea politică ar putea fi ridicată la rang de lege
Sursa foto: Dan Vasiliu, personal Parlament
06 Feb 2009   •   15:49

Instituţia funcţionarului parlamentar a făcut încă un pas înainte spre politizarea sa deplină. Personalul cu funcţii de conducere din Parlament nu va mai fi reîncadrat în alte posturi odată cu schimbarea puterii. Parlamentarii PD-L şi PSD au depus, la Senat, o propunere legislativă prin care secretarilor generali ai celor două camere nu li se mai asigură, în cazul eliberării lor din funcţie din motive neimputabile, o reîncadrare în Parlament pe o funcţie potrivită C.V.-ului lor profgesional. Aceleaşi dispoziţii ar putea fi aplicate şi în cazul şefilor de departament sau de director general. La rândul lor, odată la patru ani experţii de pe lângă grupurile parlamentare vor rămâne în posturi în funcţie de rezultatul alegerilor şi configuraţia politică.
În cazul adoptării unei aseemenea iniţiative legislative de către Parlament, actualii secretari ai celor două Camere, Dan Vasiliu şi Gheorghe Barbu, dar şi adjuncţii acestora ar putea să rămână înafara Parlamentului peste patru ani în cazul în care partidele care-i susţin în aceste funcţii nu vor mai câştiga alegerile parlamentare. Pentru păsatrarea lor în funcţie, nu vor conta performanţele lor profesionale, cât mai curând orientarea lor politică.
Până în prezent exista o adevarată cutumă ca partidele venite la putere să facă curăţenie la nivelul personalului Parlamentului şi să-şi instaleze proprii oameni de încredere în funcţii de conducere. Proaspeţii disponibilizaţi pe considerente politice şi nu pe motive de neperformanţă, nu erau însă trecuţi pe linie moartă, ci li se alocau anumite posturi în instituţie, conform principiului mobilităţii şi pregătirii lor profesionale.
Prin proiectul lor de lege, deputaţii social-democraţi Viorel Hrebenciuc şi Mircea Duşa, precum şi democrat-liberala Sulfina Barbu, propun o mică inovaţie: eliminarea prevederilor introduse în 2007 în Statutul funcţionarului public parlamentar, prin care se stipulează că, la eliberarea din funcţia de secretar general sau din cea de secretar general adjunct din motive neimputabile, se procedează la reîncadrarea persoanei respective într-o funcţie publică parlamentară corespunzătoare înalţilor funcţionari publici.
Proiectul de lege cuprinde dispoziţii similare şi în cazul şefilor de departament sau directorilor generali care vor fi concediaţi pe viitor din motive neimputabile. Persoana respectivă nu va mai fii reîncadrată într-o funcţie publică parlamentară corespunzătoare pregătirii sale profesionale, chiar dacă motivele concedierii sale sunt pur politice.
Iniţiativa legislativă vine în întâmpinarea problemelor deja ridicate la Senat de liderii grupurilor parlamentare care au sugerat ca aleşii să lucreze în comisii cu un personal cu care să existe ?o anumită afinitate politică?. Însuşi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, s-a pronunţat pentru modificarea Legii funcţionarului parlamentar, astfel încât parlamentarii din Biroul Permanent şi grupurile parlamentare, să lucreze confortabil cu oameni ?apropiaţi politic?.
Adoptarea unui astfel de proiect de lege oferă Parlamentulului instrumentul de a se apăra împotriva acţionării sale în instanţă de către funcţionarii concediaţi pe criterii politice. Motivaţia unei asemenea măsuri constă în faptul că prin redistribuirea personalului fostei legislaturi, organigrama de personal a Parlamentului este împovărată în mod nejustificat. Până acum ?promovarea? acestora pe alte funcţii decât cele deţinute cu o legislatură înainte era făcută tocmai pentru a evita prea multe procese de acest fel. Astfel pe fiecare mandat legsialtiv, numai personalul Camerei Deputaţilor a crescut cu aproximativ 300 de persoane. Proiectul de lege nu pomeneşte nimic însă despre adevăratul motiv al acestei supradimensionări de personal: vechiul personal trebuie să facă loc noii avalanşe de angajări făcute pe criterii politice şi mai puţin pe criterii profesionale.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: statut concediere parlament
Parteneri
Vremea severă a făcut prăpăd în mai multe zone din țară
x close