Antena 3 CNN Sport Campionatul European de înot în ape îngheţate, în premieră în România. Peste 300 de înotători, aşteptaţi la competaţia care se ţine în aer liber

Campionatul European de înot în ape îngheţate, în premieră în România. Peste 300 de înotători, aşteptaţi la competaţia care se ţine în aer liber

Peste 300 de înotători sunt aşteptaţi la Oradea, județul Bihor, unde se va desfăşura Campionatul European de înot în ape îngheţate, organizat pentru prima oară în România.

Campionatul European de înot în ape îngheţate, în premieră în România. Peste 300 de înotători, aşteptaţi la competaţia care se ţine în aer liber
de Georgiana Adam    |    17 Ian 2024   •   13:44

Campionatul European de înot în ape înghețate se va desfăşura în perioada 1-4 februarie, în bazinul olimpic în aer liber, în organizarea Asociaţiei Internaţionale de Înot în Ape Îngheţate (International Ice Swimming Association - IISA), Primăria Oradea şi Clubul Sportiv Municipal Oradea.

Înotătorii vor concura într-o apă cu o temperatură sub 5 grade Celsius, fără costum de protecţie, doar cască, ochelari şi slip. 

Chiar şi aşa, sunt înscrişi deja 316 sportivi din 27 de ţări, 111 la feminin şi 205 masculin.

"Aceştia vor concura, în 2, 3 şi 4 februarie, în mai multe probe şi pe categorii de vârstă, de la juniori, 15 ani, până la 60 plus", spune înotătorul şi antrenorul orădean Ovidiu Tirla, campion mondial în anul 2022 şi membru în echipa de organizare.

Campionatul cuprinde probe de înot clasic, pornind de la probele scurte, de 50 metri, în cele patru procedee cunoscute (liber, spate, bras, fluture), 100 de metri în cele patru procedee, 250 de metri liber, 500 de metri liber şi 1.000 de metri stil liber.

"Cei mai rezistenţi şi cei mai curajoşi înotători în ape îngheţate înoată distanţele lungi. 

Vom avea o echipă de peste 30 de arbitri, iar supervizorul competiţiei va fi un francez care este şi în echipa de arbitri a Jocurilor Olimpice de la Paris. 

Va fi un concurs complex, la standarde foarte înalte. Sperăm ca vremea să ţină cu noi, adică să nu fie cald, cum a fost de Crăciun şi să nu avem averse", explică Ovidiu Tirla.

La final, se vor alcătui un clasament pe categorii de vârstă şi unul open, pe o probă indiferent de categoria de vârstă, respectiv la masculin şi la feminin.

Concursul se va ţine în aer liber.

32 de sportivi români înscrişi la Campionatul European de înot în ape îngheţate

România va fi reprezentată de 32 de sportivi, Oradea având în Ovidiu Tirla singurul concurent în ape îngheţate. 

Între concurenţi se numără şi Andrei Enache, care a fost şi vicecampion mondial în proba de 500 de metri, la categoria open, în Franţa, şi alţi colegi de-ai lui.

Înotul în ape îngheţate este un sport relativ nou, cu care cochetează tot mai mulţi înotători, însă puţini sunt pregătiţi să participe la competiţii. 

Pe lângă pregătirea clasică, pregătirea presupune antrenamente speciale, de adaptare, astfel încât corpul, în momentul în care pătrunde în apă rece, să nu mai intre în şoc, determinând blocarea respiraţiei. 

Antrenamentele de adaptare sunt cele care permit corpului, în câteva secunde, să accepte fără probleme noul mediu, al apei foarte reci.

Primele concursuri la nivel mondial au început în 2013, însă pentru România, Campionatul de la Oradea este al patrulea la care are sportivi înscrişi, după 2019, la Murmansk (Rusia), prin Paul Georgescu, care e şi preşedintele IISA România şi care a devenit campion mondial la categoria Open, în proba de 500 de metri.

În 2022, în Polonia, la Glogow, au participat 12 sportivi români, unde au câştigat 11 medalii, iar Ovidiu Tirla a devenit campion mondial la 50 de metri spate, la categoria sa de vârstă (+40 de ani).

În 2023, în Franţa, România a avut 22 de sportivi, cu 16 medalii câştigate, dintre care trei de aur (două la open). Ovidiu Tirla a obţinut până acum şapte medalii la Mondiale, trei în Polonia, patru în Franţa, potrivit adevarul.ro.

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close